Skip to main content

Advanced MP Technology – válasz az alkatrészhiány kihívásaira

Megjelent: 2018. május 09.

DSC7967Sokak számára nem teljesen egyértelmű, mit is értünk a „Független Disztribútor” fogalom alatt. Ismerünk franchise disztribútorokat, bróker cégeket, de eddig igazi független disztribútorral még nem volt alkalmunk találkozni. Az Advanced MP Technology ilyen független alkatrész-forgalmazó – segítségükkel próbálunk választ kapni kérdéseinkre.

 


Az elektronikai iparban a hagyományos alkatrészkereskedelmi csatornák a franchise-forgalmazók és a független forgalmazók között oszlanak meg. A franchise-forgalmazók az OCM-ekkel (eredeti chipgyártókkal) rendelkező közvetlen ellátási csatorna előnye révén képesek arra, hogy zavartalan alkatrészellátás esetén szállítsák az EMS/OEM-ek számára a szükséges alkatrészeket. Amikor azonban hiány lép fel, a franchise-forgalmazók már csak korlátozott erőforrással képesek ügyfeleik támogatására. Ilyenkor előnyös a kapcsolat a független forgalmazókkal, akik bármely piaci helyzetben rugalmasan használhatják fel a széles beszállítói bázist, a logisztikai szolgáltatásokat és a készletezési programokat. Míg a független forgalmazók és brókerek ugyanazt a célt tartják szem előtt (ugyanazt az alapvető funkciót látják el), vagyis segítenek abban, hogy a vásárlók és az eladók egymásra találjanak, ez az a pont, ahol a hasonlóságok véget érnek. A független elektronikaialkatrész-forgalmazók szolgáltatási köre ugyanis messze túlmutat egy áruügyleten. Ezek a kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások átlátják a piacon zajló folyamatokat és segíthetnek az ügyfélnek abban, hogy hosszú távon – a változó piaci feltételekhez igazodó – döntéseket hozzanak. Ez a döntés egybeeshet a költségcsökkentéssel és a beszállítói lánc meggyengülésének és elszakadásának kisebb kockázatával. Ilyen független forgalmazással foglalkozó vállalkozás az 1978-ban alapított Advanced MP Technology, Inc. (AMPT), amelynek központja a kaliforniai San Clemente-ben található. A cég regionális székhelyekkel rendelkezik Budapesten és Hong Kong-ban, raktárai és logisztikai központjai működnek a központi székhelyén az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Budapesten és Hong Kong-ban. Az AMPT 2005-óta van jelen Magyarországon, hazai irodájuk mostanra már 40 fős európai központtá vált. Itt kapott helyet az európai beszerzés, logisztika, CRM és pénzügyi központ. Természetesen a kelet-közép-európai ügyfeleket is innen szolgálják ki.

 

DSC7930

 

Az Advanced MP Technology, Inc. korábbi piaci tapasztalatai alapján a jelenlegi elektronikus alkatrészhiány-időszak várhatóan 2018 végéig fog tartani. „A kereslet növekedésén túl, számos tényező okozhat hiányt, beleértve az ellátási lánc hibáit, az alkatrésztípusok elavulását, a cégegyesüléseket és felvásárlásokat, valamint a korlátozott gyártási kapacitást. Az elektronikai alkatrészhiányt tovább fokozza az „IoT robbanás” és az elektronikai alkatrészek sokoldalú felhasználása az ipari, a mobil és az autóipari alkalmazásokban. Jelenleg több mint 31 milliárd IoT eszköz kapcsolódik egy sor ipari szegmensben. Az IoT forradalomnak köszönhetően további technológiák – például a vezeték nélküli 5G kommunikáció, az adatbiztonság vagy a hatalmas adattárolási szükséglet – jóvoltából az alkatrészek iránti igény növekvő tendenciát mutat” – kezdte a beszélgetést Kamran Malek, az Advanced MP Technology marketingvezetője (Global VP of Marketing), majd így folytatta – „40 éves fennállásunk alatt számos alkatrészhiány-időszakot átéltünk. Globális beszerzési hálózatunk minősített alkatrészgyártói bázisból áll, kiegészítve az OEM-ekkel, EMS-ekkel és OCM-ekkel kialakított jó kapcsolatokkal. A szakképzett termékspecialistákból álló csapatunk a Global Market Intelligence programunk alkalmazásával gyors és pontos választ képes adni kritikus ellátási lánc okozta problémákra.” 

 

DSC7967

 

A beszerzési piacon előforduló hiányok és a hosszú átfutási idő miatt fontos, hogy a felhasználók megbízható és képesített partnerekkel rendelkezzenek, ezáltal biztosítva a folyamatos gyártást. Az elismert, megbízható független alkatrész-forgalmazók igazi megoldást jelentenek az ellátási lánc problémáinak megszüntetésében, mérséklésében. Az alkatrésziparban felmerülő minőségi problémák kezelése érdekében számos jelentős független forgalmazó, mint például az Advanced MP Technology, egyedi ISO 9001: 2008 minőségirányítási rendszereket, valamint a globális beszállítók széles hálózatát hozta létre a minőségi termékek szállítása érdekében. 
„Minőségellenőrzésünk már a potenciális beszállítók kiválasztásánál elkezdődik, hiszen nem mindegy milyen forrásból szerzünk be alkatrészt. A cégek egy minősítési folyamaton mennek keresztül, ahol megnézzük az adott cég pénzügyi, szakmai és kereskedelmi hátterét. Referenciákat kérünk és próbavásárlásokat végzünk. Beszerzési csapatunk folyamatosan figyeli és ellenőrzi beszállítóinkat, az általunk felállított szigorú minőségi feltételek betartását. Ebben nagy segítségünkre van Oracle alapú vállalatirányítási rendszerünk. Minőségirányítási rendszerünkben létfontosságú az elektronikus alkatrészek ellenőrzése. IDEA-ICE-3000 minősített ellenőreink 72-pontos, kétfokozatú alkatrész-ellenőrzést végeznek a beérkező anyagok 100%-án, hogy valóban minőségi termékeket biztosíthassunk ügyfeleink számára.” – magyarázta Göndör Zsolt (Regional Sales Manager, Budapest). – „Hosszútávú beszállítási megállapodásaink mellett, a jelenlegi piaci helyzetben elsősorban hiánycikkek felkutatásában, megszűnt vagy LTB (Last Time Buy – utolsó alkalommal vásárolható) alkatrészek beszállításában segítünk ügyfeleinknek. A szállítási határidők egyáltalán nem javulnak. Ma az aktív és a passzív alkatrészek visszaigazolási ideje is közel allokációs állapotú. Félvezetőknél a leghosszabb szállítási határidők a diszkrét eszközöknél tapasztalhatók, átlagban több mint 130 nap, de akár 52 hét(!) is lehetséges. Csak egy kicsivel jobb a helyzet a kontrollereknél és az időzítő áramköröknél, de itt is elképzelhető a fél évnél hosszabb szállítási határidő. A passzív alkatrészeknél az ellenállások okozzák a legnagyobb problémát, de a kondenzátorok és induktivitások piacán sem sokkal jobb a helyzet. Mi minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy megkeressük a megoldást a vevőink ellátási láncában felmerülő problémákra.”

 

Advanced MP Technology Hungary Kft.

Göndör Zsolt

1097 Budapest, Gubacsi út 6.

Tel.: +36 1 555 3900

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.advancedmp.com