Skip to main content

Az automatizálás innovátora a koronakrízis alatt is stabilan működik

Megjelent: 2021. június 22.

A Beckhoff 2020-ban elért 923 millió eurós árbevétele növekedést jelent az előző pénzügyi évhez képest

Beckhoffc lidA Beckhoff Automation 2020-ban 923 millió eurós árbevételt ért el világszerte. Ez enyhe, 2%-os növekedést jelent az előző évi, 903 milliós forgalomhoz képest. A koronavírus okozta világjárvány miatt igen nagy kihívást jelentő évben ez figyelemreméltó siker, ami azt bizonyítja, hogy a PC-alapú vezérléstechnika nagyfokú, piacokon és iparágakon átnyúló elfogadottságot élvez. A vállalat jelenleg 4500 munkatársat foglalkoztat világszerte.

 

„Annak ellenére, hogy a 2020-as év az egész iparág számára nehéz üzleti év volt, a forgalmunk 2%-os növekedéssel 923 millió euróra emelkedett. Ez nem is olyan rossz, mi elégedettek vagyunk vele” – nyilatkozta Hans Beckhoff. – „Nagyon pozitív fejlődésre számítunk 2021-ben. Jelenleg elérhetőnek tűnik a kétszámjegyű növekedés – a világgazdaság most számos ágazatban rendkívül dinamikus növekedési pályán van, ezért idén különösen fontosnak tartjuk gyártási kapacitásaink bővítését és termelékenységünk növelését. Emellett a kutatás-fejlesztés és a képzés területén teljes intenzitással folytatjuk a beruházásainkat.”

 

Beckhoffc 1

Hans Beckhoff, a Beckhoff Automation GmbH & Co. KG ügyvezető tulajdonosa

 

 

A termelési kapacitások biztosítása és bővítése

A Beckhoff Automation a koronavírussal kapcsolatos kockázatok minimalizálása érdekében a világjárvány kezdete óta a lehető legjobb elővigyázatossági óvintézkedéseket hozta, így tevékenységeit 100%-ban, korlátozások nélkül fenn tudta tartani. „Nem kellett csökkentenünk munkatársaink munkaidejét, és ezt a továbbiakban sem tervezzük, teljes kapacitással működünk” – szögezi le az ügyvezető tulajdonos. A továbbiakban várható erőteljes növekedésre való tekintettel 2021-ben egyes termékcsaládok esetében a gyártási kapacitás akár 30%-os bővítését tervezi a Beckhoff.

 

A Beckhoff kínai leányvállalata számottevő
értékesítési eredményeket ért el

A Beckhoff kínai leányvállalata rendkívüli, 28%-os növekedésével 2020-ban a legsikeresebb évet zárta árbevétel szempontjából az alapítása óta. A Beckhoff China jelenleg 20%-kal járul hozzá a vállalat teljes árbevételéhez. A legsikeresebb szakterület a szélturbinák, a napelem modulokat és akkumulátorokat gyártó gépek, valamint az általános gépgyártás ágazata.

 

Országonként eltérő értékesítési volumen

A németországi és európai üzletág egyszámjegyű árbevétel-csökkenést könyvelhetett el, amit elsősorban a sorozatgyártású gépek kiszállításainak és exportjának visszaesése okozott. Ez főként a beruházási javak ágazata miatt alakult így. Észak-Amerika eredményei tartották az előző évi szintet. „Összességében a globális fejlemények enyhe növekedést eredményeztek, ami azonban az elmúlt évek során megszokottnál alacsonyabb” – vonja le a végkövetkeztetést Hans Beckhoff.

 

Globális terjeszkedési stratégia

A nehézségek ellenére a Beckhoff tovább folytatta értékesítési hálózatának bővítését. Az Amerikai Egyesült Államokban, Houstonban tavaly egy új Folyamatipari Műszaki Központot nyitott meg, és ezzel az olaj- és földgázkitermelés világszerte fontos központjában létesített fióktelepet. A folyamatautomatizáláshoz kapcsolódó üzleti tevékenységét erről a helyszínről tervezi tovább bővíteni. Dániában a Beckhoff birtokba vette új központját. „Célunk az, hogy mindenhol közel legyünk ügyfeleinkhez, ezért folyamatosan bővítjük értékesítési hálózatainkat” – fejtette ki a cégtulajdonos, majd így folytatta: „Külföldi leányvállalataink esetében egyre inkább saját épületekbe fektetünk be, annak érdekében, hogy tovább erősítsük helyi kötődésünket.”

 

Beckhoffc 2

 

 

• nemzetközi értékesítés 2020-ban: 923 millió euró (+2%)
• világszerte 4500 alkalmazott (+3,5%)
• kutatásfejlesztési beruházások: 70 millió euró
• növekedés az elhúzódó koronavírus-válság ellenére is

 

 

Korszerű oltóanyaggyártás PC-alapú automatizálás révén

A PC-alapú vezérléstechnika széles körben alkalmazható, és jelenleg különösen igaz ez a biotechnológiára, valamint az orvostechnikai területekre. A Beckhoff technológiája kiválóan megállja a helyét ezeken a szakterületeken is, ezért a világjárvány idején számos vállalat a halaszthatatlanul szükséges árukat erre a háttérre támaszkodva állítja elő. A lehetőségek köre a létfontosságú lélegeztetőgépek fejlesztésétől és gyártásától a diagnosztikán és tesztelésen át az orvosi maszkok és egyéb egyéni védőfelszerelések (PPE) gyártásáig terjed. További példa egy oltóanyaggyártó és ‑töltő gépeket építő vállalat, amely szintén a Beckhoff PC-alapú vezérléstechnikáját választotta.

 

Termékújdonságok

A Hannover Messe online szakkiállításon a Beckhoff innovatív megoldásokat és további fejlesztéseket mutatott be a termékei és technológiái által érintett összes területhez kapcsolódóan. Új, ipari PC‑khez kifejlesztett, nagyobb számítási teljesítményű processzorokat, új jeltípusokat kezelő be/kimeneti egységeket, valamint teljesítőképességre és költségre optimalizált buszterminálokat mutatott be. Újdonságainak további csúcspontjait jelentették az általános forgómotorok és lineáris motorok, valamint a kapcsolódó hajtások területén megjelenő új motorcsaládok, az XTS és XPlanar márkanevet viselő, lineáris szállítórendszerek figyelemreméltó bővítései, továbbá a TwinCAT automatizálási szoftver széles körű új funkciói. Az újdonságok listája terjedelmes és izgalmas!

 

Gépi tanulás ipari alkalmazásokhoz

A mesterséges intelligencia a Beckhoff vezérléstechnikájának egyik kiemelkedő eleme. A 2019-es hannoveri szakkiállításon a Beckhoff bejelentette, hogy a gépi tanulást (ML) integrálni fogja a TwinCAT 3 automatizálási szoftverbe. Az igen hatékony „béta” tesztelési fázis a rendkívül sikeres piaci bevezetéssel együtt tavaly lezárult. A Beckhoff megoldását az első ügyfelek már használják is. A megoldásnak az a különlegessége, hogy a gépi tanulási modellek közvetlenül a TwinCAT valós idejű környezetben futnak, azaz nincsenek korlátok a gépeken belüli alkalmazások előtt.

 

GAIA-X – az európai adatökoszisztéma

A francia és a német gazdasági miniszter 2020. június 4-én bejelentette a GAIA-X adatmegosztási kezdeményezést. A kezdeményezés mintegy 20 alapító tagjának egyike a Beckhoff. „A cél olyan egységes kezelőfelület definiálása, amely világosan megfogalmazott általános jogosultságok mellett teszi lehetővé a felhőből biztosított adatszolgáltatások használatát” – fejtette ki Gerd Hoppe, a Beckhoff vállalatirányítási vezetője, aki kulcsszerepet játszott a GAIA-X előmozdításában. – „A GAIA-X célja, hogy európai választ adjon az óriási adatmennyiségeket kezelő amerikai és ázsiai szervezetek dominanciájára. Úgy gondoljuk, hogy ennek a megközelítésnek az automatizálási technológia alkalmazásai is hasznát fogják látni.”

 

A gyakornokok és diákok száma töretlenül magas

A Beckhoff számára rendkívül fontosak a magasan képzett szakemberek. A vállalat évente mintegy 90 gyakornokot és ugyanannyi diákot foglalkoztat. A koronavírus-járvány ellenére a Beckhoff Automation vállalatnál változatlan a gyakornoki és hallgatói létszám.
A Beckhoff Automation a „Digitális Ifjúság Program” részeként digitális formában továbbra is biztosít pályaorientációs napokat, szakmai gyakorlatokat, valamint középiskolások számára tájékoztató rendezvényeket. Létezik egy a hannoveri szakkiállítás meglátogatását diákok és iskolák számára lehetővé tevő alternatív program is, amelyet a Beckhoff az elmúlt években nagyvonalúan támogatott.

 

A Gütersloh-i kampusz teljes értékű szervezeti egységgé
lépett elő

A Beckhoff Automation a Gütersloh-ban megvalósított, gyakorlatba integrált oktatás 2010-es elindítása óta a képzés egyik fő támogatója, és a Bielefeld-i Alkalmazott Tudományok Egyetemmel közösen évente átlagosan mintegy 30 hallgatót képez ki „jövőbiztos” mérnöki szakmákban. A vállalat a Gütersloh-i egyetemvárosban több alapítványi professzori állással támogatja a Bielefeld-i Alkalmazott Tudományok Egyetemet. Eddig a Gütersloh-i kampusz csupán egy kihelyezett képzési hely volt, de 2021. március 24-e óta jogilag is az Ostwestfalen-Lippe-i térség legnagyobb alkalmazott tudományi egyetemének teljes értékű szervezeti egysége.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 99 40
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.com