Skip to main content

Átalakítók, érzékelők és vezeték nélküli rendszerek ipari felhasználáshoz

Megjelent: 2021. december 08.

TME lidCynergy3 automatizálási termékek
a Sensata Group-tól

A brit Cynergy3 (a Sensata csoport tagja) termékei kiváló minőségű érzékelők és átalakítók ipari alkalmazásokhoz, vezeték nélküli rendszer, amely távoli folyamatok vezérlésére is használható, valamint reed relék, amelyeket a TME nemrégiben vett fel a termékpalettájára, így azok most közvetlenül raktárról szállíthatók.

 

 

Folyadékszint-érzékelők

Folyadékszint-érzékelőket számos különböző ipari alkalmazásban, valamint hidraulikus rendszerekben, háztartásokban, gazdaságokban és sok más helyen használnak. Úgy tervezték meg őket, hogy képesek legyenek figyelemmel kísérni, hogy a tartályban lévő folyadék nem lépte-e túl a megadott szintet (túl alacsony vagy túl magas). A Cynergy3-érzékelők számos kivitelben elérhetők: a vezetőre helyezett úszóval (az alsó vagy felső fedélen lyukba szerelve), valamint vízszintes telepítésre (a falba) tervezve – amely lehetővé teszi néhány érzékelő elhelyezését a tartályban a folyadékszint pontosabb ellenőrzéséhez. A Cynergy3 termékeit a legkülönfélébb hőmérsékleti tartományokhoz (egyes fémből készült modelleknél 100 °C feletti érzékelésre) tervezték. Az igényektől függően vannak olyan termékek, amelyek független vezérlőként működhetnek, ezeket (például elektromos szelephez) 100 VA-ig terjedő terhelésekhez tervezték, valamint léteznek alacsonyabb feszültséggel működő érzékelők (5 V DC) is. A termékek tömítésekkel vannak ellátva, és különböző átmérőjű lyukakba szerelhetők (mint az M10, M12, 1/4", 1/2"). A Cynergy3 termékek sok esetben mechanikai és elektromos konfigurációs lehetőségeket kínálnak, amelyek lehetővé teszik, hogy az üzemmódot az adott alkalmazáshoz igazítsák.

 

TME

 

Áramlásérzékelők

Az áramlásérzékelők az automatizálási rendszerek másik általánosan használt elemei, különösen a gyártóüzemekben (kozmetikai ipar, vegyipar, stb.). A Cynergy3 olyan modelleket kínál, amelyek egyetlen pár normál nyitott érintkezővel (SPST-NO) vannak felszerelve, azaz olyan érintkezőkkel, amelyek bezárják az áramkört, amikor a folyadék átfolyik az érzékelőn.
Az észlelt minimális áramlás 0,9 l/perc, a maximális kapcsolt teljesítmény pedig eléri a 25 VA-t (120 V DC vagy 240 V AC esetén) – így vészkapcsoló elemeként is használható (zárja a szelepet szivárgás esetén). Az itt leírt alkatrészek 12 mm-es, 22 mm-es, 3/8", 1/2" és 3/4"-es csatlakozókhoz készültek, így könnyen alkalmazhatók a legtöbb szabványos telepítésben. Ezen túlmenően széles hőmérséklet-tűréshatárral rendelkeznek (pl. -20 °C és 85 °C között).

 

TME 1

1. ábra A Cynergy3-áramlásérzékelők akár 10 bar nyomást is képesek kezelni

 

 

Optikai folyadékszint-érzékelők

Optikai érzékelőket alkalmaznak a folyadékszint pontszerű érzékelésére. A levegőben és folyadékokban alkalmazott infravörös fényhullám-diszperzió jellemzőit használják. Ezen túlmenően ezek az érzékelők nem rendelkeznek mechanikai elemekkel, ezért pontosság és hosszú élettartam jellemzi őket. Az érzékelők tranzisztoros kimenetekkel (akár 28 V DC) vannak felszerelve, amelyeket TTL meghajtókkal/vezérlőkkel terveztek. A TME kiterjesztett hőmérsékleti tartományt (-40 °C és 125 °C között), akár 7 bar nyomást is elviselő termékeket is kínál, külső és belső szereléshez (pl. különböző rögzítőanya-elhelyezés). A termékek előszerelt, 250 mm hosszú vezetékekkel rendelkeznek. Ennek a specifikációnak és a polimer háznak (PSU) köszönhetően a Cynergy3 megoldások használhatók például a hűtőfolyadék és a fűtött olajok szintjének szabályozására – ellenállnak a folyadékhabosodás okozta hamis jelzéseknek is.

 

TME 2

2. ábra Precíz optikai folyadékszint-érzékelők tranzisztorkimenettel

 

 

Nyomásátalakítók

A Cynergy3-nyomásátalakítók piezoelektromos érzékelőkön alapulnak, és mikroprocesszoros vezérlésű erősítőket használnak: a telepítőt nem kell beállítani, a hőmérséklet-kompenzáció automatikus. Az ügyfelek távadót választhatnak, amelynek maximális tartománya 50 mbar és 400 bar között van. A fémházak és a Viton tömítések tartósságot és stabil működést biztosítanak zord környezetben is. A termékek áram- és feszültségkimenettel rendelkeznek (különböző tartományokban), és 9–32 V DC tápegységet igényelnek. Az érzékelő csatlakoztatása szabványos DIN 43650 vagy M12 kerek ipari csatlakozón keresztül történik.

 

TME 3

3. ábra Cynergy3 precíziós nyomásátalakítók 0,5% pontossággal

 

 

Vezeték nélküli hőmérséklet- és nyomásátalakítók

Az Industrial Wireless rendszer a Cynergy3 által kínált átfogó megoldás. Ez a termékcsalád nyomásérzékelőkből (IWPT), hőmérséklet-érzékelőkből (K vagy J hőelemek; IWTT) és vevőkből (IWR) áll. Az IW távadók fő előnye a hosszú akkumulátor-élettartam (akár 5 év 10 másodperces mérési időközönként). Átviteli hatótávolságuk eléri a 750 métert (egyenes vonalon és nyílt térben). A vevőkészülékek feszültsége 12 V és 32 V DC között van. Típustól függően egyetlen kimenettel vagy 3 áram-/feszültségkimenettel rendelkeznek. Beállíthatók egy (IWR-1) vagy öt (IWR-5) csatornán továbbított jelek fogadására. IP65-ös besorolású (a tömszelencéket is beleértve), nagyon egyszerű kezelést kínálnak, ami csökkenti a telepítési és karbantartási időt. További funkció a riasztáskimenet (egy áramkör bezárása maximum 5 A árammal).

 

TME 4

4. ábra IWR-1 egycsatornás vevő vezeték nélküli érzékelőkhöz

 

 

Átalakítók és elválasztók analóg jelekhez

A Cynergy3-elválasztók biztosítják a bemenet és a kimenet galvanikus leválasztását, továbbá használhatók az ipari automatizáláshoz használt legtöbb szabványos érzékelővel. A TME termékcsalád tartalmaz frekvencia- és analóg jelátalakítókat is, amelyek lehetővé teszik a különböző forrásokból érkező jelek adaptálását egy adott vezérlő bemeneteihez (pl. impulzusok átalakítása fordulatszámmérőből áramkimenetre). Vannak határérték-átalakítók is, amelyek hőelemekkel, áram-/feszültségérzékelőkkel és más típusú jelekkel dolgoznak – egy pár relével vannak felszerelve, amelyek a tipikus hálózati feszültségekhez (240 V AC, 3 A) vannak tervezve. Az összes fent említett eszköz DIN sínre szerelhető, és csavaros kapcsokkal csatlakozik a telepítési áramkörhöz.

 

TME 5

5. ábra Frekvenciaátalakítók 0–250 kHz tartományú áram- és feszültségkimenettel

 

 

Reed relék

A reed reléket gyakran használják az ipari automatizálásban érzékelők és vezérlők elemeként. Nagyon hosszú élettartam jellemzi őket (a Cynergy3 esetében akár 10 milliárd ciklus) és a kapcsolási sebesség. A TME katalógus olyan reléket tartalmaz, amelyek nagyon alacsony feszültségre (1 V DC) és nagyfeszültségre (7 kV AC/DC) egyaránt alkalmasak, és 17 kV-ig ellenálló szigeteléssel vannak védve. A legtöbb modellt furatszerelésre (THT) tervezték, pl. vezérlőáramkörökben, míg más termékek panelre vannak szerelve. A névleges tekercsfeszültség 3 V és 24 V DC között van. Az ügyfelek SPST-NC és NO érintkezőkonfigurációk közül választhatnak. Itt kell megjegyezni, hogy a reed relék a Cynergy3 márka egyik igazi különlegességét adják.

 

TME 6

6. ábra Reed relék maximum 7 kV AC vagy DC feszültséghez

 

 

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

(https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/43857/Cynergy3-automatizalasi-termekek-a-Sensata-Group-tol/)