Skip to main content

A Raspberry Pi 3 Compute Module a beágyazott fejlesztés olcsó eszköze

Megjelent: 2017. február 27.

RS579 Raspberry Pi 3 Compute Module with Compute Module IO BoardA négymagos Raspberry Pi 3 Compute Module már rendelhető az RS Componentstől


Aki már használta a Raspberry Pi „hobbiváltozatát”, szinte biztosan gondolt arra, milyen kedvezően lehetne azt beágyazott számítógépként alkalmazni. Ami azonban jó a hobbis-táknak, nem feltétlenül illik professzionális környezetbe. Erre a problémára válaszol a Raspberry Pi Compute Module változata, amely mostantól a Raspberry Pi 3 teljesítményével is elérhető.


Az RS Components (RS) és az Allied Electronics az Electro-components plc, a mérnökök nemzetközi beszállítójának kereskedelmi márkája bejelentette a Raspberry Pi Compute Module-t, melynek alapja a Raspberry Pi 3 architektúra. Arra tervezték, hogy elősegítse a beágyazott rendszerekben történő felhasználást a professzionális alkalmazásokat fejlesztő mérnökök számára. Az új Raspberry Pi 3 Compute Module (CM3) a normál DDR2 SODIMM-aljzathoz csatlakoztatható, számítási teljesítménye pedig azonos a közismert, bankkártyaméretű formátumot követő a Raspberry Pi 3-éval.
A Raspberry Pi 3-hoz hasonlóan a CM3 64 bites Broadcom BCM2837 alkalmazásprocesszort tartalmaz, amelynek ARM Cortex-A7 négymagos processzora akár 1,2 GHz órajellel is futtatható, memóriájaként pedig 1 GB-os LPDDR2 RAM is alkalmazható. A modul programtárolójaként 4 GB – kártyába épített – eMMC flashtároló használható, kivezetéseinek elrendezése pedig megegyezik a már forgalomban levő, korábbi Compute Module (CM1) lábkiosztásával.
Ráadásul az RS és az Allied az olcsó Raspberry Pi 3 Compute Module Lite-ot (CM3L) tartalmazó készleteket is kínálja. Ez BCM2837 alkalmazásprocesszort és 1 GB RAM-ot tartalmaz, azonban nem tartalmazza a kártyába épített eMMC-flashtárolót. A fejlesztőknek ennél a változatnál lehetőségük van eMMC-eszköz, illetve SD-memóriakártya-foglalat csatlakoztatására az alkalmazás-specifikus alaplapon.
Elődeihez hasonlóan a Raspberry Pi 3 Compute Module-t is az ipari alkalmazásokba való integrációra tervezték. Jó példát kínálnak erre az NEC legújabb generációs nagyméretű kijelzői. Ezek beépített aljzattal rendelkeznek az opcionális Raspberry Pi 3 Compute számára, és kialakításuknak köszönhetően olyan jól megvilágított közterületeken is használhatók, mint például iskolák, irodák, boltok és vasútállomások.

RS579 Raspberry Pi 3 Compute Module with Compute Module IO Board

A Raspberry Pi 3 Compute Module megvásárolható az RS-től és az Alliedtól egy fejlesztőkészlet részeként, a Compute Module IO Board-termékkel együtt. Ez az egyszerű, nyílt forrású fejlesztőpanel lehetővé teszi a CM1, CM3 vagy CM3L csatlakoztathatóságát a tűcsatlakozókhoz és a flexicsatlakozókhoz, valamint a fejlesztőnek lehetősége van a kártyába épített eMMC-flashtároló programozására az USB-n keresztül. Prototípusfejlesztő platformként működik, valamint jó kiindulási pont lehet alkalmazás-specifikus alaplapok fejlesztéséhez.
„Nagy sikerrel járt az a kezdeményezésünk, amellyel bővíteni kívántuk a Raspberry Pi-vel megvalósítható fejlesztések lehetőségeit az első Compute Module-változattal szerzett kedvező tapasztalatok és az elkészült számos innovatív alkalmazás alapján” – nyilatkozta Eben Upton (Raspberry Pi Foundation). „Reméljük, hogy ez a még nagyobb teljesítményű, második generációs eszköz, valamint a szoftvereket és hardvereket is magában foglaló, már létező ökoszisztéma lehetővé teszi a további térhódítást az ipari piacon.”
„A Compute Module új verziója jól mutatja a Raspberry Pi Foundation elkötelezettségét az ipar világával szemben, hiszen, bár eredetileg oktatási célú eszköznek szánták, azóta messze túlnőtte az eredeti alkalmazási elképzelések kereteit” – mondta Rob Maycroft, az RS Components cégnek a Raspberry Pi eszközökért felelős nemzetközi termékmenedzsere. – „A beágyazott rendszerek fejlesztői támaszkodhatnak a rendkívül népes Raspberry Pi-közösségre, és a Raspberry Pi 3 továbbfejlesztett számítási képességére építve további új és érdekes alkalmazásokat dolgozhatnak majd ki.”
A Raspberry Pi 3 Compute Module, az ahhoz tartozó fejlesztőkészlet, valamint a kiegészítő kártya már megvásárolható az RS Componentstől.

 

RS Components Magyarország
Tel.: +36 1 580 2262
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
hu.rs-online.com

Még több RS ComponentsRS Components