Skip to main content

Automatizált anyagmozgatás a Murrelektronik megoldásaival

Megjelent: 2024. július 11.

Murrelektronik anyagmozgatás bevezető kép logovalA Murrelektronik optimalizálta az SBS SpA intralogisztikai rendszerét

Az automatizálási megoldások iránt mutatkozó növekvő kereslet a logisztika területén kiemeli az olyan rugalmas és megbízható rendszerek iránti igényt, amelyek lehetővé teszik az egyes folyamatok állapotának valós idejű rögzítését. Ennek során a hatékonyság növelése és az üzemi leállások csökkentése az elsődleges cél. Az SBS céggel, az okostelefon- és táblagéptartozékok egyik élenjáró nemzetközi vállalatával közösen kifejlesztett Murrelektronik-megoldás közvetlenül a terepen megvalósítva testesíti meg a decentralizálás filozófiáját.

 

Az SBS SpA az okostelefon- és táblagéptartozékoknak, valamint a fényképezés és a számítógépes játékok kiegészítő termékeinek egyik nemzetközi szinten vezető vállalata. Az 1994-ben Novarában megalapított gazdasági társaság az elmúlt években jelentős növekedést tudott felmutatni, és termékeit már a világ mintegy 56 országában forgalmazta. Annak érdekében, hogy az akár 10 millió évenkénti darabszámot is túllépő megrendelési igényeket eredményesen kezelni tudja, az SBS mostanában nagy hangsúlyt fektet a logisztika optimalizálására az olaszországi Paruzzaro városában lévő új logisztikai központban végzett beruházásokkal. A négy évvel ezelőtt felavatott épület alapterülete meghaladja a 10 000 m2-t.

 

A kihívás

Az új épülethez az SBS megcélozta a szolgáltatási szint optimalizálását, különösen az árukiadási rendszerben. Emellett azt is elhatározták, hogy új technológiák bevezetésével növelik a raktári munka hatékonyságát, valamint automatizálás és az anyagok nyomon követése segítségével maximalizálják a raktárkapacitást és optimalizálják az irányítást. Ebből adódott a belső anyagmozgatáshoz automatizált szállítósorok létesítésének szükségessége.

 

A projekt

A raktárkezelés optimalizálási terve az intralogisztikai rendszerek teljes automatizálását irányozta elő. A csomagok mozgatásához ezért az SBS nagy kiterjedésű raktárterületét motoros meghajtású görgős pályákból álló nagyszámú szállítósorral szerelték fel. A szállítósorokat úgy kellett kialakítani, hogy összekössék a polcok szélét a konfekcionáló, csomagoló és feladó állomással. A görgős pályák gépesítése mellett az is elvárás volt, hogy a szállítósorok mellé egy érzékelőkből, leolvasókból és meghajtásokból álló rendszert telepítsenek a csomagok azonosítása, a megfelelő irányba terelése és a nyomon követés lehetővé tétele céljából. Az SBS egy egyszerűen telepíthető jel- és meghajtáskezelő rendszert szeretett volna magának, amely növeli a biztonsági szintet, a lehető legkevesebb kábelezéssel jár, és átfogó diagnosztikai funkcióinak köszönhetően nagyfokú megbízhatóságot képes nyújtani.
A projekt kivitelezésével az SBS két olyan vállalatot bízott meg, amely megfelelő tapasztalatokkal rendelkezett az érintett szakterületeken: a Zancaner és a Sitec céget. A Zancaner, a logisztikai és átrakodási szakma elismert vállalkozása végezte a görgőpályás anyagmozgató gépsor fejlesztését. A Sitec, amely 1994 óta kínál automatizálási megoldásokat, a decentralizált automatizálás egyik éllovasának számító Murrelektronik forgalmazó partnere. A Sitec egy terepen telepített, IP67 védettségi fokozatú rendszert javasolt, amely a Murrelektronik megoldásain alapul, és amely a terepi buszmodulok kombinációjával különböző érzékelőket, leolvasókat és meghajtásokat, a Profinet switchek alkalmazásával pedig adatokat tud kezelni. Emellett vészleállító nyomógombokat is kellett a rendszerbe illeszteni és több ponton is elhelyezni a szállítósorok leállíthatóságának biztosításához. A szállítósoroknál szükség volt egy érzékelőrendszerre az egyes áthaladó csomagok felismeréséhez (az oldalirányú átadó szerkezeteknél), valamint néhány összeköttetésre az átadó szerkezetek és a görgős szállítópályák indítását vezérlő jelek kezeléséhez.

 

Murrelektronik Automatisiertes Handling Line1

Murrelektronik Automatisiertes Handling Line2

Murrelektronik Automatisiertes Handling Line3

A szállítósorokat kitolható oldalszakaszok kötik össze egymással különböző helyeken, így a mozgatási irány igény szerint módosítható, és a ládák folyamatosan nyomon követhetők. Az oldalszakaszok közelében minden egyes ládához vonalkódolvasót telepítettek, amely azonosítja a csomagot és elküldi az információt az útvonal meghatározásához, hogy a kitolható oldalszakaszokat a mozgatással összhangban lehessen működtetni (Kép: Murrelektronik GmbH)

 

A Murrelektronik integrált rendszere

A Murrelektronik a fentiek alapján tervezte meg és fejlesztette ki a rendszert, amely Cube67, MVK Safety és Profinet switch összetevőkből állt össze. A szállítósorok mellé Cube67 terepi buszmodulokat telepítettek, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsenek a közvetlen közelben elhelyezett érzékelőkkel és működtetőkkel (aktuátorokkal). Ennek előnye abban állt, hogy az összes érzékelőt – és így az adatokat és jeleket – egyetlen, a terepi busz csomópontjaiba fektetett rendszerkábellel lehetett kezelni, és szükségtelenné vált a megszokott kapcsolószekrények telepítése. A biztonsági és riasztó rendszerhez a Murrelektronik vészleállító és visszaállító (Reset) nyomógombjait használták, amelyeket a szállítósorok mentén lévő kapcsolótáblákon helyeztek el. Ezeket a Plug & Play rendszerű nyomógombokat szabványos M12 kábeleken keresztül – az MVK Safety aktív biztonsági terepi buszmodulokkal összekötve – integrálták a rendszerbe. Az adatkezeléshez egy sor Profinet switchet alkalmaztak, amelyeket a Cube67 és MVK Safety terepi buszmodulok mögött helyeztek el, és a vonalkódolvasók csatlakoztatására is szolgáltak. A Murrelektronik célkitűzése, hogy egyszerű és megbízható rendszert bocsájtsanak rendelkezésre, hozzájárult a kábelezés időbeli ráfordításának csökkentéséhez. A Cube67 és MVK Safety kibővített diagnosztikai funkcióinak köszönhetően a szállítósorok leállási időit is csökkenteni lehetett.

 

Működési mód

Minden polc oldalánál görgős pályák vezetnek, amelyekre kézi erővel helyezik a dolgozók az áruval megrakott kartondobozokat. Minden doboz – a többi elszállítandó árutól függően – egy pontosan meghatározott utat tesz meg, és automatikus mozgatással jut el más polcokhoz vagy a végső csomagolási területre. A szállítósorokat különböző helyeken keresztirányú kitolható szállítópályák kötik össze, így a kartondobozok igény szerint átirányíthatók és folyamatosan nyomon követhetők. Ehhez jönnek még a keresztirányú szállítópályákhoz telepített készülékek, amelyek leolvassák a minden egyes dobozon megtalálható és az útvonal megállapításához szükséges információkat megadó vonalkódokat, hogy a keresztirányú szállítópályákat az anyagmozgatással összhangban lehessen működtetni. Továbbá, a dolgozók a kapcsolótáblákon elhelyezkedő vészleállító nyomógombok benyomásával megállíthatják a kartondobozok mozgatását, és riasztások után visszaállíthatják alapállapotba a rendszert, hogy a görgős pályákat ismét el lehessen indítani. Ezzel a rendszerrel jelentős időbeli megtakarítások érhetők el a komissiózási folyamatoknál, mivel az áruk kiszedéséhez nincs szükség többé kézi szállítókocsik tologatására a polcok között. Minden nyomvonalnak megvan a maga görgőspálya-szakasza, amely mozgatja a ládákat, amint azok megtelnek áruval.

 

Matteo Longoni, a Murrelektronik olaszországi intralogisztikai üzletágának vezetője

„A logisztika területén egyre nagyobb keresletet tapasztalunk az ilyen jellegű automatizálási megoldások iránt. Manapság mindenki olyan rugalmas és megbízható rendszert szeretne, amely biztosítja az egyes folyamatok állapotának valós idejű rögzítését. A cél a hatékonyság növelése és a munkamenetek optimalizálása, hogy időt lehessen megtakarítani, és elkerülhetők legyenek az üzemi leállások. Az SBS vállalattal közösen kifejlesztett megoldás teljes mértékben és tökéletesen tükrözi a Murrelektronik filozófiáját – azaz a decentralizálást, közvetlenül a terepen. Az egyszerűbb kábelezéssel, ami egyúttal gyorsabb kivitelezést is jelent, ki tudtuk elégíteni az SBS elvárásait. Emellett az általunk választott 100%-osan Plug and Play eszközök lehetővé teszik a gyors bevezetést, és széles körű diagnosztikai lehetőségekkel felruházott digitális I/O rendszer rendelkezésre bocsájtását. Ezt a hatékonyságot az SBS nagy örömmel fogadta – magyarázza Matteo Longoni, a Murrelektronik olaszországi intralogisztikai üzletágának vezetője – és ez kikövezi az utat a jövőbeni közös munkáink felé, amikor a gépsorok bővítése és olyan új intra­logisztikai projektek is szóba jönnek, mint mondjuk az automatizált raktározás.”

 

Murrelektornik Automatisiertes Handling Team

Balról jobbra: Marco Libera (az SBS SpA logisztikai vezetője) és Marcello Bianchi (a Sitec értékesítési vezetője) (Kép: Murrelektronik GmbH)

 

Marco Libera, az SBS SpA logisztikai vezetője

„Ez egyike a számos példának a decentralizálási koncepció gyakorlati megvalósítására. Már a tervezési szakaszban megszületett a szándék, hogy az adat- és jelfeldolgozást a terepi rendszerbe integrálják. Egy ilyen bonyolult üzem, mint a miénk, hagyományos rendszerekkel nagyon szerteágazó kábelezést tett volna szükségessé. A terjedelmes kábelezési munka kihat mindenekelőtt a megvalósítási és karbantartási költségekre, nem is szólva arról, hogy az esetleges hibák feltárása és elhárítása is sokkal tovább tart.”

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Práter utca 9.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu

 

#67b345