Skip to main content

Analog Devices: 18 bites, gyors, szukcesszív approximációs A/D-konverter

Megjelent: 2013. október 24.

analogAz A/D-konverter topológiák egyik  „klasszikusa” a szukcesszív approximációs regiszter- (SAR) vezérlésű D/A-konverterrel történő kompenzáció elvén alapul. Ma már csak egy az időközben feltalált elrendezések széles választékában. Az Analog Devices új terméke, az AD7860 PulSAR A/D-konverter azt mutatja, hogy a tradicionális megoldásra „feszített” specifikáció megvalósításánál is számítani lehet.

 

A többi – hasonlóan nagy, 18 bites – felbontású megoldásra az a jellemző, hogy nagy mintasebességű alkalmazásuk rendszerint a teljesítménytakarékos működés és a pontosság rovására valósítható csak meg. Az AD7860 viszont 5 MS/s mintasebességnél mindössze 39 mW-ot fogyaszt, miközben linearitása kiváló (±0,8 LSB-n belül marad), jel/zaj viszonya még maximális mintasebességnél is 99 dB, alapzaja pedig végkitérésre vonatkoztatva 22,4 nV/√Hz. A kis teljesítményfelvétel kisméretű, termikus szempontból problémamentes tokozást tesz lehetővé, amely elsősorban a nagy csatornaszámú rendszereknél jelent komoly előnyt. Ez az előny például a digitális röntgenberendezésekben, a spektroszkópiai alkalmazásokban, az MRI-berendezések gradiensvezérlésében és a gázkromatográfiában használható ki.

analog

Az AD7961 a csúcsmodell csökkentett, 18-bites felbontású változata 95,5 dB jel/zaj viszonnyal és ±0,2 LSB linearitással rendelkezik. Az eszközök kimenete kis zajú LVDS-csatlakozás, amely akár 300 MHz-es bit-órajelet is megenged.

www.analog.com