Skip to main content

Automatikus azonosítás az Elatec cég RFID-olvasóival

Megjelent: 2020. május 19.

tme lidAz RFID-technológiát azonosítási céllal hasznosító berendezéseket elterjedten használják a raktározási logisztikában, szállításban vagy irányítási rendszerekben. A rendelkezésre álló megoldások nagy száma és azok egyetlen következetes rendszerbe történő integrálásának szükségszerűsége azonban sokszor problematikus és időigényes feladatot jelent. Az Elatec cég által kínált megoldások lehetőséget adnak az új megoldások már meglévő rendszerekbe történő integrálásához szükséges költségek és időtartam korlátozására.

 

Az RFID és vezeték nélküli kommunikációs rendszerek piacainak dinamikus fejlődése új kihívásokat jelent a készülékgyártók és az egyes megoldásokat integrálni szándékozó vállalkozások számára. Ezek a kihívások nemcsak az elektromágneses kompatibilitás kérdéseit érintik, hanem az azonosítási szabványok és az alkalmazandó transzponder IC-k és az azokat kiszolgáló olvasók vagy írók (programmerek) típusainak kiválasztását is.
Függetlenül a felhasználási területtől, kulcsfontosságú tényező az azonosításhoz alkalmazott, megfelelő RFID-technológia megválasztása. Ez a választás függ egy sor olyan tényezőtől, mint az elvárt hatósugár, az azonosítandó objektum típusa, valamint hogy szükség van-e kétirányú kommunikációra a transzponderrel. Ezen áramkörök némelyike az egyedi azonosító tárolásának lehetőségén kívül képes nem felejtő módon adatokat memorizálni, és eközben kódolni is a felettes rendszerrel folytatott kommunikációt.
Az azonosításhoz használt technológia megválasztása azért is lényeges, mert párhuzamosan sokféle RFID-szabvány létezik, amelyek egymástól a használt frekvenciasávban (és ami ezzel együtt jár – antennaméretekben és transzponder-áramkörökben), hatósugárban, moduláció típusában, adatátvitel sebességében, stb. különböznek. Bekövetkezhet egy olyan helyzet, amelynél az újonnan bevezetett megoldások a kommunikációs szabványban fognak különbözni a korábban alkalmazottaktól. Egy ilyen problémára példa lehet egy irodaház, amelyben RFID-technológiát alkalmaznak a munkaidő regisztrálására és az egyes helyiségekben történő személyi mozgások felügyeletére. Ebben az épületben egyszer csak új igényként jelentkezik egy további rendszer integrálása, ami meghatározott alkalmazottaknak hozzáférést biztosít a szintén RFID-olvasókkal szerelt nyomtatók vagy másológépek használatára. Azonban az ezekben lévő olvasók már egy másik, a belépési rendszerben használttól eltérő adatátviteli standard alapján fognak működni. Ez a helyzet kettő vagy három kártya használatára kényszerítheti az alkalmazottakat: az egyik a belépésre lesz használható, a második, illetve a harmadik pedig a nyomtató vagy a másoló igénybevételéhez.

 

 tme 1abra

1. ábra  TWN4 Multitech Legic 42 típusú külső olvasó

 

Olvasók/multirendszerű írók

Erre a problémára figyelt fel az Elatec cég, az RFID-rendszerekhez való megoldások ismert gyártója. Használatra kész, a felettes rendszerhez soros interfész segítségével kapcsolódó olvasókat/írókat, valamint OEM-gyártóknak dedikált, tokozás nélküli RFID-modulokat kínálnak. A kész olvasók/írók a legtöbb esetben támogatják az RS232-n vagy USB-n keresztül létesített kommunikációt, de az OEM-modulok nagyon sok egyéb szabvánnyal is kompatibilisek, nagyobb mozgásteret kínálva ily módon a tervezőknek, és egyszerűséget biztosítva az olvasó/író elérhető eszközökhöz történő illesztéséhez.
Érdemes konkrét példákat sorolnunk. A TME-nél kapható TWN4 Multitech LEGIC 42 típusú olvasó (1. ábra) számos, egymástól jelentősen különböző frekvenciasávokban működik, mint: 125 kHz, 134,2 kHz, 13,56 MHz. Az olvasó RS232, valamint USB interfészekkel van ellátva. A gyártó biztosítja hozzá a Windows és Linux rendszerekhez való vezérlőket. Ez a fajta olvasó OEM-modulként is kínálatban van, és a felsoroltakon kívül a felettes rendszerrel is képes együttműködni soros interfészek segítségével (logikai szint: 3,3 V, CMOS 5 V toleráns, I2C). Speciális kivitelekben képes kommunikálni SPI, Wiegand, CAN és 1-wire interfészek segítségével is. Rádiós interfész oldalról számos olyan gyártó transzponder támogatása is elérhető többek között, mint pl.: Atmel (Microchip), EM, STMicroelectronics, NXP, Texas, HID, LEGIC és egyéb ISO14443A/B, ISO15693, ISO18092/ECMA-340 (NFC), HITAG, UNIQUE; ISO14443 A+B szabványok alkalmazásával dolgozó cég (Mifare DESFire EV1, Mifare Plus, Mifare SmartMX, my-d move, PayPass stb.); ISO15693 (EM4035, Tag-It, my-d vicinity, ICODE SLI), Mifare Classic, Mifare Ultralight, Sony FeliCa, NFC Forum Tag Type 2-4, PicoPass, HID iCLASS.
Az olvasóegységbe integrált az említett szabványok által használt, 125 kHz / 134 kHz /13,56 MHz sávban működő rádióantenna. A felettes rendszerhez kapcsolódó interfészen kívül az olvasónak nyolc db GPIO kimenete is van, amelyeket kompatibilis zár, jelződióda, hangjelzés stb. vezérléséhez lehet használni, és ezek működési módja script-nyelv használatával programozható.

 

Azonosítás okostelefon segítségével

Érdemes észre vennünk, hogy az RFID-technológiák többségének támogatásán kívül, az olvasó/író az általánosan elterjedt eszközökben – pl. okostelefonokban és tabletekben – alkalmazott NFC és Bluetooth Low Energy (BLE) technológiákat is támogatja. Ennek köszönhetően azonosításkor mellőzni lehet az RFID-kártyák használatát, és helyette használható pl. egy okostelefon a rátelepített megfelelő alkalmazással. Az olvasóegység kompatibilis a legnépszerűbb modellekkel, így pl. iPhone, valamint Android és Windows-rendszerű készülékekkel is. Maradva az irodaházas példánál, az Elatec olvasóegységeinek használatával elkerülhetők az azonosítással kapcsolatos problémák. Alternatív megoldásként tehát, kártya vagy kártyák hordozása helyett elegendő lehet az alkalmazottak okostelefonjaira feltelepíteni egy megfelelő applikációt.
OEM-modult használók számára minden bizonnyal nagy jelentőséggel fog bírni az a tény, hogy ezek gyártása mögött az Elatec cég áll, amely már saját hírnevével is garantálja a termékeik elektromágneses kompatibilitási és a gyártási (pl. RoHS 2) szabványoknak való megfelelőségét, valamint azok megbízhatóságát is. További információk találhatók a termékforgalmazó – a TME cég – weboldalán.

 

tme 2abra

2. ábra  TWN4 Multitech 2 típusú OEM-olvasó/író modul

 

Script-nyelv

Az olvasóegységek számára szánt applikációk megalkotásához a gyártó rendelkezésre bocsát egy programcsomagot, amelynek köszönhetően a funkciókat olyan scriptek segítségével lehet automatizálni, amelyeket közvetlenül kezel az olvasóegység processzora. Ezen túlmenően a scriptet tetszőleges időpontban módosítani is lehet, ezért az üzemmódváltási utasítás vételét követően az olvasóegység egy másik RFID-standard használatával is képes lesz működni. A korábban tárgyalt TWN4-modulnál a módosításokat vezeték nélküli interfész vagy az Elatec által kínált konfigurációs kártya segítségével lehet véghezvinni. Ez jelentős könnyítés a szervizes és technikusszemélyzet számára, mert szükség esetén non-invazív módon lefolytathatják a szükséges újrakonfigurálást, nem veszítve időt az integrált berendezések szétszerelésével.

 

Az RFID-technológia felismerése

Az egyik rendszerből egy másikba történő migráció forgatókönyveiben – mint a fentebb említett irodaházi példa esetében – nélkülözhetetlen az aktuálisan használt RFID-technológiának a felismerése annak érdekében, hogy új, optimális megoldást lehessen javasolni. Alapesetben, ebből a célból ki kellene küldeni a meglévő alkalmazásban használt RFID-kártyát a beszállítóhoz vagy az integrátorhoz. Az Elatec által kínált, RFID-analízisre szolgáló olyan eszközöknek köszönhetően, mint amilyen pl. a TechTracer Lite, erre már nincs szükség. Ez az eszköz a helyszínen képes a már működő megoldásban alkalmazott RFID-technológia felismerésére. Ennek köszönhetően úgy a megoldás beszállítója, mint annak megrendelője időt és költséget takarít meg, és elkerüli az esetleges tévedések kockázatát.
Az Elatec cég RFID-olvasóival/íróival kapcsolatos bővebb információi megtalálhatók a http://tiny.cc/qlgoiz címen.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.tme.hu