Skip to main content

Analog Devices: „erősen” integrált adatgyűjtő

Megjelent: 2012. december 17.

02Az adatgyűjtés egyike a legelterjedtebb „vegyes jelű” alkalmazásoknak, olyannyira, hogy számos használatra kész gyári megoldást gyártanak ennek a szakmai igénynek a kielégítésére. Az Analog Devices (ADI) most olyan termékkel állt elő, amely az adatgyűjtés jelfeldolgozó láncának viszonylag jelentős hányadát valósítja meg egy csipen.

Az ADAS3022 áramkör 8 bemenetű analóg multiplexerből, programozható erősítőből, egy külső-belső referenciaforrásból, 16 bites, 1 MS/s mintasebességű AD-konverterből és digitális interfészből áll. A bemeneti multiplexer 8 aszimmetrikus vagy 4 szimmetrikus bemenetű csatornává konfigurálható, míg egy a programozható erősítő után elhelyezett második multiplexer az analóg bemenetek számának bővítését is lehetővé teszi. A vezérlő felé egyszerű az interfész: a soros, kétirányú adatátvitelen kívül csak egy hardver triggerbemenetet és egy foglaltsági jelet találunk a vezérlőjelek között. A bemeneti jelkondicionálókat kivéve a teljes analóg feldolgozási lánc a hagyományos megoldások helyfoglalásának egyharmadán megvalósítható, egyszerűbb a tervezés, és gyorsabban előállítható a piacképes gyártmány. Az AD-konverter a szukcesszív approximációs elv ADI-változata (pulSAR), a programozható instrumentációs erősítő 7 fokozatú, differenciális kialakítású, amelynek segítségével a bemeneti jeltartomány ±640 mV-tól ±10 V-ig programozható.
A belső referencia kis driftű, 4,096 V értékű. Potenciális felhasználási területei egyebek közt a hálózatminőség-monitorozás, a folyamatés motorvezérlés, az orvostechnika és más ipari és méréstechnikai alkalmazások.

www.analog.com