Skip to main content

A rugalmas tervezés és a gyors eredmény titka a SÖR

Megjelent: 2019. november 12.

weidmuller lidBeszélgetés Kerekes Zoltánnal, a Weidmüller Kereskedelmi Kft. ügyvezetőjével

A Weidmüller cég konzekvens törekvéseinek egyike a „Saját Összeállítás Rendelése”, egy új szolgáltatás megjelenése, ahol nem alkatrészek értékesítése a fő szempont, hanem a partnerek elképzelésének tényleges megvalósítása.

 

Az egyedi megrendelések, szoros határidők és az utolsó pillanatokban a tervekben végrehajtott változtatások sokkal rövidebb időintervallumokat hagynak a termékgyártás számára és gyorsabb reakciókat követelnek meg a gyártóktól.
Mivel arányait tekintve egyre több az ilyen jellegű munka, az alkatrészkereskedelmi piacon jelentős igény mutatkozhat egy olyan jellegű szolgáltatásra, amikor a tervező által megtervezett szerelvény néhány napon belül már beépítésre kész megoldásként kerül a felhasználó ügyfél kezébe.
Ilyen megoldás a Klippon® szolgáltatásunk keretében a gyors kiszállítást is magába foglaló „Saját Összeállítás Rendelése” (SÖR), amely esetében olyan előnyöket kínálunk, mint a perceken belül elkészülő árajánlat, a rugalmas, rendelésre végzett gyártás és a szigorú kiszállítási határidők az egyedi szereléshez. Gyakorlati példával szemléltetve ez azt jelenti, hogy nem a felhasználónak kell alkatrészekből összeraknia a sorkapocsléceket és a bekötődobozokat.

 

weidmuller ijpg


A „Saját Összeállítás Rendelése” szolgáltatásunk az Ipar 4.0 klasszikus példája. Létezik egy tervezőszoftverünk – a Weidmüller konfigurátor (WMC) – amellyel a felhasználó megtervezi, összeállítja saját konfigurációját, majd elküldi az ajánlatkérését erre vonatkozólag, amire néhány percen belül megerősítést kap, húsz percen belül pedig gyakorlatilag kézhez kapja az árajánlatot.
Az ajánlat visszaküldésével megrendeli az általa megtervezett konfigurációt, és a megrendelt termékektől függően akár 4 vagy 9 napon belül az összeállított termék szállításra kész. Az ajánlat elkészültével az adatokat tárolja a Weidmüller számítógépes rendszere, és megrendelés esetén azonnal gyártásba kerül a kívánt összeállítás. Az általunk 4 napos elkészítéssel vállalt termékek esetén a gyártás teljesen automatizált, robotok készítik el a terméket. A „Saját Összeállítás Rendelése” szolgáltatásunk esetében mindig egyedi termékről van szó, ám a gyártás szabványosított formában történik, és a legkisebb rendelési egység az 1 darab.
Az ezen szolgáltatásunk keretében megrendelt termékek gyártása külön egységet képez, független a nagyobb sorozatok gyártásától, ezért mindig garantálhatók a szállítási idők. Itt viszont felső mennyiségi korlátot szabtunk meg, egy termékből 30-nál nagyobb darabszám megrendelése nem lehetséges. Ugyanis úgy gondoljuk, bárkinek, aki nagyobb mennyiségeket igényel, feltehetően nincs is szüksége 4 vagy 9 napos készreszerelési időre. A rendelkezésre álló alkatrészek száma egyre növekszik – 400 különböző tétel van a 4 nap, 1100 pedig a 9 nap alatt készre szerelhető termékekből raktáron.
Amit nyújtani tudunk: sorkapocslécek feliratozással (lézerjelölés), rövidzárral és különféle méretű dobozok tetszőleges kialakítással (lyukak, tömszelencék) megmunkálva – a doboz szükséges kivágásai szintén ugyanezzel a szoftverrel tervezhetők meg. A Weidmüller konfigurátor ellenőrzési funkciója jelzi, illetve óhaj szerint korrigálhatja az esetleg hibás vagy hiányos tervezéseket is. Javítás nélkül a szoftver nem is engedi tovább a folyamatot. A rendszerünk rendkívül pozitív jellemzője, hogy a felhasználónak nem kell ismernie az összes kiegészítő elem cikkszámát, mert a szoftver mindezt felajánlja.
A rövidzárak kialakítása is automatikusan, könnyen programozható. A dokumentáció kinyomtatható, exportálható. Ha szükséges, akkor az ügyfél segédletet is kap a szerelésre vonatkozóan a rendszerünktől.
Az automatikus működés következményeként a rendszer a hét minden napján, napi 24 órában rendelkezésre áll. A rendszer használatához természetesen regisztráció szükséges. Az ingyenes, felhasználóbarát tervezői szoftver letölthető a weidmueller.hu/wmc oldalról.
A SÖR hatalmas előnyt jelent azon partnerek esetében, ahol a cég alapvető tevékenysége nem a berendezésgyártással kapcsolatos, mert itt ez a tevékenység lassítja a termelést. Egy sorkapocslécen általában 20 különféle alkatrész is lehet, amelyek egyenként történő megrendelése bonyolult, csomagolási egysége akár 20 különálló darabból is állhat, ezáltal az egész folyamat a fennmaradó felesleges raktárkészlettel sokkal gazdaságtalanabb megoldás, mint az általunk ajánlott és többek által már megkedvelt SÖR.
A jelenlegi érdeklődőink jelentős része a kis és közepes vásárlók köréből kerül ki, akiknek nem a szekrénygyártás a fő tevékenységük, de egyre jelentősebb azon nagyobb berendezésgyártó partnerek érdeklődése is, akik egyedi vagy kisebb sorozatú gyártásokat vállalnak. Amire még talán nagyobb igény mutatkozik, az a dobozmegmunkálás. A mechanikai megmunkálás már egy más szakma, amihez kivágó berendezések kellenek, ami a Weidmüller esetében precíz lézeres megmunkálást jelent.
A nemesacél lemez megmunkálása még nagyobb kihívást jelent, hiszen ahhoz külön szerszámozás szükséges, és az anyagköltség is jóval magasabb. A „Saját Összeállítás Rendelése” szolgáltatásunk legújabb fejlesztése a minősített robbanásbiztos dobozok gyártása lesz, amelyet rövid időn belül be is vezetünk. Ezen a területen nagyon kevés cég rendelkezik hasonló képességekkel, és nem jellemző, hogy kis mennyiségben vállaljanak gyártást. Tehát mi hamarosan ATEX minősítéssel, dokumentációval ellátott, szigorú feltételekkel gyártott dobozok szállítására is képesek leszünk.

 

weidmuller i


Cégünk külön törekvése, hogy a tervezéstől az üzemeltetésig a vásárló ügyfeleink fejével gondolkodva olyan termékeket gyártsunk, ami elősegíti a tervezést, megkönnyíti a gyártást és segíti az üzemeltetést. Csak, hogy egy, üzemeltetéssel kapcsolatos példát említsek: ha megnézzük az általunk gyártott sorkapcsokat, mindegyik rendelkezik szabványosan kialakított mérőponttal, ezáltal jelentősen különbözik a versenytársak jelenlegi termékeitől, mivel mi kifejezetten gondoltunk arra, hogy a felhasználó minden körülmények között tudjon méréseket végezni az alkatrészen.
Egyébiránt elmondható, hogy a szolgáltatásjellegű tevékenységek egyre jelentősebb hányadban nyernek teret a Weidmüller cég portfóliójában. Annak idején cégünk Cabinet/Connectivity Consulting csoportja kifejezetten a partnerekkel való konzultáció és problémamegoldás céljából jött létre. Áttekinti a partnerek munkafolyamatait, optimalizálási lehetőségeket javasol az ügyfél számára, akit emellett inspirációk is érhetnek újabb termék, szolgáltatás bevezetésével kapcsolatosan. Ezen ügyfélkezelési gyakorlatunk folyamatának elemeként jöhetett létre a SÖR is. Cégünk tavaly, a hannoveri kiállításon indult el ezzel a szolgáltatással és most elmondhatjuk, hogy „Saját Összeállítás Rendelése” szolgáltatásunk mára már kiforrott, bejáratott technológiaként működik.

 

Weidmüller – energia, jelek és adatok villamos összeköttetése, átvitele és átalakítása ipari környezetben. – Let’s connect.

 

Weidmüller Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: +36 1 382-7700
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.weidmueller.hu