Skip to main content

A „repülőszőnyegként” sikló lineáris mozgatóegységek új lehetőséget jelentenek a géptervezés számára

Megjelent: 2021. május 11.

Beckhoff lidAz XPlanar egy teljesen új szemléletű szállítórendszer, amelynek esetében egy síklapokból álló felület fölött lineáris mozgatóegységek lebegnek szabadon. Ennek a kialakításnak köszönhetően a terméktovábbítás rendkívül rugalmassá tehető, használatával forradalmasítható a gyártóüzemek, illetve gépek tervezése. Uwe Prüßmeier, a Beckhoff Hajtástechnikai Üzletágának vezető termékmenedzsere kifejtette, milyen potenciális lehetőségeket kínál az XPlanar a gépépítők számára a gépek egyszerűsítése és a teljesítőképesség fokozása terén.

 

A termékeket továbbító lineáris mozgatóegységek egy kétdimenziós térben teljesen szabadon bárhová elhelyezhetők. Milyen előnyöket rejt magában ez az újfajta szabadság a terméktovábbítás terén?

Uwe Prüßmeier: A mozgatóegységek két dimenzióban egymástól függetlenül mozoghatnak; ami egyrészt azt jelenti, hogy az adott síkon – az úgynevezett alapsíkon – megelőzhetik egymást, másrészt terméktároló zónákat lehet belőlük képezni, amelyeket más mozgatóegységek szükség szerint kikerülhetnek. A termékeket tehát nem kell többé mindig ugyanabban a sorrendben továbbítani az egyik feldolgozóállomástól a másikhoz. Mivel a mozgatóegységek szó szerint bárhová elhelyezhetők, tetszőleges sorrendben küldhetők a feldolgozóállomásokra, ami azt jelenti, hogy az egyes termékeknek csak a feldolgozásukhoz szükséges állomásokhoz kell „odamenniük”. Ez egyértelműen óriási lehetőséget jelent gyorsabb és hatékonyabb folyamatok tervezése, valamint a gépek és üzemek elrendezésének optimalizálása során, a helyigény és a költségek mérséklését megcélozva.

 

Beckhoff 1

1. ábra Az XPlanar síkmotorrendszer a legkülönfélébb iparágakban rendkívül sokféle területen alkalmazható, a termékek összeszerelésétől az elektronikai gyártáson át az élelmiszeripari és gyógyszeripari feldolgozásig

 

 

Mondana néhány példát a folyamatok ilyen fajta optimalizálására?

Uwe Prüßmeier: A mozgatóegységek például könnyen kivonhatók a gyártási folyamatból, mondjuk karbantartás vagy sérült alkatrészek eltávolítása esetén. További példa a folyamatban érintett alkatrészek számára létrehozható speciális terméktároló zónák lehetősége, amelyekkel jelentősen javítható egy adott folyamat hatékonysága. Hasznos az is, hogy a gyorsabb mozgatóegységek megelőzhetik a lassúbbakat, mivel ezzel a részfolyamatok párhuzamosíthatók, és ezért gyorsabban hajthatók végre. További előny, hogy ennek a rendszernek a segítségével az üzem különféle területei könnyen összekapcsolhatók. A folyamathatékonyság fokozható a gép termékáramának szétágaztatásával is – hasonlóan ahhoz, ahogyan az autópályák forgalmát a díjfizető kapuknál több sávra osztják –, a feldolgozás optimalizálásához a különféle termékáramok más-más állomáscsoportokon vihetők végig, majd később ismét összevonhatók és szinkronizálhatók.

 

Beckhoff 2

2. ábra Uwe Prüßmeier, a Beckhoff Hajtástechnikai Üzletágának vezető termékmenedzsere szerint: „Az XPlanar rendszerrel a gépeket rugalmasabbá és kompaktabbá, a feldolgozási műveleteket pedig gyorsabbá és hatékonyabbá lehet tenni.”

 

 

A mozgatóegységeknek hat szabadsági fokuk van. Ez milyen konkrét előnyökkel jár?

Uwe Prüßmeier: A lineáris mozgatóegységek nemcsak arra alkalmasak, hogy a hasznos terhet eljuttassák a kívánt feldolgozóállmásokra, hanem a munkadarabokat el is tudják forgatni mindhárom tengely körül, sőt, képesek őket emelkedő vagy süllyedő pályán is mozgatni, továbbá néhány milliméterrel megdönteni, hogy a munkadarabot bármelyik oldalról könnyen szemügyre lehessen venni. Amikor folyadékkal teli tartályt kell nagy gyorsulással továbbítani, egy kis megdöntéssel elkerülhető a kiömlés is.

 

Beckhoff 3

3. ábra A szabadon lebegő lineáris mozgatóegységeket a felmerülő igények szerint egyedileg lehet vezérelni és egymáshoz szinkronizálni. A lináris mozgatóegységek a síklapok fölött lebegnek, és nyomvonaluk az egyszerű négyszögtől a speciális gépelrendezéseknek megfelelő bonyolult geometriáig tetszőlegesen alakítható

 

 

Az alapsík, amely fölött a mozgatóegységek lebegnek, az adott gépkonstrukciónak megfelelően egyedileg konfigurálható. Mi ennek a szerepe egy gép optimalizálásában?

Uwe Prüßmeier: A fő cél itt is a rugalmasság. A lapok tetszőleges alakzatba rendezhetők, és akár falra vagy mennyezetre is szerelhetők, tehát az XPlanar-rendszer tökéletesen egy adott alkalmazás igényeihez szabható. A síklapon például ki lehet hagyni a feldolgozóállomások helyét, vagy a pályákkal ki lehet kerülni az üzem egyes részeit. A továbbítórendszert tehát költséghatékony módon lehet kialakítani, amivel egyúttal minimálisra csökkenthető a gépméret is. Ezenfelül a síkmotorrendszer utólag könnyen módosítható: az alapsíkot szükség esetén további síklapokkal lehet bővíteni – például ha új feldolgozóállomásokat kell beilleszteni, vagy görbült pálya menti mozgatást szükséges optimalizálni.

 

Beckhoff 4

4. ábra Egy 155 × 155 mm méretű szokványos mozgatóegység teherhordó képessége 1,5 kg. További mozgatókkal a 0,4 kg és 6 kg közötti tartomány fedhető le

 

 

Az XPlanar síkmotorrendszer univerzálisan használható a gép- és üzemtervezésnél?

Uwe Prüßmeier: Igen. Szinte korlátozások nélkül alkalmazható gyártóüzemekben és gyártóberendezéseknél, feltéve, hogy a termék tömege és térfogata nem lépi túl a lineáris mozgatóegységek teherhordó képességét. A rendszer különösen hasznos olyan esetekben, ahol speciális higiéniai és tisztíthatósági, „nulla kibocsátási” vagy kis zajszinttel kapcsolatos elvárásoknak kell megfelelni, mivel a továbbítás érintésmentes, tehát nem keletkezik zaj, és kopás sem lép fel. Jó példa erre az élelmiszeripar és a gyógyszeripar vagy a laboratóriumok, illetve vákuumtechnikát alkalmazó félvezetőgyártási folyamatok. Ezeken a területeken különösen előnyös a kopás- és szennyezésmentes terméktovábbítás.

 

Beckhoff 5

5. ábra A lineáris mozgatóegységek a kétdimenziós szabad mozgáson kívül képesek emelkedő vagy süllyedő pályán is haladni, továbbá dönthetők és elforgathatók

 

Annak érdekében, hogy egy adott alkalmazás követelményeinek megfeleljen, a tisztítás megkönnyítése és a lerakódások elkerülése érdekében az XPlanar felületre műanyag fólia, rozsdamentes acélfólia vagy üveglap vihető fel, illetve erősíthető.

 

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6., Tel.: + 36 1 501 99 40
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.beckhoff.hu