Skip to main content

Automatizálás vezérlőszekrény nélkül

Megjelent: 2022. december 07.

Murrelektronik lidInterjú Christian Küblerrel
a Vario-X-ről
és a decentralizálásról

A Vario-X egy teljes egészében rugalmas és méretezhető automatizációs platform, minden szinten és minden interfésznél maximális nyitottsággal és teljesítménnyel.

 

 

 

Christian KüblerChristian Kübler, a Murrelektronik Vario-X & Drives termék­me­nedzsere betekintést enged a decentralizáció és a VARIO-X világába.

 

Az elektromos berendezések decentralizálása jelenleg felkapott téma. Mi vezetett valójában ahhoz, hogy a legtöbb rendszert a múltban központilag kezelték?

Christian Kübler: Az, hogy a gé­peket korábban központi haj­tástechnológiával szerelték fel, ami elsősorban azzal függ össze, hogy a hardver korábban túl nagy vesz­teségeknek volt kitéve ahhoz, hogy külső hűtés nélkül egy decentrális házban helyezzék el. Ezenkívül léteztek a múltban kialakított gépkonstrukciók, ame­lyeket még nem cseréltek le. Emellett a gép- és üzemépítés a moduláris szerkezetek irányába fejlődött, így az igényeknek megfelelően hozzáadhatók vagy elhagyhatók egyes gépfunkciók. A decentralizálás itt különösen hasznos, így nem kell minden egyes gépmodulhoz új, drága vezérlőszekrényt rendelni. Mindent egybevetve a gyártási területeken használt új gondolkodásmód és új technikai lehetőségek együttesen vezetnek a decentrális automatizáláshoz.

 

Milyen technikai fejlesztések teszik most lehetővé a decentrális vezérlést? Miért nem volt ez lehetséges korábban?

C.K: Műszaki oldalról különösen érdemes megemlíteni az olyan új, csökkentett veszteségű alkatrészeket, mint a szilícium-karbid vagy a gallium-nitrid félvezetők. Ezek teljesen új szintre emelik a hatékonyságot, és így lehetővé teszik a decentrális automatizálási technológia alkalmazását a ma ismert mértékben. Emellett a gép­gyártók elkezdték újragondolni a telepítési technológiát, ami erősíti a decentrális automatizálást.
Régebben vezérlőszekrényekre volt szükség, mert nem lehetett a szükséges perifériákat egy konvekciós hűtésű szekrénybe telepíteni, használható névleges értékcsökkentés mellett. Ma már új lehetőségek állnak rendelkezésre a jelentősen megnövekedett hatékonyságnak köszönhetően.

 

Mik a decentralizálás fő előnyei – ideális esetben egy több szerszámgépből álló gyártóüzem példáján keresztül bemutatva?

C.K: A decentralizálás új lehetőségeket nyit a gépgyártó előtt, és jelentősen csökkenti a tervezési és kábelezési ráfordításokat, valamint a hibaérzékenységet. Ez azt jelenti, hogy például egy kb. 8 tengelyes rendszer bekötése, amely korábban kb. 2 munkanapot vett igénybe, most néhány óra alatt elvégezhető.

 

Az új Vario-X még azt is lehetővé teszi, hogy a gépeket teljesen vezérlőszekrény nélkül üzemeltessék. Milyen modulokat tartalmaz a Vario-X?

C.K: A VARIO-X első kiadású csomagja a következő modulokat tartalmazza:

  • VARIO-hátlap: csatlakozópanel a modulok felszereléséhez,
  • VARIO-CTRL 1000: nagy teljesítményű ipari PC a különböző terepibusz-résztvevők (pl. Impact IO-modulok, hajtások stb.) vezérléséhez,
  • VARIO-tápegység: 3 × 400 VAC + STO-jel betáplálása (biztonságos nyomatékkikapcsolás a decentrális motorokhoz),
  • VARIO 24 VDC tápegység: 24 VDC tápegység integrált EtherCAT 3 portos elágazással és
  • VARIO 48 VDC tápegység: 48 VDC tápegység.

A piaci bevezetés után további modulok következnek. A VARIO-X lépésről lépésre fog növekedni, és folyamatosan alkalmazkodik a piachoz.

 

Nem drágább a Vario-X a különálló gépekben annál, mintha egy központi vezérlőszekrényben lenne?

C.K: Közvetlenül összehasonlítva a vezérlőszekrény alkatrészeivel a VARIO-X drágábbnak tűnhet, de szeretném kiemelni, hogy a VARIO-X a teljes berendezés költségeinek szintjén megtérül. A jelentősen alacsonyabb kábelezési költségek, az üzembe helyezés során fellépő kisebb hibaérzékenység és a meghibásodás esetén a készülékcserével járó kisebb ráfordításigény miatt a VARIO-X költséghatékonyabb.

 

A decentralizálás előnyei között említette a telepítés gyorsaságát. Van elképzelése arról, hogy mennyi időt takarít meg a Vario-X használata?

C.K: Abból indulunk ki, hogy akár 80%-os időmegtakarítás is lehetséges.

 

Kíváncsivá tett a Vario-X digitális ikerpárja használatának lehetősége, feltételezem, hogy a legnagyobb előny a gép digitális ikerpárjával kombinálva érhető el. Folyamatban van most valamilyen konkrét együttműködés a gépgyártókkal? Tudna erre példát mondani?

C.K: A digitális iker alkalmazását jelenleg saját mintagépeinken teszteljük, amelyeket szakvásárokra és belső célokra építünk. Egy partnerünkkel együtt dolgozunk a digitális iker fejlesztésén. A cél az, hogy ügyfeleink számára a VARIO-X interfészeivel a saját digitális ikerjük számára megfelelőt biztosítsunk. Később olyan funkciókat is szeretnénk bevezetni, mint például az automatikus kábelhossz-számítás, ami megkönnyíti ügyfeleink mindennapi munkáját.

 

A szemléltetés érdekében eddig elsősorban a szerszámgépekre összpontosítottuk a figyelmünket, de a Vario-X használata természetesen sokkal szélesebb körű. Kérjük, mutassa be azon berendezések körét, amelyeknél a Vario-X előnyöket kínál.

C.K: A VARIO-X alapvetően a legkülönfélébb alkalmazásokban használható, hajtástengelyenként akár 1 kW maximális teljesítménnyel. A pneumatikus meghajtók szervoelektromos meghajtásokkal való helyettesítésében nagy lehetőségek rejlenek a gyári automatizálás területén. Azonban az általános gépgyártás vagy az intralogisztika is egyre fontosabb ágazatot képvisel, ahol a VARIO-X-et a vezérlőszekrények nélküli automatizálással összefüggésben az új rendszerek gazdaságos és ökológiailag fenntartható megvalósításának fontos tényezőjeként tekintjük. Minden elképzelhető a szervoelektromos működtetésű erőbefogóktól a deltarobot alkalmazásáig az autógyártásban a beültetést végző területen.

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Práter utca 9.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu

 

#67b345