Skip to main content

ATTEN márkájú precíziós forrasztóberendezések

Megjelent: 2021. április 12.

Digitális forrasztópákák és forrasztó állomások igényes felhasználók számára

tme lidAz ATTEN márka – teljes néven Shenzhen Atten Technology – az egyik vezető, forrasztóberendezéseket és tartozékokat gyártó kínai vállalat. Az univerzális ATTEN eszközök egyaránt jól beválnak a hobbiműhelyekben és az elektronikai szervizekben is. Az alábbiakban áttekintjük az ATTEN kínálatot – minden termék közvetlenül a TME raktáraiból kapható, a lehető legnagyobb mértékben lerövidítve a szállítási időt.

 

tme

 

Forrasztópákák és forrasztó állomások

A TME katalógusban megtalálhatók az ST-2065D, ST-2080D, ST-2150D szimbólumokkal jelölt, 65 W, 80 és 150 W teljesítményű fűtőbetétes forrasztópákák. A termékek LCD kijelzővel, valamint a hőmérséklet (250 °C…480 °C tartományon belüli) szabályozására és további funkciók elérésére szolgáló 3 gombbal vannak felszerelve. Ezek közé tartoznak a gyorshozzáférés 9 beállításhoz, és a pákahegy hőmérsékletének folyamatos monitorozására szolgáló funkciók. A berendezést be lehet programozni úgy, hogy bizonyos idő után „stand by” állapotba kerüljön, majd automatikusan kikapcsoljon. Ezzel nemcsak a páka élettartama növelhető, hanem egyben a biztonságot növelő tényező is. A kényelmes fogantyúnak és az alacsony tömegnek (255 g) köszönhetően az ATTEN forrasztópákák jó választásnak bizonyulnak terepi javító munkákhoz, de egyaránt jól beválnak korlátozott terű, kisebb szervizekben és műhelyekben is. Sokoldalúságukat és könnyű kezelhetőségüket nagyra értékelik az amatőrök és a hobbisták is.

 

01tme

ST-2150D fűtőbetétes forrasztópákák

 


Az AT-937A forrasztó állomás egy proporcionáló-integráló-deriváló (PID) szabályzó programot realizáló mikrovezérlővel rendelkező eszköz, ami lehetővé teszi a berendezés kalibrálását és a pákahegy hőmérsékletének pontos ellenőrzését. A hőmérséklet-szabályzás 200 °C-tól 480 °C-ig történhet, 2 °C-os pontossággal. A magas hőmérséklet lehetővé teszi az ólommentes forraszanyagokkal végzett munkát. Ennek különös jelentősége van elektronikai berendezések szervizeiben és az oktatási intézményekben. Maga a fűtőbetét 4 db, saválló acélból készített magból áll. Fűtése az állomásról történik alacsony feszültségű váltakozó árammal, ami csökkenti a zavarok és az átütés kockázatát. Az AT-980E állomás a bázis előlapján elhelyezett gombokkal vezérelhető, mivel digitális hőmérséklet-szabályozással látták el. A berendezés rendelkezik memóriafunkcióval, ezért a felhasználó könnyen váltogathat a leggyakrabban használt beállítások között. A vezérlő 150 °C…480 °C-os tartományban működik, ami elősegíti, hogy gyakorlatilag mindenféle forraszanyaggal dolgozhassunk, még hőmérséklet-érzékeny komponensekkel is. A páka elasztikus kábellel csatlakozik az állomáshoz, és egy külön tartóállványa van, ahol a tisztítószivacs számára is van kialakított hely.

 

02tme

AT-980E forrasztó állomások

 

 

 

Hot Air állomások

Az ATTEN márkatermékek között hot air (forrólevegős) állomásokat is találunk. Az első ilyen modell az ST-8800D készülék, amely a markolatban elhelyezett, szénkefe nélküli fúvómotor által kelt légáramot. Az eszköz rendelkezik hűtési rendszerrel, ami kényelmes munkavégzést garantál. A hőmérséklet beállítása a gombok és az LCD kijelző segítségével történik, a légáramot pedig potenciométer vezérli. Ennek az állomásnak 800 W a maximális teljesítménye, ami lehetővé teszi akár 500 °C-os hőmérséklet elérését is (a minimum 100 °C) 120 l/perc légszállítás mellett (a szabályzóval a légmennyiség 30 l/perc-ig csökkentehető). A készletben
4 különböző fúvókát kapunk a termékkel együtt, de a TME kínálatában további végidomokat is találunk, amelyek elősegítik pl. az SMD elemek kiforrasztását. A készülék kiegészítő funkciói a beállítások zárolásának lehetősége, valamint a gyorshozzáférés a három előre programozott hőmérsékleti beállításhoz.

 

03tme

ST-862D forrólevegős állomások

 


Az 1000 W-os teljesítményű ST-862D állomás esetében hasonló funkcióválasztékkal van dolgunk – ám ennél a modellnél a légfúvó egységet a bázisba telepítették. Ilyen konstrukciós kialakításnál erősebb fűtőbetétet lehet használni, és a páka tömege is csökkenthető. A digitális hőmérséklet-szabályozás, valamint a berendezést monitorozó mikrovezérlő ezt a készüléket jó megoldássá avanzsálják a laboratóriumok, szervizek és egyéb olyan helyek számára, ahol a forrasztó állomást folyamatosan üzemeltetik.

 

Pákahegyek

A TME katalógusba bekerültek az ATTEN márka tartozékai is. Ezek között széles választékban vannak pákahegyek. Különböző méretekben kaphatók, az általános felhasználásra valóktól a precíziósokig. A vásárlók sokféle méretből és formából választhatnak a végzendő munkák fajtájától és egyéni preferenciáktól függően.
A kispata (vagy minihullám), vagyis homorú felületű, lemetszett csúcsú kúp formájú pákahegyet leggyakrabban integrált SMD áramkörök (de gyakran THT komponensek) forrasztására használják. A hegy alakja lehetővé teszi, hogy a felületi feszültség megtartson egy csepp forraszanyagot. Az adott alkatrész szerelése legtöbbször úgy történik, hogy annak kivezetéseit a pákaheggyel a cseppre csúsztatják. Ennek a módszernek köszönhetően sok felületi szerelésű komponens esetén sem kell forrólevegős készüléket használni.

 

04tme

T900-0.5C 0,5 mm átmérőjű precíziós minihullám-pákahegy, ATTEN forrasztópákákhoz és állomásokhoz

 


A lapított végű csavarhúzó pákahegy elsősorban a furatgalvanizált elemekkel végzett munkákat könnyíti meg. A nagyobb érintkezési felület hatékonyabban fűti fel a forrasztási mezőt a PCB lemezen, ezért a folyasztószer és a forraszanyag egyenletesen terül el, jobb kontaktust biztosítva ezzel.
Az univerzális, kerekített végű kúppákahegy mindenféle alkatrész forrasztásához alkalmas. Ennek precíziós modelljeit (amelyeknél a csúcsátmérő csak a milliméter töredéke) használják a legkisebb méretű SMD elemek rögzítésére és korrekciójára.
A késpákahegy egyesíti magában a lapított és a precíziós pákahegyek előnyeit.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.