Skip to main content

A technológiai fejlődés munkaerőpiacot formáló hatásai

Megjelent: 2018. október 05.

universal robots 2018 lidA munkaerőpiacra folyamatosan hatással van a technológiai fejlődés. Egyes munkakörök megszűnnek, emellett viszont újak is keletkeznek. A robotipar új munkalehetőségeket teremt, még olyan szakemberek számára is, akik esetleg más iparágakban elvesztették állásukat.

 

 

A mezőgazdasági munka mennyisége csökkent a gépipari fejlesztések (traktorok, kombájnok, fejőgépek, stb.) következtében, azonban az iparosítás rengeteg új munkahelyet hozott létre, például a gyárakban. Jelenleg az együttműködő robotok esetében tapasztalható ilyen jelentős fellendülés, amelyek új munkahelyeket teremtenek azáltal, hogy ösztönzik a robotiparban egyre csak növekvő, szakképzett munka iránti keresletet.
A teljesen manuális összeszerelés és az automatizált gyártósorok közötti szakadékot áthidalja a robotok új generációja. A robotok legfontosabb előnyei között szerepel a rugalmas telepítés, az emberek közvetlen közelében történő biztonságos működés, az egyszerű programozás és a gyors megtérülés lehetősége. Ezek az együttműködő robotok olyan feladatok elvégzésével bízhatók meg, amelyeket az emberek általában nem szeretnek csinálni, azaz nehéz, ismétlődő, vagy az egészségre veszélyes munkák. Ha egy vállalat robotokat használ ezeknek a feladatoknak az elvégzésére, akkor úgy válik képessé termelékenységének növelésére, hogy nem kell felvennie új alkalmazottakat. Emellett pedig a meglévő dolgozók jobb, értékesebb és egészségesebb feladatokkal foglalkozhatnak.
„Helyettesíteni fogják a gépek az emberi munkásokat? A negyedik ipari forradalom kezdete óta ez a kérdés folyamatosan felmerül. Azonban a téma már az automatizáció kezdete óta az asztalon van, és igazából rossz szemszögből tekintenek rá. Itt nem emberről VAGY gépről, hanem emberről ÉS gépről beszélünk.” – mondja Esben H. Østergaard, a Universal Robots társalapítója és technológiai igazgatója.

 

UR3 robot az emberek kozvetlen kozeleben dolgozik

 

A Universal Robots tapasztalata az, hogy a robotok nem veszik el a munkát, hanem egyszerűen megváltoztatják a munkaerőpiacot. Nemrég a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) is kiadott egy tanulmányt, amelyben arra a következtetésre jutott, hogy a termelékenység növelésével az automatizáció és a robotok használata új munkahelyeket teremt. „Azok a pozitív hatások, amelyek a robotok által létrejött emelkedett termelékenységnek köszönhetően érik a foglalkoztatottságot, már jól láthatóak a fejlett iparral rendelkező országokban. Az amerikai autóipar például több mint 60 ezer ipari robotot telepített 2010 és 2015 között. Ugyanebben az időszakban az amerikai autógyártó szektorban dolgozó munkások száma 230 ezer fővel nőtt. A német autóiparban több mint 93 ezerre nőtt a használatban lévő robotok száma 2015-ben, ami 2010-hez képest 14 ezres növekedést jelent. Ezalatt a foglalkoztatottság 93 ezer fővel nőtt, összesen 813 ezer főre (2010-2015).” (IFR, 2018.)
A Universal Robots blogján olvashatunk egy inspiráló interjút a 36 éves, korábban audiovizuális technikusként dolgozó Franz Weigt-tel. Elvesztette munkáját, majd elkezdte képezni magát, és jelenleg a Universal Robots-nál dolgozik. A tech ipar szinte minden területére jellemző, hogy a gyártóvállalatok félnek a szakképzett munkaerő hiányától, így újabb és újabb lehetőségeket keresnek az emberi erőforrás bevonzására. Egy gyors átképzés után a robottechnológia rengeteg olyan szakember számára teremthet új munkahelyeket, akik korábban az iparág egyéb, halványuló szektoraiban dolgoztak.

 

Forrás: a Universal Robots sajtóanyaga