Skip to main content

Az elektronikai szerelés teljes palettája – ElektroMont Kft.

Megjelent: 2019. július 01.

elektromont lidA mai fejlett elektronikai tervezési lehetőségek a kisebb cégeknek, fejlesztő irodáknak és sokszor más területen tevékenykedőknek is teret adnak innovációra, sikeres projektek beindítására. Az elektronikai szerelés megvalósítása azonban csak megfelelő szakembergárdával és berendezésekkel lehetséges.

 

 

A Mátra aljában, gyönyörű környezetben, Pásztón található az elektronikai termékeket gyártó ElektroMont Kft. szerelőüzeme.
Fenyő Balázs műszaki igazgatóval és kollégáival – Bidlek István termelésivezetővel, valamint Rozs Péter értékesítési vezetővel – beszélgettünk a cég, napjainkra már jelentős mérföldköveket maga mögött tudó történelméről.

 

elektromont


A vállalat 2005-ben alakult Budapesten, és itt indult el 2006-ban az első gyártósor. A cég központja most is a fővárosban található. Az ElektroMont Kft. életében nagy lépést jelentett a pásztói üzem 2009-ben történt megnyitása. Ma a vállalat 1200 m2 alapterületen helyezkedik el, és a kezdeti 15 alkalmazottal szemben már 70 fő dolgozik az üzemben, ahol jelenleg négy teljesen független, szerkezetében azonos felületszerelő sor működik.
Mindegyik soron két-két beültetőgép található, amivel az adott feladatok megoszthatók, ebből kifolyólag jelentősen megnövekszik a feltárazható alkatrészek száma, valamint növekszik az áteresztőképesség, csökken az átfutási idő. Három gépsor azonos felépítésű Samsung beültetőkből áll. A negyedik sort Panasonic gépek alkotják, amelyek között egy új, 2018-ban gyártott és telepített AM100 típusú beültető található, amelynek fő erényei a megbízhatóság, a nagy kapacitás és a rugalmasság.

 

elektromont4

Nordson Dage XD7000 Röntgen


Az ElektroMont Kft. havi szinten 15 millió SM alkatrész-beültetési kapacitással rendelkezik. A 0402 méretű alkatrészek beültetése az általános, de 01005 méret beültetésére is vállalkoznak.
A uBGA tokozás 0,3 mm-es lábtávolságig nem jelent gondot, ahogy az esetleges hibák javítása sem a BGA Rework állomáson. A legnagyobb beültethető panelméret 450 × 450 mm.
A furatszerelt alkatrészek forrasztására a kézi forrasztóállomásokon túl két hullámforrasztó berendezés is rendelkezésre áll, valamint szelektív és gőzfázisú forrasztásra is lehetőség van.
A gőzfázisú forrasztást prototípusoknál, illetve néhány érzékenyebb alkatrész beforrasztására, valamint bonyolultabb NyÁK-oknál alkalmazzák, ahol a különböző méretű alkatrészek eltérő hőkapacitással rendelkeznek. A hullámforrasztásra alkalmatlan TH alkatrészek beépítésére szelektív forrasztási technológia, illetve 40 kézi forrasztási/mechanikai munkahely áll rendelkezésre.
A kész panelek ellenőrzését a saját technológiai előírásaiknak megfelelően SPI (Solder Paste Inspection), AOI (Automated Optical Inspection) és X-Ray vizsgálattal végzik. Szakembereik a megrendelőik kérése alapján a tesztelést, funkcionális vizsgálatot, programozást és Burn-in-t is elvégzik.

 

elektromont3

Panasonic AM100 típusú SM beültető


Szerelőüzemük készülékek, részegységek mechanikai szerelésére, a panelek lakkozására, készülékek különleges műgyantával való kitöltésére is alkalmas. Munkatársaik nagy tapasztalatot szereztek a legkülönfélébb szerelési technológiákban is.
Az elektronikai alkatrészek beszerzését és tárolását, NyÁK-ok rendelését és gyártási előkészítését nagy részben az ElektroMont Kft. végzi el, de néhány esetben közvetlenül a megrendelőik biztosítják az alkatrészeket. A budapesti központban működő átmeneti raktár többnyire a budapesti partnerektől beérkező alkatrészek átvételére és a kész elektronikai termékek átadására szolgál.
A cég egyértelmű céljai közé tartozik a partnereinek nyújtott minél komplexebb szolgáltatás, ami egyre inkább egyezik megrendelőik igényeivel.
Megrendelőik többsége hazai, de nyugat-európai, japán és amerikai partnereik is vannak. Az ElektroMont Kft. gyártástechnológiai képességeivel az elektronikai szerelés jelenlegi teljes palettáját le tudja fedni, ami természetesen nem egyedülállóan csak rájuk jellemző tulajdonság.

 

elektromont5


Mindazokat a sajátosságokat, amelyek esetleg megkülönböztethetik az ElektroMont Kft.-t a többi elektronikai gyártással foglalkozó cégtől, Fenyő Balázs emelte ki:

  • A partnerek igényeihez igazodó komplex szolgáltatás, a prototípus előkészítésétől a sorozatgyártáson át a csomagolásig.

  • Dokumentációs hibák kiszűrése még a gyártás megkezdése előtt.

  • Folyamatos műszaki, logisztikai konzultáció a fejlesztőkkel, megrendelőkkel, amelynek köszönhetően olcsóbb, könnyebben gyártható termék állítható elő. A cél a gazdaságos, magas minőségű szolgáltatás biztosítása.

  • Szigorúan szabályozott és ellenőrzött gyártási folyamatok szerinti munkavégzés.

  • Vevőközpontú, megoldásorientált szemlélet.

  • A megrendelők webes felületen keresztül pontos információt kaphatnak az alkatrészkészletükről, megrendeléseikről.

  • Számos partnerükkel már 15 éve dolgoznak együtt, és büszkeséggel tapasztalják, hogy sok újabb megrendelő az ő ajánlásuknak köszönhetően kerül kapcsolatba az ElektroMonttal.

  • Az ElektroMont név mögött egy stabil, összetartó, komoly felkészültségű csapat áll.

 

elektromont6

 

A beszélgetés során egy szakmailag felkészült, céltudatos, ugyanakkor családias hangulatú vállalat képe bontakozott ki. A cégvezetés és a beosztottak között kölcsönös egymásra figyelés, megbecsülés tapasztalható, ami nagymértékben megkönnyíti a napi munkát és az esetleges problémák megoldását is.
Gratulálunk az eddig elért eredményekhez, és további sikereket kívánunk!

 

Bidlek István – a Bajnok

2017 októberében, az első Electrosub Konferencia és Kiállítás forrasztási versenyén munkahelyi vezetője és kollégái unszolására indult el Bidlek István, az ElektroMont Kft. termelésvezetője. Benevezését egy feltételhez kötötte – vezetője is vegyen részt a versenyen.

 

elektromont2


István korábban SM javításban volt „profi”, de akkor már 4 éve nem fogott forrasztópákát a kezébe. 55 indulóból 8-an fejezték be a feladatot az elvégzésére adott 60 percen belül és ebből 6 panel volt működőképes. István 42 perc alatt készült el versenymunkájával! A győzelemmel jogot nyert az IPC kézi forrasztási világbajnokságon való részvételre.
Münchenben az első csoportba jelentkezett, amit a későbbiekben nagy hibának ismert el, mivel a később indulók felmérhették a feladat nagyságát, tanulságait. Sajnos egyetlen átkötést elnézett, ami a 0201 méretű alkatrészek mellett egy egyszerű feladat volt. Ez hosszú ideig bosszantotta – számára csak a tökéletes munka elfogadható.
Az idén április elején megrendezett Electrosub 2019 Konferencia és Kiállítás IPC kézi forrasztási versenyén, mint korábbi bajnoknak ismét „el kellett indulnia” – némi lelki teherrel. A versenyfeladatot 33 indulóból 6 versenyzőnek sikerült időben befejeznie, de mindössze három áramkör lett működőképes. Bidlek István megvédte bajnoki címét, ráadásul a harmadik helyezést is az ElektroMont Kft. nyerte el – felettese, Papp Imre személyében!
Az idei IPC kézi forrasztási világbajnokságot ismét Münchenben, a Productronica kiállításon rendezik meg. Tanulva az előző verseny tapasztalatából, István most már felkészül – már amennyire a napi teendői engedik – és remélhetőleg kellemes meglepetésben lesz részünk.

Az ElektroMont Kft.-nél „jó kezekben” van az elektronikai gyártás!

 

Szerző: Harmath Csaba

 

ElektroMont Kft. – Budapest
1116 Budapest, Sztregova u. 1.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

ElektroMont Kft. – Pásztó
3060 Pásztó, Fő u. 149.
www.elektromont.hu