Skip to main content

Az ABB mobil laborrobot-koncepciója

Megjelent: 2019. december 04.

abb s concept mobile laboratory yumi robot tending a centrifuge alongside human co workers lidBecslések szerint a nem sebészeti célú orvosi robotok iránti globális kereslet 2025-re eléri a 60 000 darabot, vagyis ezen robotok piaca a 2018-as szinthez képest megnégyszereződik. Az ABB új robottechnológiát fejleszt a houstoni Texas Medical Center (TMC) Innovation Institute-ban kialakított első globális egészségügyi kutatóközpontjában, a mobil és önálló munkára képes YuMi® laboratóriumi robotra alapozva, amelyet arra terveztek, hogy együtt dolgozzon az egészségügyi és laboratóriumi szakemberekkel.

 

A texasi Houstonban található Texas Medical Center (TMC) kampuszán nyitotta meg az ABB az első globális egészségügyi kutatóközpontját. A TMC a világ legnagyobb klinikai központja, világszintű kollaboratív kutatási erőforrásokkal, ideértve vezető nagyvállalatokat és kórházakat is. Az ABB új, 500 m2-es egészségügyi központjának a TMC fejlesztőintézménye, az Innovation Institute ad helyet. Ez egy olyan modern központ, amely segíti az egészségügy és a fejlett technológia együttműködését, összekapcsolja a startupokat a tudományos élet innovátoraival és a vezető technológiai vállalatokkal, hogy felgyorsítsa a fejlődést és az áttörést jelentő orvosi technológiák prototípusfejlesztését.

 

abb s mobile and autonomous yumi laboratory robot concept will be designed to work alongside medical staff and lab workers

 

Számos technológiai koncepciója mellett a vállalat itt mutatja be azt a YuMi® robotot, amelyet arra terveztek, hogy a kórházakban az egészségügyi és laborszemélyzetet segítse a laboratóriumi és logisztikai feladatok elvégzésében. A kétkarú, mobil YuMi® robot érzékeli környezetét, és önállóan tud közlekedni emberi munkatársai között, miközben új útvonalakat is feltérképez egyik helyszíntől a másikig. Számos ismétlődő és időigényes feladat ellátására képes, ideértve a gyógyszerek előkészítését, a centrifugák ki- és bepakolását, a pipettázást, és a folyadékok kezelését, továbbá a kémcsövek rendszerezését.

 

abb yumi laboratory robot healthcare 1

 

A mobil YuMi® robot széles körű logisztikai feladatok ellátására is felhasználható a kórházakban. Ki tudja adagolni, és kórházon belül ki tudja szállítani a gyógyszereket, el tudja juttatni a szükséges orvosi eszközöket a személyzetnek, illetve akár a betegek ágyneműjét a szobákba.
Az ABB olyan további technológiákat is bemutat egészségügyi kutatóközpontjában, mint a laboratóriumi centrifuga rakodására és kémcsövek kezelésére alkalmas YuMi®, továbbá egy IRB 1200-as robot, amely pipettázással képes folyadéktovábbításra. Ezek mind olyan gyakori laborfeladatok, amelyeket a robotautomatizálás állandó teljesítményével, rugalmasságával és folyamatos működésével tud segíteni a teljesítmény növelése és a költségek minimalizálása mellett.

 

abb yumi laboratory robot healthcare 2

 

A TMC Innovation Institute-ban az ABB olyan robotok fejlesztését tervezi, amelyek képesek ismétlődő, nagy odafigyelést igénylő és az emberi munkaerő számára egyhangú feladatokat ellátni, hogy a magasan képzett egészségügyi és laborszemélyzet értékesebb feladatokra koncentrálhasson, és ezáltal több pácienst tudjanak ellátni. Az ABB elemzése azt mutatja, hogy a rutinszerű feladatok automatizálásával a feladatok a manuális folyamatokhoz képest akár 50%-kal gyorsabban is elvégezhetők. Ezenfelül a robotok akár napi 24 órán át képesek munkavégzésre.

 

Forrás: az ABB sajtóközleménye