Skip to main content

Átlátható táphálózat- és rendszerfelügyelet EtherCAT-vezérelt tápegységekkel

Megjelent: 2022. szeptember 16.

Beckhoff lidPS2000 sorozatú tápegységek EtherCAT interfésszel

A Beckhoff eddigi három PS-sorozatú tápegységcsaládján belül a PS2000 sorozat most új, beépített EtherCAT interfészt tartalmazó berendezésekkel bővült. Az új tápegységek segítségével könnyebbé válik az átfogó rendszerfelügyelethez szükséges járulékos mérési- és eszközadatok gyűjtése, ami által fokozható egy rendszer rendelkezésre állása, illetve mérsékelhető az állásidő. Az új tápegységek első ízben ötvözik a kompakt kivitel és kiváló műszaki jellemzők nyújtotta előnyöket az előrejelző karbantartás lehetőségével.

 

A PS2000 sorozatú tápegységcsalád új tagjai a Beckhoff tápegységeire jellemző kiváló műszaki tulajdonságok mellett EtherCAT szabványú, ultragyors adatátviteli képességgel is rendelkeznek. Ez lehetővé teszi számos különféle mérési adat és belső eszközadat közvetlenül a vezérlőrendszerben történő feldolgozását, a tápegységek távoli elérését, valamint az egyenfeszültségű kimenet (táplált rendszer), illetve a váltakozó feszültségű bemenet (betápláló hálózat) korszerű módon történő monitorozását.

 

Átláthatóbb működésű üzemek

Rendszerfelügyelet esetében a fontos üzemi paraméterek – többek között a kimeneti áramerősség és feszültségszint értékeinek – átvitele valós időben történik, és folyamatosan frissül. Ezzel átláthatóbbá válnak a rendszeradatok, és megoldható a rendszerbe később bekapcsolt fogyasztók automatikus észlelése is. A monitorozott adatok köre kiegészíthető további feszültség-, áram- és hőmérséklet-információkkal is, így például nyomon követhető egy berendezés melegedése, és begyűjthetők olyan alapvető rendszeradatok is, mint például a bekapcsolások vagy az üzemórák száma. Egyfázisú táphálózatok monitorozásakor a bemeneti feszültség értékei alapján észlelhetők az ingadozások, például a feszültségesések és túlfeszültségek. Különleges szolgáltatás a bemeneti tranziensek, azaz a táphálózatban fellépő nagyfeszültségű és energiájú csúcsok érzékelése.

 

Beckhoff PS2000 EtherCAT 2022 01 Note copyright

Az új PS2000 sorozatú eszközök révén első ízben jelentek meg
a pia­con beépített EtherCAT-kommunikációval ellátott, DIN-kalapsínre rögzíthető
tápegységek (Fotó: Beckhoff Automation)

 

 

Az EtherCAT hálózaton keresztül a vezérlőkörnyezetben közvetlenül megjelennek az állapotadatok, hibaüzenetek és figyelmeztetések, optimális feltételeket biztosítva az üzem működési állapotának monitorozásához és a hibák korai észleléséhez. Az egyedi követelményeknek való megfelelés érdekében riasztási (például túláram-figyelmeztetési) küszöbértékek megadásával az adott felhasználói igényekhez igazíthatók a jelzési feltételek és a tápegységek beállításai. Az EtherCAT-alapú távoli elérés lehetővé teszi egyes üzemrészek célzott lekapcsolását gépleállás vagy meghibásodás esetén.

 

Széles tápegységkínálat

A 24 V-os egyenfeszültségű új, EtherCAT interfésszel rendelkező egyfázisú tápegységek 10 A-es, illetve 20 A-es kimeneti terhel­hetőségű változatban érhetők el 240 W, illetve 480 W kimeneti teljesítménnyel. A 48 V‑os kimeneti feszültséget szolgáltató tápforrásból legfeljebb 10 Amper vehető ki, ami 480 W-os teljesítménynek felel meg. Optimalizált elektronikai kialakításuknak köszönhetően a tápegységek hatásfoka meghaladja a 96%-ot. Az indítóáram-korlátozás és a fázisjavítás mellett a tápegységek széles bemeneti feszültségtartománnyal rendelkeznek, így a világ bármely részén használhatók.

 

Beckhoff PS2000 EtherCAT 2022 02 Note copyright

A Beckhoff 24/48 V kimeneti feszültségű, PS-sorozatú
tápegység­csa­ládjának eszközei sokrétűen alkalmazhatóak számos területen,
többek között a mozgásvezérlésben is (Fotó: Beckhoff Automation)

 

 

PS1000, PS2000 és PS3000 sorozatú eszközeivel a Beckhoff kiváló minőségű tápegységeket kínál szinte minden olyan alkalmazáshoz, amelynél 24 V-os vagy 48 V-os egyenfeszültséget kell biztosítani, beleértve az olyan mozgásvezérlési alkalmazásokat is, ahol szigorú követelmények vonatkoznak az elektromotoros visszahatásra. Kiváló hővezetésük, minimális teljesítményveszteségük és akár 96,3%-os hatásfokuk következtében optimális hasznos élettartammal és nagy megbízhatósággal rendelkeznek ezek a berendezések, amelyek akár 150%-os pillanatnyi túlterhelés mellett, rövid időtartamokra 1,44 kW-os kimeneti teljesítményt is képesek leadni. Ezek a tranziensek és túlfeszültségek ellen védett, helytakarékos kialakítású tápegységek rendkívül szigorú követelményeket támasztó ipari környezetekben is hatékonyan és takarékosan üzemeltethetők. A PS-sorozatú termékcsalád tápegységei egy precíz megszakításvezérlő funkcióval gyorsan és pontosan képesek kikapcsolni megszakítókat, elkerülve a felesleges állásidőt. Ezek az UL-jóváhagyással rendelkező eszközök rendkívül specializált – például a SEMI 47 (félvezetőipar) vagy a DNV GL (hajóépítés) szabvány teljesítését megkövetelő – iparágakban is használhatók. Robbanásvédelmet (1-es zóna, 2. kategória, ECEx és ATEX) igénylő veszélyes területeken is alkalmazhatók.

 

Munkaigény és költségek csökkentése egy átfogó rendszerrel

Minden gépnek vagy üzemnek szüksége van megfelelő védelemmel ellátott, megbízható tápegységre. Ha ezen túlmenően precízen mért energiaadatok is rendelkezésre állnak, ennek előnyei már  a gép tervezési fázisától kezdve megmutatkoznak: a tápegységek bemenetén végzett teljesítménymérések teljes képet adnak az energiaviszonyokról, beleértve a veszteségeket is. A PS-sorozatú – azon belül különösen az EtherCAT átvitellel rendelkező – tápegységek lehetővé teszik koordinált, a PC-alapú vezérléstechnikával teljes összhangban álló automatizálási rendszerek építését. Az EtherCAT be/kimeneti rendszerébe közvetlenül beépített EL922x-sorozatú túláramvédelmi terminálokkal folyamatosan monitorozható az egyes táplálási útvonalakon áramló teljesítmény, ami lehetővé teszi a fokozottabb védelmet.

 

Beckhoff PS2000 EtherCAT 2022 03 Note copyright

A koordinált tápellátásnak, tápfelügyeletnek és tápvédelemnek kö­szön­hetően
a könnyebben átlátható adatok révén egyszerűbben
megvalósítható a gyártóterek energiafelügyelete (Fotó: Beckhoff Automation)

 

 

Ha a gépépítő ezzel a holisztikus megközelítéssel el tudja kerülni a teljesítményfelvételi csúcsokat, akkor például csökkentheti az üzem terhelését, valamint kisebb keresztmetszetű tápkábelek beépítésével a végfelhasználó telepítési költségeit is. Mindezeken felül a rendszerbe integrált és univerzális energiamérési technológia segítségével közvetlenül a gép vezérlőrendszerén belül össze lehet hasonlítani az üzem tervezett és tényleges állapotát. Ez lehetővé teszi a fenyegető károsodások korai észlelését és a folyamatoptimalizálási lehetőségek könnyebb felismerését.

Az adatok folyamatos monitorozását mindeddig drága beruházásnak tekintették, amely gyakran külső érzékelők költséges – és esetenként speciális alkatrészeket igénylő – beépítését követeli meg. A Beckhoff tápegységei, teljesítménymérő termináljai, áramváltói és túláramvédelmi termináljai azonban még meglévő gépekbe és üzemekbe történő utólagos beszerelés esetén is sorozatgyártott és ennek megfelelően olcsó alkatrészekkel teszik lehetővé a folyamatos monitorozást, egyúttal csökkentve a logisztikai – például a speciális alkatrészek tárolásával kapcsolatos – terheket is.

 

 

Beckhoff PS2000 EtherCAT 2022 04 Note copyrightSzerző: Christian Jürgenhake, 
I/O termékmenedzser, 
Beckhoff Automation GmbH & Co. KG

 

 

 

 

 

www.beckhoff.com/ps2000-with-ethercat

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Táblás utca 36-38. G épület 2. emelet, 
Tel.: + 36 1 501 99 40
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.com