Skip to main content

Az együttműködő robotok gyorsítják a robotika elterjedését

Megjelent: 2017. december 01.

UR3 Hand Force SensitiveA 2017-es World Robotics Report előrejelzése szerint idén 18%-kal növekszik a robotok telepítésének száma. A Universal Robots örül, hogy ebben a növekedésben az együttműködő robotok továbbra is nagy szerepet játszanak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Nemzetközi Robotika Szövetség (IFR) által kiadott, 2017-es World Robotics Report szerint 2017-ben 18%-os növekedéssel kell számolnunk az ipari robotok alkalmazásában, az ezt követő, 2018-2020-ig terjedő időszakra pedig újabb 15%-ot prognosztizálnak. Az optimista becslés mögött olyan tényezők állnak, mint a világgazdaság vártnál nagyobb növekedése, a gyorsabb üzleti ciklusok, a változatosabb vásárlói igények és az ún. „Ipar 4.0” várható, további terjedése.
Nem érte meglepetésként a Universal Robots szakértőit az az érdekes fejlemény, hogy az előrejelzések szerint ebben a növekedésben a kollaboratív robotok vezető szerepet játszanak majd.

 

UR3 Hand Force Sensitive


A jelentés egyik meghatározó trendje az „ember és robot együttműködése” csakúgy, mint az olyan tulajdonságok, mint az egyszerűség, a könnyű telepítés és használat, a csekély súly, a mobilitás és az alacsony ár. Ezek a tényezők pontosan azok a faktorok, amelyek a kobot (kollaboratív robot) szegmens piacvezetője, az Universal Robots küldetését fémjelzik.
„A legújabb Robotikai Jelentés előrejelzései nem is vághatnának egybe jobban a várakozásainkkal és jövőképünkkel” – mondja a Universal Robots műszaki vezérigazgatója és alapítója, Esben Østergaard. – „Az Ipar 4.0 keretein belül is marad szerepe a hagyományos ipari robotoknak, azonban a várakozásaink szerint továbbra is a kobot-szegmens növekszik a legjobban. Ehhez olyan trendek járulnak hozzá, mint például a növekvő kereslet az emberi érintést igénylő elemeket tartalmazó termékek és az egyenletesen magas minőség iránt, valamint a kis- és közepes vállalkozások automatizálási kezdeményezései annak érdekében, hogy gyorsabbá és megfizethetőbbé tegyék gyártási folyamataikat.”
Az IFR ugyancsak az idei évre jósolja az automatizálási igény széleskörű növekedését, egyebek közt az autó-, az elektronikai, a gumi- és műanyag-, az élelmiszer-, a gyógyszer-, és a fémipar területén is. Az előrejelzések szerint Ázsia magasan vezetni fogja a piaci növekedést. Európa és Amerika is fejlődik majd, bár kisebb mértékben.
„A nagyobb mértékű automatizálás szinte mindegyik iparág számára előnyt jelent” – mondja Esben Østergaard. „A robotok alkalmazása javítja a minőséget és egyenletesebbé teszi a munkafolyamatokat. Erre mindenkinek szüksége van. A kobotok manapság főként azért vonzók, mert az emberekkel együtt, és nem helyettük dolgoznak. Ez egy különösen értékes tulajdonság olyan területeken, ahol a gyártással foglalkozó munkahelyek megszűnése érzékeny kérdés. Abban is segít, hogy a gyártást külföldön folytató cégek hazaköltöztessék e tevékenységet. Különösen hasznosak olyan gyártófolyamatoknál, amelyek nagyobb árréssel rendelkező, személyre szabott tömegtermékekkel foglalkoznak.
A kis- és közepes méretű vállalkozások számára pedig továbbra is a kobot jelenti a legjobb megoldást arra, hogy igénybe vegyék a robotika által nyújtott előnyöket anélkül, hogy jelentős beruházásokat kellene vállalniuk. Eljött a Universal Robots ideje.” – foglalja össze Østergaard.

 

(forrás: Universal Robots sajtóközlemény)

Még több Universal Robots