Skip to main content

A moduláris rendszer sokféle optimalizálási lehetőséggel

Megjelent: 2020. december 07.

murrelektronikMit tegyünk, ha a mindennapi munka során felfigyelünk egy problémára, és úgy látjuk, hogy a bevált termékekkel nem lehet igazán jó megoldást találni rá? Elgondolkodunk azon, milyen eszközökkel lehetne javítani a helyzeten.
A Data Panel GmbH, a Murrelektronik-csoport egyik vállalata, pontosan ezt tette, és egy újfajta moduláris telepítési építőkészlettel jövőbe mutató megoldást kínál az elektronikus telepítési feladatoknál a mobil megoldásokra.

 

A mozgó gépek piaci szegmense a „racionális telepítési technika” terén még gyerekcipőben jár. Bár a kábelkötegek és kábeldobozok már a mai technika részét képezik, de az elmúlt években egyre több elektronika került be a gépekbe és a gépgyártóknál ezzel együtt megnőttek a kábelezési költségek. Ezenkívül a gyártók a piaci elvárások még jobb lefedése érdekében manapság többféle opciót is kínálnak. Mindez azt eredményezte, hogy a megvalósuló kábelköteg-koncepció – de a kábeldoboz is – egyre inkább a lehetőségek határát feszegeti.
Ahogy azt néhány gépgyártó tapasztalja, géptípustól függően a kábelköteget a súlya miatt már csak többen tudják beszerelni a helyére, de van olyan eset is, amikor ez csak a csarnokban telepített daru segítségével megoldható. További kritikus problémát jelent a következő szituáció is: sok különálló huzal csatlakoztatásakor gondot jelent az egyes huzalok tömítettségének biztosítása. Ha csak egyetlen tömítés is hibás, a nedvesség vagy a használt közeg bejuthat a vezérlés, az érzékelő vagy a működtető egység házába, és a gép teljes leállását okozhatja.

 

murr 1

1. ábra  Aktív és passzív IO-modulokból, valamint további rendszerkomponensekből álló egyedülálló moduláris építőkészlet-rendszer

 

Egyszerű, gyors és hibamentes csatlakoztatás

A Murrelektronik-csoport 2020 márciusában azzal a céllal alapította meg a Data Panel GmbH-t, hogy a fenti problémákat és gyenge pontokat megoldja, illetve felszámolja. A kínálatban kiváló minőségű, decentrális, elektrotechnikai telepítési megoldások szerepelnek, mozgó gépekhez egymással precízen összehangolt, moduláris és szerelhető építőkészlet-rendszerek formájában. Ennek az építőkészletnek a segítségével, amibe terepibusz-modulok, passzív elosztók és előkonfekcionált kábelek tartoznak, egyszerűen lehet reagálni az alkalmazásspecifikus igényekre és gazdaságosan kivitelezhetők a kisebb tételek is.
Az xtremeDB termékcsalád egybeöntött kivitelű CANopen terepibusz-moduljain nyolc port áll rendelkezésre a be- és kimenetekhez. A digitális, analóg, ratiometrikus, frekvencia-/számláló- és enkóderjelek egyedileg konfigurálhatók a bemenetekhez. A kimeneti oldalon DO (4 A/10 A), PWM/PWM(I) és PVG-szelepvezérlések teszik teljessé a jelkínálatot.
Az átfogó DT-kompatibilis csatlakoztatási technológia alapján a modul, ami egy megerősített műanyagház-anyagból készül, beépíthető olyan gépekbe, amelyeknél a gépészmérnök előkonfekcionált köpenyes vezetékeket vagy alternatív egyeres vezetékeket használ a csatlakoztatáshoz.

 

murr 2

2. ábra  Az xtremeDB aktív típusú CANopen terepibusz-modul megteremti a kábelköteg utáni lépés feltételeit a decentrális, robusztus és szerelhető telepítési megoldás irányába 


A passzív elosztók használata jelenti a köztes lépést a párhuzamos kábelköteg vagy kábeldoboz formájában megvalósított vezetékezéstől az összeszerelhető terepibusz-technológia felé, megteremti továbbá a vezérlésen található „On Board” be- és kimenetek egyszerű és költséghatékony kivezetésének a lehetőségét is a terepre.
A kábelköteggel ellentétben az összeszerelhető rendszerekkel gond nélkül lehetségesek a berendezés elektronikájának utólagos bővítései vagy módosításai is.
A Murrelektronik szerelhető DT-technológián alapuló, előkonfekcionált és bevizsgált csatlakozókábelei segítségével a teljes xtremeDB termékcsalád használatával szakértő igénybevétele nélkül is sikerülni fog a gépek telepítése és használatbavétele. Ezeknek a csatlakozókábeleknek a használatával az aktív és passzív modulok megfelelnek az IP68, IP66K és IP69K követelményeinek is. Alternatív lehetőségként választhatja a vezeték saját konfekcionálását DT- vagy más kompatibilis szerelhető csatlakozóval. Az előkonfekcionált és bevizsgált komponensekből összeállított építőkészlet és a kiegészítők széles választéka messzemenő függetlenséget biztosítanak az érzékelők és működtető egységek kábelezésekor. Az xtremeDB további előnye a kábelkonfekcionálástól való függetlenség. Az új telepítési építőkészlet rendszerekben található komponensek egyszerű kezelhetősége biztosítja a gépgyártók számára, hogy ne kelljen igazodniuk a konfekcionálók rendelkezésre álló kapacitásához.

 

murr 3

3. ábra  A csatlakozó vezetékek egybeöntött vagy nagynyomású fröccsöntéssel készült köpennyel vannak ellátva, ebből kifolyólag tartósan ellenállnak az üzemi közegeknek és a nagynyomású takarítóberendezéseknek


A technológiaváltás a kapocsszekrényben jelentős helyet takarít meg, mivel a mobil vezérlés mellett további be- és kimeneti modulok és a potenciálkapocs-szint is kikerülnek. A jeleket tehát nem kell egyenként költség- és munkaigényesen bekötni a „dobozba”, hanem egyszerűen és hatékonyan decentrálisan telepíthetők a gépbe – aminek köszönhetően kisebb kapocsszekrényre van szükség, vagy ideális esetben el is hagyható. Nincs többé szükség kábeltömbszelencére, és ezzel kiiktathatók potenciális meghibásodási pontok. Ezzel a telepítési idő minimálisra csökken.
Szerviz esetén a csatlakozó vezetékeket a helyszínen gyorsan és egyszerűen ki tudják cserélni, vagy öncsatlakozó csatlakozókkal meg tudják javítani.

 

Másolás és beillesztés

Másolás és beillesztés Excelből cikkszámmal és mennyiséggel (nem formázott adatok Excelből, vesszővel vagy tabulátorral elválasztva).

 

Adatok importálása

Rendeljen még gyorsabban és egyszerűbben! Most használja az importálási lehetőséget a közvetlen megrendeléseknél!

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Közép u. 16.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu

 

még több Murrelektronik