Skip to main content

Átalakulóban az intralogisztika

Megjelent: 2020. június 15.

mir robot lidA belső szállítási feladatok automatizálása kapcsán a közelmúltig csak a hagyományos automata vezérlésű járművek (AGV-k) és a szállítószalagok jöhettek szóba. Ma már azonban az AGV-k helyét átveszi az autonóm mobil robotok (AMR-ek) technológiája.

 

 

 

Nagy- és kisvállalkozások számára egyaránt visszatérő kérdés a belső logisztika automatizálása. Az anyagmozgatás automatizálásával a vállalatok optimalizálhatják termelékenységüket és hatékonyabban ütemezhetik szállításaikat a gyártás során előforduló torlódások csökkentése érdekében. A közelmúltig csak a hagyományos automata vezérlésű járművek (AGV-k) és a szállítószalagok jelentettek megoldást a belső szállítási feladatok automatizálása szempontjából. Mára azonban az AGV-k mellett egyre inkább helyet kérnek az autonóm mobil robotok (AMR-ek), amelyek fejlett, rugalmas és költséghatékony technológiájukkal fokozatosan átveszik az AGV-k helyét. Az AGV-k és az AMR-ek is különböző anyagokat szállítanak A-ból B-be, a hasonlóság azonban itt véget is ér. A két intralogisztikai technológia között fennálló legfőbb különbségek az alábbi tényezők mentén szemléltethetők:

 

Automata vs. autonóm

Az AGV-k rögzített úton haladnak, amely során vezetékekre, mágnesszalagokra, QR kódokra, reflektorokra, stb. van szükségük ahhoz, hogy tájékozódjanak. Amennyiben akadállyal találják szembe magukat, meg kell, hogy álljanak, és addig várakoznak, amíg az el nem mozdul az útjukból. Az AMR-ek viszont sokoldalúbbak és nincs szükségük további infrastruktúra kiépítésére a tájékozódáshoz, így telepítésük problémamentes és nagyon egyszerűen skálázható. Az AMR-ek fedélzeti intelligenciája képes döntést hozni, amikor a robotok akadállyal néznek szembe, megállás nélkül lehet újratervezni útvonalukat, valamint biztonságos fékezést is végrehajtanak, amikor valaki véletlenül az útjukba kerül.

 

mir robot munka kozben whirlpool

 

Áttelepíthető

Egy AGV teljes élettartama alatt ugyanazt a szállítási feladatot képes ellátni. Bármiféle változtatás ugyanazt jelenti, mintha egy új AGV rendszert kellene telepíteni, ami egyszerűen túl körülményes ahhoz, hogy költséghatékony legyen. Az AMR-ek ellenben különböző feladatokra, útvonalakra és létesítmény-elrendezésekre telepíthetők bármikor, ehhez mindössze pár módosításra van szükség a küldetésükben. Akár más helyszínre is szállíthatók, ahol pár órán belül már munkába is állhatnak.

 

Felhasználóbarát

Az AGV-ket arra tervezték, hogy egyszerű feladatokat lássanak el, üzembe helyezésük és működtetésük azonban komplikált és költséges. Az AMR-ek telepítése könnyen elvégezhető, hiszen a terület egyszeri feltérképezése szükséges, valamint a kiemelt zónák és pontok beállítása sem kíván meg többszöri módosítást. Az AMR-ek egyszerű és intuitív felhasználói felületen keresztül vezérelhetők, amihez nincs szükség programozói ismeretekre. Amikor az üzemterület megváltozik, az AMR-ek belső térképei frissíthetők.

 

mir robot emberi munkavallalo egyuttmukodese whirlpool

 

Rugalmas

A rugalmasság nem jellemzi sem az AGV-k közlekedését, sem az alkalmazhatóságukat. Emiatt a vállalatoknak gyakran egy egész flottányi AGV-re van szükségük, hogy egyszerű szállítási feladatokat végezzenek el. Az AMR-ek minden szinten rugalmasak, emellett különféle fedélzeti modulokkal láthatók el a felhasználó igényei szerint.

 

Hagyományos üzleti modellekhez alkalmas vs. agilis üzleti tevékenységre tervezett

Az AMR-ek alkalmazkodóképessége létfontosságú azon modern gyártási környezetekben, ahol agilitásra és rugalmasságra van szükség, olyan esetben, amikor a terméken vagy a gyártósoron változtatni kell. Ahelyett, hogy egy korlátolt AGV infrastruktúrához lennének kötve, a tulajdonosok a pillanatnyi üzleti igényeknek megfelelően saját maguk könnyedén áttelepíthetik a robotot, aminek köszönhetően még rendkívül dinamikus környezetekben is képesek lesznek optimalizálni a tevékenységeiket.

 

mir robotok iranyitasa whirlpool

 

Költséges vs. költséghatékony

Noha egy AMR sokkal fejlettebb technológiát alkalmaz, mint egy AGV, többnyire kevésbé költséges megoldásnak számít. Az alacsony kezdeti befektetés, valamint a folyamatok gyors optimalizálása rendkívül rövid – gyakran egy éven belüli – megtérülési időt eredményez.

 

mir robotok munka kozben whirlpool

 

Következő lépés: mesterséges intelligencia alkalmazása

A kisméretű mobil robotok képességeit kiterjeszti a mesterséges intelligencia (MI) hozzáadása, ami a következő lépcsőfok az AMR-ek evolúciójában. Az MI ezeket a robotokat még hatékonyabbá teszi, növeli az általuk elvégezhető feladatok körét, csökkenti a munkakörnyezetben létrehozandó módosítások számát (a robotok munkába állítása érdekében). 2019-ben a Mobile Industrial Robots mesterséges intelligenciát használó funkciókkal ellátott szoftver alkalmazásával, valamint a robot tájékozódását további érzékelőkként segítő, stratégiailag elhelyezett kamerák telepítésével lehetővé tette az AMR-jei számára, hogy optimalizálják az útvonaltervezésüket és közlekedés közbeni magatartásukat.

 

Szerző: Jesper Sonne Thimsen – értékesítési vezető, Mobile Industrial Robots Közép- és Kelet-európai régió

 

Forrás: a Mobile Industrial Robots sajtóközleménye