Skip to main content

Analog Devices: prototípuskészlet AD-konverter és FPGA illesztéséhez

Megjelent: 2013. április 12.

analog devicesNapjaink műszereiben az analóg jelet a legszükségesebb jelkondicionálás után, „amint lehet”, digitalizálják, és a többi feldolgozást digitálisan, algoritmikus (DSP) vagy programozott logikájú (FPGA) feldolgozóegységekkel végzik. Ha az AD-konverterek nagy sebességűek, ráadásul többcsatornás, szinkronizált mintavételre van szükség, a digitalizáló- és a feldolgozóegység illesztése igényes mérnöki feladat, amely a tervezési idő aránytalanul nagy részét emésztheti fel. Az Analog Devices ezt a problémát ismerte fel, amikor két AD8250 típusú – egyenként kétcsatornás –, 14 bites, 250 Ms/s mintasebességű AD-átalakítót épített rá az AD2850-FMC-250EBZ típusjelű, kisméretű „vendégpanelre”, amely közvetlenül dugaszolható a Xilinx Kintex-6/7 és Virtex-6/7 FPGA-családjait támo­gató ML605, KC705 vagy VC707 típusjelű FPGA-fejlesztőplatformjához.

A négy AD-konvertercsatorna Subclass 0 vagy 1 kategóriájú, determinisztikus latenciát garantál, és fogadni képes egy SYNCREF-jelet, amely a négy csatorna precízen időzített, szinkronizált mintavételezését teszi lehetővé. A vendégpanel az FPGA-fejlesztőkitthez JESD204B nagysebességű, soros interfészen keresztül csatlakozik. A többfokozatú, differenciális pipeline rendszerű AD-jelfeldolgozó lánc végére integrált hibajavító logikát építettek be. A mintavételezést beépített időalap és a digitális feldolgozóegységből érkező triggerjel egyaránt vezérelheti.
A mintafrekvencia és az analóg erősítés egyszerűen vezérelhető, a túlvezérelt állapotról és túlmelegedésről is információt ad a kártya a soros buszon keresztül.

www.analog.com