Skip to main content

Automata szüretelőgép ifm technológiával

Megjelent: 2024. július 03.

ifm automata szüretelőgép bevezető kép logóvalInnováció a mezőgazdaságban

A szőlőtermesztés és borászat ősi mesterségei folyamatosan modernizálódnak, hogy megfeleljenek a növekvő igényeknek és a technológiai fejlődésnek. A Grégoire vállalat legújabb fejlesztése, az EasyPilot rendszerrel felszerelt automata szüretelőgép forradalmi újítást hoz a szőlőművelésbe. Ez a rendszer érzékelőkkel működő automatikus sorvezetést biztosít, mindezt GPS-pozíciójelző nélkül, 3 cm-es pontossággal.

 

Az EasyPilot rendszer – technológiai innováció

A Grégoire által kifejlesztett EasyPilot rendszer a legmodernebb érzékelőtechnológiát alkalmazza a szőlősorok pontos követésére. Az ifm O3M típusú 3D kameraérzékelője Time-of-Flight technológiával dolgozik, amely minden képpont esetében méri a távolságot a legközelebbi felülettől. Ez lehetővé teszi a szőlősorok pontos felismerését és követését, kiküszöbölve az oldalsó szőlőtőkék vagy magas fű által okozott hibákat.
A rendszer működése során a szüretelőgép alagutat képez a vezetőfülke alatt, ahol élelmiszeripari szabványoknak megfelelő műanyagból készült rázórudak találhatók. Ezek rögzítik és rázzák a lugast, aminek következtében a szőlőszemek lehullanak, egy szállítószalagra esve, ahonnan rozsdamentes acéltartályokba gyűjtik őket. A nemkívánatos elemeket, például leveleket, gallyakat elszívók távolítják el.

 

Az automatikus sorvezető rendszer pontosan a szőlősorok fölé kormányozza a járművet

 

Pontos és hatékony szüretelés

Az EasyPilot rendszer további előnye egy második 3D érzékelő alkalmazása, amely a szüretelőgép vezetőfülkéjének felső részén található, és a talajra irányul. Ez az érzékelő meghatározza a lugas magasságát és vastagságát, és egy virtuális közlekedési nyomot hoz létre, amely alapján kiszámítható az optimális útvonal. A járművezetőnek csupán a munkavégzés sebességét és a szerszámok felügyeletét kell szemmel tartania, a rendszer a többi feladatot auto­matikusan elvégzi.

 

ifm az EasyPilot szabályozza a munkát

A járművezető csak a munkavégzés sebességét szabályozza, a kormányzást az EasyPilot végzi

 

Előnyök és alkalmazási lehetőségek

Az EasyPilot rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy nincs szükség GPS-kapcsolatra, így még egyenetlen parcellákon is pontos sorvezetést biztosít. Ez javítja a szüret minőségét, mivel egyenletesebb lesz a szőlőszemek sűrűsége, és kevesebb lesz a veszteség. A rendszer kíméletes a szőlőtőkékhez, és éjjel-nappal használható, akár 12 km/h munkavégzési sebességgel.

 

ifm a jármű tetjére szerelt 3D kamera

A 3D kamera pontosan rögzíti a jármű előtti szőlősort

 

A dőlésérzékelők szerepe

A Grégoire szüretelőgépei dőlésszög-érzékelőkkel is fel vannak szerelve, amelyek gondoskodnak a gépek merőleges beállításáról, függetlenül a terep változásaitól. Ezek az egytengelyes dőlésérzékelők (EC2045 típus) CANopen interfésszel rendelkeznek, így egyszerűen integrálhatók a gépvezérlésbe. Ez biztosítja a gépek tökéletes szintezését és a felhasználók biztonságát, valamint értékes munkaidőt takarít meg.
A Grégoire EasyPilot rendszere bebizonyítja, hogy a hagyományos szőlőművelés és a modern technológia tökéletesen kiegészítik egymást. A 3D kamerával felszerelt sorvezető rendszer optimális és kíméletes szüretelést biztosít, aminek köszönhetően a szőlőszemek épségben maradnak, és a borászat folyamata hatékonyabbá válik. Az innováció és a technológia találkozása a szőlőtermesztésben nemcsak a munka hatékonyságát növeli, hanem a bor minőségét is javítja, hozzájárulva a borászat jövőjének alakításához.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

#ef9530