Skip to main content

Analog Devices: precíziós hőmérsékletszenzor I2C-interfésszel

Megjelent: 2013. május 24.

A hőmérséklet az egyik leggyakoribb „nemvilla­mos” paraméter, amelynek mérésére a hőmérséklet-tartománytól, a pontossági és linearitási igénytől és az elektronikához csaltakozó illesztőfelülettől függően számtalan megoldás van forgalomban. Sok szempontból kiemelkedőnek nevezhető az Analog Devices új, nagy pontosságú, ADT7420 típusjelű hőmérsékletmérő szenzora, amelynek magját egy 16 bites felbontású AD-konverter adja. Ennek köszönhető a 0,0078 °C-os elvi felbontás, amely azonban csak ritkán használható ki.

Ezért az eszköz felbontását alapértelmezésben 13 bitre, azaz 0,0625 °C-ra állították be. A felbontás egyébként a felhasználó által az eszköz I2C-interfészén keresztül széles tartományban programozható. A szenzor kalibrációt vagy felhasználói paraméterkorrekciót nem igényel. Tápfeszültsége 2,7 V-tól 5 V-ig tetszőleges lehet, fogyasztása 3,3 V-nál 210  mA, alvó üzemmódban kevesebb 2 μA-nél. Az alapvető hőmérséklet-mérési funkciókon kívül három, felhúzó-ellenállásos kimenete is van, amelyek két programozható hőmérséklet túllépését és egy minimum-hőmérséklet alá csökkenést detektálhatnak. Ezek például más vezérléstől nem függő komparátorként vagy mikrovezérlők programmegszakítás-vezérlésére használhatók.

analog devices

A bekapcsolástól számított 6 ms múlva már érvényes hőmérsékleti adatot szolgáltat, de „takarékos” üzemmódban másod­percenként egy mérést is végezhet. A működési hőmérséklet-tartomány ‑40...+150 °C, a garantált pontosság ±0,2 °C ‑10...+85 °C között, illetve ±0,25 °C a ‑20...+105 °C-os tartományban. 16 kivezetéses, 4×4 mm-es helyfoglalású tokban állítják elő.
www.analog.com