Skip to main content

ATM-eket tesztel az ABB robotja

Megjelent: 2019. szeptember 02.

abb yumi robot atm testing 002 lidTöbb száz órányi teszt végrehajtásával segíti a bankjegykiadó automaták (ATM-ek) működésének megbízhatóságát és minőségét javító szoftverek fejlesztését az ABB kétkarú együttműködő YuMi® robotja.

 

 

 

 

Az ATM-eken átlagosan hathavonta szoftverfrissítést végeznek annak érdekében, hogy a biztonságtechnika rohamos fejlődésével folyamatosan lépést tartva képesek legyenek garantálni a pénzügyi tranzakciók védett és biztonságos lebonyolítását. Azonban egy új kód kiadása előtt alapos, többször megismételt teszteket kell végezni annak érdekében, hogy a kód maradéktalanul megfeleljen a megbízhatóságra, a használhatóságra és a biztonságra vonatkozó szigorú nemzetközi és helyi előírásoknak. Ezeket a teszteket mindeddig manuálisan hajtották végre, ami azt jelenti, hogy emberek több száz órát töltöttek az ATM-ek vizsgálatával, ennek az emberi tévedésből fakadó minden kockázatával együtt.
Az ABB kollaboratív robotjának színrelépésével drámai mértékben javult az ATM-szoftverek ellenőrzésének sebessége és megbízhatósága. A svájci székhelyű banki fizetési szoftverszolgáltató Abrantix AG az ABB egyik YuMi® robotjával végezteti a Diebold Nixdorf cég ATM-jeinek automatizált tesztelését. Az Abrantix-féle vizsgálati környezetben működő szoftver arra utasítja a YuMi® robotot, hogy az emberhez hasonlóan olyan, a bankjegykiadó automaták esetében szokásos műveleteket teszteljen, mint a kártya behelyezése, a PIN-kód beütése, illetve pénz kivétele és behelyezése.

 

abb yumi robot atm testing 001

 

Az Abrantix globális központjában, Zürichben a feladatra programozott kétkarú YuMi® robot prototípusa gyökeresen megváltoztatta az ATM-szoftverek tesztelését. Az ATM-ek alapos ellenőrzése során az együttműködő robotot még arra is beprogramozták, hogy a használat során jellemzően előforduló emberi hibákat – például gemkapoccsal összetűzött papírpénz behelyezése – kövessen el, mert csak így biztosítható, hogy a szoftver képes legyen megbirkózni a legkülönfélébb problémákkal.
„Korábban a vizsgálati ciklusok szűk keresztmetszetet, sőt kockázatot jelenthettek egy-egy új verzió nem kevés nehézséggel járó bevezetésében. A YuMi® közreműködésére támaszkodó legújabb megoldással sokkal inkább ellenőrzésünk alá vontuk a folyamatot, így munkatársaink ma már a vizsgálatok és az eljárások előkészítésére összpontosíthatnak, vagy akár új szoftveres funkciókat fejleszthetnek, miközben a YuMi® az ATM-ek tesztelését végzi” – állítja az Abrantix vezérigazgatója, Daniel Eckstein.
Az ATM-ek nappal kifejlesztett új szoftverfunkcióinak tesztjeit a robot éjszaka automatikusan elvégzi, és a tesztelők csapata másnap ellenőrzi az eredményeket. Így több idejük marad a jelentőségteljesebb feladatok ellátására.
Marc-Andre Zingg, az ABB Robotics Business Line svájci vezetője a következőket mondta erről: „Az Abrantix által kidolgozott ATM vizsgálati rendszer pontosan az a fajta precíz együttműködésen alapuló eljárás, amelyre a YuMi® robotot megalkottuk. A YuMi® bevonásával az Abrantix biztosítva van afelől, hogy a robot biztonságosan megosztja feladatait az emberekkel, a képzett szoftverfejlesztőknek pedig több ideje marad a nagyobb értéket képviselő egyéb feladatok végrehajtására, miközben a YuMi® – szerényen a háttérbe húzódva – a nap 24 órájában végzi a sok ismétléssel járó, ámde annál fontosabb teszteket.”

 

abb yumi robot atm testing 002

 

A YuMi®-t eredetileg apró alkatrészek összeszerelő műveleteinek végrehajtására tervezték. Ennek az együttműködő robotnak (collaborative robot – cobot) a segítségével a gyártók a piac folyamatos változásához igazodó rugalmas termelési folyamatokat alakíthatnak ki. A YuMi® fáradhatatlanul végzi a nagy pontosságot igénylő, sok ismétléssel járó, angolul gyakran csak a „három D”-nek nevezett – „dirty” (koszos), „dull” (unalmas) és „dangerous” (veszélyes) – feladatokat, és ezzel munkaidőt szabadít fel, amit a dolgozók jelentőségteljesebb, komolyabb szakmai ismereteket követelő feladatokra fordíthatnak.
A YuMi® a Rubik-kocka kirakásával és sushi készítésével korábban a gyárkapun kívül is bizonyította sokoldalúságát, most pedig a bankjegykiadó automaták tesztelése az együttműködő robotokban rejlő lehetőségek széles tárházának egyik újabb példája.

 

Forrás: az ABB sajtóközleménye