Skip to main content

Agrártechnológiai fejlesztések

Megjelent: 2024. június 10.

DigiKey Farm Different bevezető kép logovalBár a mezőgazdaság a világ egyik legrégebbi szakmája, szüntelenül változik. A gazdaságok sztereotipikus vidéki képe egyre több helyen alakult és alakul át ahhoz képest, amikor még a családi gazdálkodók a napi munkák nagy részét kézzel végezték, telefon, kábel vagy internet nélkül, amikor még hálózaton kívül éltek.

 

Napjainkban a modern gazdálkodók egyre inkább a folyamatosan fejlődő mezőgazdasági technológia (AgTech) megoldásaihoz fordulnak, hogy lépést tudjanak tartani a globális élelmiszer-kereslet ütemével. Számos tényező tette a mezőgazdasági munkát összetettebbé és egyre nagyobb kihívássá, mint például az éghajlatváltozás, a munkaerőhiány, a növekvő költségek, a mezőgazdaság, mint pálya iránt csökkenő érdeklődés és még sok egyéb.
Az agrártechnológia fejlődése tette lehetővé az intelligensebb betakarítást, a berendezések villamosítását és a jobb adatgyűjtést a megalapozottabb döntések meghozatala érdekében. Ráadásul a globális összeköttetések fejlődése javította az adatkommunikációs sebességet, még a városoktól távol eső, vidéki vagy magasan fekvő helyeken is – ahol a gazdaságok gyakran találhatók.
Az egyik agrártechnológiai megoldás az úgynevezett precíziós mezőgazdaság, amely nagy lendülettel tört be a piacra, nagyon eredményes a mezőgazdasági feladatok pontosabb és hatékonyabb elvégzésében, legyen szó a gyom- és kártevőirtásról vagy az állatállomány nyomon követéséről, a berendezések karbantartásáról, illetve a talaj egészségének védelméről.
A mezőgazdaság nagy mennyiségű energiát és erőforrást igényel, a precíziós mezőgazdaság célja pedig az, hogy a szükséges energiát és erőforrásokat minél hatékonyabban és eredményesebben használja fel mindenki javára. A modern gazdaságok a technológiára támaszkodnak, hogy automatizált és fenntartható megoldásokkal emeljék a gazdálkodás színvonalát.

 

A technológia lehetővé teszi az evolúciós fejlődést

A mezőgazdasági üzemekben a technológia egyre nagyobb mértékű elterjedése az 1980-as és 1990-es évekre nyúlik vissza. Ebben az időszakban a közvélemény egyre jobban figyelte a növényvédő szerek és vegyszerek mezőgazdasági műveletekben történő használatát, a GPS-technológia fejlődése pedig a traktorok és kombájnok felszereléséhez vezetett.
A következő évtizedekben a globális csatlakoztatási megoldások tovább fejlődtek, lehetővé téve a gyorsabb adatátvitelt mind a felhő-, mind az edge computing számára. Emellett az autonóm megoldások képességei gyors változásokon mentek keresztül az elmúlt években, mint például az optikai feldolgozás javulása, a mesterséges intelligencia megjelenése és fejlődése, továbbá a szilárdtest LiDAR bevezetése – mindezek együttesen a precíziós mezőgazdaság fejlődését eredményezik.
Ahhoz, hogy a precíziós mezőgazdaság teljes mértékben kiaknázhassa a benne rejlő lehetőségeket, szilárd alapokra van szükség, ami gyakran az adatpontok hatalmas mennyiségét jelenti. A különféle adatokat a legkülönfélébb hardver- és szoftvermegoldások gyűjtik és mérik.
Napjainkban a szenzorok alkalmazása az egyik legelterjedtebb hardvermegoldás a gazdaságban – nélkülözhetetlenek ugyanis a döntéshozatalhoz szükséges adatok gyűjtéséhez. A gazdálkodásba kihelyezett érzékelők hihetetlenül strapabírók, számos környezeti tényezőnek, például magas és alacsony hőmérsékletnek, szélsőséges időjárásnak, vegyi anyagoknak, szennyeződésnek, rezgésnek, állatoknak és még sok másnak is ellenállnak.
Ennek eredményeképpen a legtöbb mezőgazdasági berendezésben használt érzékelőt nemcsak az idő múlásával felmerülő kopásnak és elhasználódásnak megfelelően terveztek, hanem kialakításukat tekintve ezek jellemzően jól védettek és nehezen hozzáférhető helyekre vannak elrejtve.
Az agrártechnológiában használt érzékelők általában ellenszegülnek a sok más ágazat alkatrészkategóriáiban megfigyelhető „miniatürizálási” trendnek – mivel nagy mezőgazdasági berendezésekre szerelik őket, ezért általában több hely van arra, hogy más elektronikával együtt elhelyezzék őket, vagy extra védelmet szereljenek az egység belsejébe.
A továbbfejlesztett szenzortechnológia végső soron jobb és pontosabb eredményekhez vezet a gazdálkodók számára is, például a berendezések jobb pozicionálásában és felügyeletében, a nedvesség és a napfény jobb érzékelésében, a járművezetők és az utasok kényelmének növelésében és még sok másban.

 

DigiKey Farm Different 1

1. kép A továbbfejlesztett szenzortechnológia végső soron jobb és pontosabb eredményekhez vezet a gazdálkodók számára, beleértve a berendezések jobb pozicionálását és felügyeletét

 

Az előnyök kiaknázása

Mivel több milliárd ember élete függ a gazdáktól és az általuk megtermelt élelmiszerektől, a tét nagy, és a mai mezőgazdaság nem hagy teret a hibázásnak.
A globális élelmiszerigény egyre nő, mivel a világ népessége folyamatosan növekszik, a rendelkezésre álló termőföldek pedig az éghajlatváltozás miatt szűkülnek. Ez azt jelenti, hogy a gazdáknak növelniük kell a hozamokat, miközben méretezhető és fenntartható gazdálkodási technikákat kell alkalmazniuk.
A precíziós agrotechnika leggyakrabban használt alkalmazásai közé tartozik a gazdaságban:

  • a talajegészségügy: a szántóföldek feltérképezése és nyomon követése a tápanyagok, növényvédő szerek vagy öntözés optimális alkalmazása érdekében;
  • az állattartás: az állatok viselkedésének és egészségének nyomon követése; automatizált takarmányozási, illetve fejőrendszerek a termelékenység növelése érdekében;
  • a növényfigyelés: számítógépes látással támogatott betakarítás és gyomirtás, amely biztosítja, hogy a növények ideális állapotban legyenek a betakarításhoz, vagy csak a káros gyomokat célozza meg a növényvédőszeres permetezőkkel; valamint drónok és műholdak használata légi adatok gyűjtésére;
  • a berendezések karbantartása: a járművek és berendezések állapotának nyomon követése; a költséges meghibásodások megelőzése érdekében a problémák és a cserére szoruló alkatrészek jelzése.

Ahogy a technológia palettája tovább bővül és fejlődik a precizitás az egyre jobb alkalmazkodóképesség irányába, a gazdák képletesen és szószerint is learathatják annak gyümölcseit – a földterület termelékenységének, illetve az állatállomány növekedésétől a kézi munkára és személyzetre való támaszkodás csökkenésén át a kevesebb ráfordításból eredő pozitív környezeti hatásokig.

 

DigiKey Farm Different 2

2. kép Az érzékelők a gazdaságban a leggyakrabban használt hardvermegoldások közé tartoznak – nélkülözhetetlenek a döntéshozatalhoz szükséges adatok gyűjtéséhez

 

Az agrártechnológia jövője

A modern mezőgazdaság feladata, hogy több élelmiszert állítson elő, miközben csökkenti a környezeti hatásokat és megbirkózik a munkaerőhiánnyal. A fejlett technológiai megoldások segíthetnek a gazdálkodóknak automatizálni a kritikus folyamatokat, amelyek elengedhetetlenek a növekvő kereslet kielégítéséhez.
Természetesen új technológia bevezetése számos kihívással járhat. A technológia és a mezőgazdaság között hagyományosan nem létezett kapcsolat. A precíziós mezőgazdaság tömeges elterjedésének lehetővé tétele érdekében a technológiai szolgáltatóknak fel kell készülniük arra, hogy a megoldásokat könnyen és költséghatékonyan tegyék elérhetővé az egész világon, a csatlakozási megoldásoknak pedig tovább kell fejlődniük a valós idejű feldolgozás és elemzés lehetővé tétele érdekében.
Egy olyan iparágban, amely már most is gyakran borotvaéles árréssel dolgozik, a jó hír az, hogy a gazdálkodók nemcsak új, precíziós mezőgazdasági képességekkel rendelkező berendezéseket vásárolhatnak, hanem a meglévő berendezéseket is felszerelhetik utólagosan a költséghatékonyabb megoldás érdekében. Az agrártechnológia számos területen segíthet a költségek megszüntetésében vagy csökkentésében, például kevesebb vegyszert vásárolnak és elkerülhetik a pazarlást, kevesebb emberi munkaerőt alkalmaznak és csökkentik a berendezések állásidejét.
Ahogy egyre több mezőgazdasági üzem alkalmazza a technológiát és az automatizálást, az olyan vállalatok, mint a DigiKey, törekszik egyre elérhetőbbé tenni a megoldásokat az agrártechnológia következő generációját építő mérnökök számára.
Generációról generációra a technológia továbbra is gyorsan fejlődik és alkalmazkodik a jelenlegi és jövőbeli igényekhez, javítva a precíziós mezőgazdaság elfogadási arányát. A mezőgazdasági ismeretekre és a növényszintű automatizálásra összpontosítva a világ nemcsak jobban, hanem másképp is gazdálkodhat.
A DigiKey vezető és egyben folyamatos innovátor az elektronikai alkatrészek és automatizálási termékek magas szintű szolgáltatási színvonalú forgalmazásában világszerte, több mint 2900 minőségi márkás gyártótól több mint 15,3 millió alkatrész szerepel a kínálatában. Tekintse meg a DigiKey „Farm Different” videósorozatának 3. évadát (https://www.digikey.com/en/resources/farm-different#VTabs3), amely a mezőgazdaság jövőjét és a globális élelmiszer-termelés következő generációját működtető innovációkat mutatja be.

Josh MickolioSzerző: Josh Mickolio – vezeték nélküli és IoT üzletfejlesztés vezetője, DigiKey

DigiKey
www.digikey.hu
Angol/német nyelvű kapcsolat
Rolf Horn
Applications Engineer
DigiKey Germany
Tel.: +49 89 2444 8 x 16817
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

#ff2100