Skip to main content

A méret számít – és sok kicsi sokra megy

Megjelent: 2017. április 10.

Nordson EFD xQR41V Dispensing On GlassAz elektronikai ipartól a precíziós mechanikai szereléstechnikáig számtalan terület igényli a pontos folyadékadagolást. A Nordson EFD piacvezető technológiája a kézi adagolóktól a nagy teljesítményű ipari gyártóberendezésekig tartó igényskálán képes ezt a követelményt kielégíteni.

 

 

 

 

 

  

 

 


A precíziós folyadékadagolás számos technológia alapkövetelménye. Ha egy sokkivezetéses integrált áramkör kivezetéseinek szubmilliméteres forrasztófelületére tekintünk, könnyen belátható, hogy a szükségesnél több forrasztópaszta adagolása éppoly káros, mintha a kívánt mennyiségnél kevesebbet helyeznénk el a mikroszkopikus NyÁK-felületen. A túladagolás zárlat, a szükségesnél kisebb mennyiség elhelyezése megbízhatatlan forrasztás okozója lehet – az eredmény mindenképpen selejt. De ahol a túladagolás még nem is számítana technológiai hibának, a nem ritkán drága segédanyag túladagolása feleslegesen növeli a gyártás önköltségét és rontja a profitabilitását. Márpedig ha az adagolástechnika pontatlan, nagy az adagolt mennyiség szórása, a tervezett túladagolás az egyetlen – messze nem optimális – megoldás. Érdemes hát olyan adagolástechnikát választani, amelynek szórása minimális – ez garantálja, hogy a szükséges és csakis a szükséges mennyiséget fogyasszuk el a drága segédanyagból.
A Nordson EFD, a világ piacvezető adagolástechnikai rendszerek gyártója éppen az adagolásnál elkövethető hibák elhárítását tűzi ki céljául. A precíziós folyadékadagoló rendszerek használatával, a pontosan ellenőrzött mennyiségű adagolással a termelékenység szinte minden ipari gyártófolyamatnál növelhető.

Nordson DOT SIZES
Az elektronikai iparban a Nordson EFD adagolórendszerei alkalmazhatók forrasztó- és hővezető paszták, ragasztók, tömítőanyagok, lakkok és más folyadékok felvitelére.

Nordson EFD SolderPlus Performus I Auto Tire Sensors Photo Nordson EFD SolderPlus Ultimus I Cup Sensor Photo

A drága folyadékok adagolásánál a veszteség csökkentése alapvető igény. A túlzó mennyiségek megszüntetése akár 50%-kal is csökkenti az anyagveszteséget. Mindezek mellett az anyagtárolók tervezésénél fontos szempont, hogy azok teljesen kiürüljenek, ezzel is csökkentve az anyagveszteségeket. A zárt rendszerek nem csak a túladagolási veszteség csökkentésével járulnak hozzá a gyártási költség leszorításához, de az adagolt anyagok idő előtti beszáradását is megakadályozzák.

A Nordson EFD kis mennyiségű, mindig pontosan ismételhető anyagmennyiségek adagolásához kínál megoldást, már sok helyen bizonyított kézi, és automata, érintéses és érintésmentes folyadékadagolás-technológiai eszközeivel és berendezéseivel. Az automatikus módszerek ráadásul szinte mindig beleszámítanak a gyártás ciklusidejébe is; ilyenkor jelent különös előnyt, hogy egyes Nordson EFD eszközök akár másodpercenként ezer adag kiadagolására is képesek.

Nordson EFD 794 7194 Robot SolderPlus Electronics Photo  Nordson EFD 794 Valve Robot SolderPlus Electronics Photo 2 


A folyadékadagolást igénylő technológiák üzemeltetőinek érdemes utánaszámolniuk, mennyi lehet az anyagveszteségük térfogatban, de leginkább önköltségben kifejezve, illetve feltehetik maguknak a kérdést: „Biztos, hogy a megfelelő mennyiséget adagolom?”

Bővebb információ: www.nordson.com/hu-hu/divisions/efd 

Nordson EFD
Technikai támogatás:
Kosaras Péter +36 70 63 20 300
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Értékesítés:
Bara Marianna +36 70 4222 687
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.