Skip to main content

A rugalmas edge-eszközök bővítik a digitalizálás lehetőségeit

Megjelent: 2021. augusztus 11.

C6015 és C6030 típusú rendkívül kompakt
ipari számítógépek a gyógyszerészeti gyártóüzemekben

Beckhoff lidAz Optima Pharma üzletága folyékony vagy fagyasztva szárított gyógyszerek palackozására szolgáló rendszerekre specializálódott az általánosan használt tartályformátumokban, mint például fecskendőkben. Ami megkülönbözteti töltőrendszerüket a többitől, azok a választható intelligens funkciók, amelyek a Beckhoff rendkívül kompakt C6015 és C6030 típusú ipari számítógépeinek használatával rugalmasan és egyszerűen hozzáadhatók a gépekhez.

 

Az Optima Packaging Group GmbH vállalat, amelynek székhelye Schwäbisch Hall településen, Németországban található világszerte körülbelül 2450 főt alkalmaz. Az Optima Pharma töltőrendszerei az eljárási szakaszok teljes skáláját lefedik az üvegtárolók tisztításától és sterilizálásától a feltöltéséig, valamint a lezárásáig, a folyamat befejezéséig. Heiko Ellwanger, az automatizálási technológia igazgatója kifejti: „Mi egy olyan kulcsrakész technológiát kínálunk a gyógyszeriparnak, amely a gyártás teljes területét lefedi az üres üvegtárolóktól kezdve a töltött, lezárt és hitelesített fecskendőkig, cilinderampullákig, fiolákig és így tovább. A vevőinkhez való kiszállítás előtt gyártósorainkat házon belül felállítjuk és előzetesen teszteljük is.”

 

Beckhoff 1

1. ábra Az Optima olyan választható intelligens funkciókat kínál, amelyek könnyen hozzáadhatók a Beckhoff rendkívül kompakt ipari számítógépeit használó gyógyszergyártási rendszerek széles skálájához

 

 

Nagyobb rugalmasság és átláthatóság a gyógyszerek gyártásában

Korábban a gyógyszeripar főként a lehető legnagyobb termékkibocsátással rendelkező töltőrendszereket részesítette előnyben. Most azonban, mondja Ellwanger, a hangsúly egyre inkább a kisebb tételekben történő hatékony és rugalmas gyártásra helyeződik át: „Az ágazat egyre gyakrabban használ multifunkcionális gyártási rendszereket minimális beállítási idővel a hagyományosabb, rendkívül optimalizált egycélú gépek helyett. Mi pontosan ezeket a többfunkciós rendszereket kínáljuk, amelyek a tartályméretek és a gyógyszerek széles skáláját támogatják.”
Ezen rendszerek széles körű képességeihez elengedhetetlen a magas szintű automatizálás, valamint az olyan gépkonstrukciók, amelyek a lehető legkevesebb különböző formátumú alkatrészre épülnek. Heiko Ellwanger véleménye szerint ebben az összefüggésben különösen fontosak az Optima Pharma által kínált intelligens funkciók, amelyek szükség esetén könnyen hozzáadhatók a Beckhoff rendkívül kompakt C6015 és C6030 típusú ipari számítógépeinek használatával. „Kisebb tételek gyártása esetén az egyes termékek általában drágák, ezért fontos, hogy a lehető legnagyobb – vagy teljes – mértékben kerüljük el a selejt gyártását. Ebben fontos szerepet játszik az intelligens termékkövetési funkciónk. Ez maximalizálja a gyártás átláthatóságát azáltal, hogy biztosítja az összes releváns gép- és gyártási adat rendelkezésre állását, amely reklamáció esetén összekapcsolható az adott egyedi termékkel. Ez óriási előnyt jelent a gyógyszergyártóknak, mivel nem kell többé a teljes gyártási sorozatot – esetleg feleslegesen – biztonsági aggályok miatt kiselejtezni.”

 

Kompakt, rugalmasan telepíthető edge-eszközök

Heiko Ellwanger megjegyzi, hogy a rendkívül kompakt ipari számítógépek edge-eszközként való használata mellett elsősorban a rendkívül kompakt formátumuk és a rugalmas telepíthetőségük döntött. „Másik előnyük” – folytatja – „a portok, valamint a rendelkezésre álló CPU-k széles skálája által kínált skálázható teljesítmény. A számítógépek építési minősége is kiemelkedő, és az Optima címkével egyedi márkajelzéssel is elláthatjuk őket.
A gyógyszeripar számára is rendkívül fontos az alkatrészek hosszú távú elérhetősége. Mindezen okok miatt most ezeket az ultrakompakt ipari számítógépeket használjuk távoli átjáróként csoportszinten az egész Optimában.
Az intelligens funkciók közül sok az átfogó adatrögzítésen alapul. Ezt a teljesítmény- és hőmérsékletmérések alapján felhasználhatjuk például a töltési folyamatok optimalizálására, vagy a meghajtó tengelyek állapotának ellenőrzésére, valamint a klasszikus üzemi szemléltetésre. Ellwanger elmondja: „A rendkívül kompakt C6030 típusú ipari számítógép ideális az ilyen adatkezelési feladatokhoz. Rendelkezik a szükséges portok változatosságával, valamint a többmagos számítási teljesítménnyel, amelyek mindegyike akár 3,6 GHz-es órajelen is működhet. Egy másik alkalmazás az egyes gépállomások videós megfigyelése, amelynek köszönhetően optimalizálni tudjuk az egyedi folyamataikat.
A C6015 típus esetén a kivételesen kompakt formátum az, ami fontos számunkra. Könnyen integrálható interfészátjáróként használjuk, például kézi leolvasók esetén. A gyártórendszerek gyakran rendkívül nagyok, ezért a gépek hatékony üzemeltetéséhez fontos, hogy a leolvasók számát szükség szerint növelni tudjuk. Minden esetben egyszerűen csak telepítünk egy C6015 típusú ipari PC-t az üzemirányító rendszerrel való kommunikáció kezeléséhez.

 

Beckhoff 2

2. ábra A rendkívül kompakt C6030 típusú ipari PC itt egy Optima címkével ellátott egyedi márkájú változat

 

A különálló edge-eszközök használatának előnyei

Heiko Ellwanger szerint a különálló edge-eszközök használata számos előnnyel jár: „Az ügyfelek általában meghatározzák, hogy milyen általános üzemirányítási rendszereket kell használni.
A Beckhoff rendkívül kompakt ipari számítógépei rugalmasságot biztosítanak számunkra, hogy gyártótól függetlenül minden elképzelhető típusú komponenssel kommunikálhassunk. A számítógépek rendelkeznek az összes szükséges interfésszel is – például a kézi leolvasók csatlakoztatásához szükséges USB-aljzatokkal, amelyek nem feltétlenül állnak rendelkezésre az üzemirányító rendszerek esetén.”
Egy másik szempont, hogy a validált gyártóüzemben végrehajtott bármilyen változtatás újbóli validálást tesz szükségessé. Heiko Ellwanger kifejti: „Ez jelentős erőfeszítéssel jár, amit igyekszünk elkerülni. A rendszerek bővítésére használt kiegészítő, rendkívül kompakt ipari számítógépek azt jelentik, hogy könnyen tudunk változtatásokat végrehajtani, mivel olyan párhuzamos funkciókat adunk hozzá, amelyek nem befolyásolják közvetlenül magát a gyógyszeripari folyamatot.”

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 99 40
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.com