Skip to main content

Az autonóm mobil robotok mögött rejlő technológiáról

Megjelent: 2018. október 02.

mirfleet 3 lidA versenyképesség és a munkahelyi biztonság növeléséért egyre több vállalkozás mutat érdeklődést az automatizáció iránt. A robottechnológia eleinte a gyártási feladatokra koncentrált, és a költséghatékony, biztonságos, könnyedén telepíthető robotok területén elért fejlődésnek köszönhetően az automatizáció e területe már a KKV-k számára is elérhető alternatívává válik.

 

Mivel az automatizációval kapcsolatos beruházások gyors és jelentős megtérüléssel járnak, a cégtulajdonosok elkezdtek a vállalkozásukon belüli, egyéb pazarló folyamatok automatizálásán is gondolkozni. Az első számú célpont az anyagmozgatás. Még a magas szinten automatizált üzemekkel rendelkező gyártóvállalatok is szakképzett munkásokat alkalmaznak arra, hogy kocsikon tolva szállítsák az eszközöket az egyes munkaállomások között. Korábban a belső szállítási folyamatok automatizálására az önvezető járművek (AGV-k) jelentették az egyetlen megoldást. Azonban ezek költséges, rögzített rendszerek telepítését igénylik, és általában a gyártócsarnok padlójára kötött sínek vagy érzékelők kiépítésével járnak. Ma az autonóm mobil robotok (AMR-ek) rendkívül rugalmasak, költséghatékonyak és biztonságosak, valamint úgy formálják át az anyamozgatás folyamatait, mint ahogyan az együttműködő robotkarok forradalmasították a gyártási folyamatokat.

 

Könnyű használhatóság és rugalmasság

Az autonóm mobil robotok egyik legnagyobb előnye az, hogy rendkívül gyorsan, könnyedén és megfizethető módon lehet őket telepíteni, programozni és használni. A MIR robotot a vásárló egy Wi-Fi kapcsolattal rendelkező okostelefonon, tableten vagy számítógépen keresztül egyből kivezetheti a csomagolásból, majd egy órán belül a robot már el is tudja kezdeni a munkavégzést. A robot számára az üzem területének feltérképezése mindössze egy CAD fájl letöltéséből áll, de az AMR manuálisan is „végigvezethető” az épületen, így a robot web bázisú szoftvere hozza létre a térképet.

 

mirfleet 3

 

A MiR robot intuitív felhasználói felülete segítségével az alkalmazottak bármiféle programozói tapasztalat nélkül is képesek beállítani, és feladattal megbízni a robotot. Ezek a feladatok könnyedén frissíthetők, valamint a térképet is azonnal (mindössze néhány percig tartó folyamattal) módosítani lehet, amennyiben az üzemterület elrendezése változik.
További rugalmasságot biztosít a MiR nyílt forrás alapú alkalmazása, ami azt jelenti, hogy a tulajdonosok szinte bármilyen használatra igazíthatják a robot moduljait. Minden MiR robotot úgy terveznek, hogy szabványszerű rögzítő lyukakkal ellátott mobil platformként működjenek. Olyan szokványos modulok, mint a polcok vagy tároló ládák könnyedén a robotra szerelhetőek házon belül. A további népszerű modulok között szerepelnek még a futószalagok, együttműködő robotkarok, emelők vagy a nehezebb súlyokkal ellátott kocsik húzásának automatizációját lehetővé tevő MiRHook kampó.

 

mirhook100 2

 

A robotokat úgy tervezték, hogy szinte minden környezetben képesek legyenek a munkavégzésre. Mivel ESD védelemmel és tisztatér tanúsítvánnyal is rendelkeznek (pl. a MiR200 robot), olyan speciális gyártói körülmények között is ideálisan mozognak, amilyenek az elektronikaiparra, az élelmiszeriparra vagy az orvosi eszközök gyártása jellemzőek.
A robotok telepítéséhez és programozásához jóformán semmilyen külső segítség nem kell, és bármikor olyan új feladattal bízhatók meg, amit éppen az üzleti tevékenység megkövetel. A felhasználók teljes kontrollt kapnak a robotok fölött, könnyedén tesztelhetnek rajtuk új programokat és változatos fedélzeti modulokat, valamint a feladatokat és az útvonalakat is úgy variálhatják, hogy a lehető legtöbbet kapják vissza a kezdeti befektetés után. A MiR robot megtérülési ideje a legtöbb esetben kevesebb, mint egy év.

 

Egy MiRHook kampoval felszerelt MiR100 raklapot vontat n

 

Biztonság és tájékozódás

Az AMR-ek és az AGV-k közötti legnagyobb különbség az emberek és akadályok körüli biztonságos tájékozódási képességben rejlik. Az AGV-k egy kötött „sínen” (pl. a padlóba ágyazott mágnesszalagok vagy huzalok mentén) haladnak, és nem tudnak letérni az útról. Ha egy ember vagy egy tárgy elállja ezt az utat, az AGV-nek meg kell állnia és meg kell várnia, hogy az akadályozás megszűnjön, mielőtt továbbhaladhatna. Az AMR-ek ugyanakkor érzékelőket és szoftvert használnak, amelyek segítségével az autós navigációs rendszerekhez hasonlóan tervezik újra útvonalukat bármilyen eltérés esetén. Mivel a robot már az alapkonfigurálása során memorizálja az üzemterület térképét, könnyedén tolathat vagy utat változtathat annak érdekében, hogy kikerülje az akadályt és hatékonyan befejezze feladatát.

 

mir amr objects

Az AMR-ek biztonságosan képesek közlekedni az akadályok és emberek között, az AGV-nek viszont meg kell várniuk, amíg az akadályozás elhárul.

 

mir amr perspective

A MiR robotok egyedi kétlézeres biztonsági rendszert használnak a 360 fokos látómező érdekében

 

További tájékozódási segítséget nyújt egy, a robot elején elhelyezett 3D kamera, amely akár a robot előtt 2 méterre, vagy a padlótól 5 és 80 cm között elhelyezkedő akadályt is felismeri. Emellett a robothoz egy felső kamera is hozzáadható, amely akár 1,8 méteres magasságban tudja érzékelni az akadályt. Ennek köszönhetően a robot biztonságosan manőverezik például asztalok között is.

 

mir amr updown mod

A 3D kamera további biztonságot nyújt azzal, hogy akár 1,8 méteres magasságban is felismeri az akadályokat

 

A robotok arra is könnyedén beprogramozhatók, hogy optimalizálják a tájékozódást és a biztonságot. A robot térképén tiltott zónák is bejelölhetőek mindössze egy okostelefon vagy tablet érintőképernyőjének használatával. Egyéb olyan instrukciók is könnyedén programozhatók, mint például preferált útvonalak megadása, vagy a robot sebességének korlátozása forgalmas területeken. Noha a dolgozók számára általában az a komfortos, ha a robot nem haladja meg az ő gyalogos sebességüket, a robot szükség esetén 5,4 km/h sebességgel is biztonságosan közlekedik. A gyors sebesség pedig előnyös abban az esetben, amikor a megállók között nagy távolságot kell megtenni. A robot megkülönböztető fényjelzéssel is el van látva minden oldalán, amely segítségével állapotát kommunikálja az emberi alkalmazottak felé.

 

mir amr signs mod

A robot megkülönböztető fényjelzéssel kommunikálja tevékenységeit az alkalmazottak felé

 

Emellett hangjelzések kiadására is képes, beleértve a csipogásokat, dudálást, vagy bármilyen kívánt mp3 vagy wav formátumú fájlt, amelyek szintén egyszerűen telepíthetők.

 

Forrás: a Mobile Industrial Robots (MiR) sajtóanyaga