Skip to main content

A kompakt típusoktól az egykártyás számítógépekig

Megjelent: 2021. május 11.

TME lidKorábban egy kompakt számítógép építése az ITX és a Mini-ITX alaplapokra épült, azonban az egész folyamat nem sokban különbözött egy szokásos, teljes méretű PC összeállításától. A technológia fejlődésével, ideértve a grafikus feldolgozóegységek (GPU) és a központi processzor (CPU) integrációját, megjelentek az egykártyás megoldások, vagyis azok, amelyeknek legtöbb elemét előre telepítették az alaplapra, ez pedig utat nyitott a jelentős miniatürizáláshoz.

 

Az egykártyás számítógépek óriási népszerűségre tettek szert az elmúlt évtizedben. Ez elsősorban technikai teljesítményüknek köszönhető, amely ma már közel áll a laptopokéhoz. Népszerűségükhöz ipari kialakításuk, kompakt méretük és jó ár-érték arányuk is hozzájárult. Elegendő számítási teljesítményt biztosítanak a legtöbb ipari alkalmazáshoz. Ezenkívül a felszabaduló hőmennyiség lehetővé teszi a rendszer passzív hűtését, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag zajtalanok. Képességeiknek és megfizethető áruknak köszönhetően az egykártyás számítógépeket számos iparágban használják, ideértve az automatizálást (folyamatirányítás, adatfeldolgozás), az energiát, a szállítást, a mobilalkalmazásokat, a hálózati és kommunikációs rendszereket, a képfeldolgozó alkalmazásokat, az automatákat, információs kioszkokat, automatizált postafiókokat stb. Ezenfelül a fogyasztói elektronika (multimédia, szórakozás) és az oktatás (programozás és robotika) ágazatába is eljutnak. Számos globális gyártó felismerte az egykártyás számítógépek lehetőségeit. Ma az ügyfelek a termékek széles kínálatából választhatnak, a specifikációjuk és a rendeltetésük szempontjából is. Amint látható, az ipari egykártyás számítógépek nem hiányozhatnak a TME katalógusából sem. Az alábbiakban a TME egyik vezető beszállítójának, az AAEON (az ASUS csoport tagja) legújabb termékkínálatáról esik szó. Szakterületük az Ipar 4.0, a dolgok internete (IoT) és a kapcsolódó alkalmazási területek megoldásainak megtervezése és gyártása.

 

Új termékek az AAEON-tól

A TME-nél elérhető új AAEON termékek 64 bites x86 architektúrájú Intel® processzorokon alapulnak. Az első egy kétmagos Celeron® N3350, integrált Intel® HD Graphics 500 és 2 MB gyorsítótárral. Sorozatüzemmódban (azaz terhelés alatt) 1,1 GHz-től 2,4 GHz-ig működik. A második processzor a Pentium® N4200 (korábban Apollo Lake néven volt ismert), az előző modellhez hasonló paraméterekkel. Ez azonban egy négymagos processzor, amelynek 2,5 GHz-es órajeléhez Intel® HD Graphics 500/505 (Intel® Gen9) a jellemző.
Minden termék gigabites Ethernet portokat, valamint USB 3.2 portokat tartalmaz, támogatja a DDR3L memóriát, és a legtöbbjük M.2 bővítőkártyákkal fejleszthető. Ezeknek a számítógépeknek a specifikációit a cikkben később tárgyaljuk. Az alábbi táblázatban megtalálhatók a legfontosabb jellemzők összehasonlításai.

 

TME tabla

 

 

PICO-APL1 és PICO-APL4 komputerek

A PICO-APL1-A10-F001 számítógép integrált processzorral rendelkezik, de a felhasználó feladata, hogy RAM-mal és tárolóeszközzel bővítse, ami merevlemez-meghajtóként fog működni. A DDR3L RAM egy szabványos SODIMM csatlakozóba van telepítve (a támogatott modulok maximális frekvenciája 1867 MHz), míg a nem felejtő memória csatlakoztatható SATA interfészen keresztül (pl. 2,5 hüvelykes merevlemez), vagy elhelyezhető mSATA csatlakozóban (SSD modul formájában). Bár a beépített memória hiánya hátránynak tűnhet, meg kell jegyezni, hogy ez a megoldás megkönnyíti a számítógép bővítését és szervizelését is. A memória vagy a merevlemez-chipek megrongálódása a beágyazott rendszerekben általában azt jelenti, hogy az egész egységet ki kell cserélni (1. ábra).

 

TME 1

1. ábra PICO-APL1 komputer 100 × 7 mm-es alapterülettel

 

 

PICO-APL1 komputer 100 × 72 mm-es alapterülettel

Ez a modell LVDS csatlakozóval rendelkezik az LCD mátrixokkal való kommunikációhoz (kétcsatornás, 18 vagy 24 bites), ami lehetővé teszi alacsonyabb költségű, energiatakarékos és megbízhatóbb eszközök felépítését, mivel a célkijelző nem igényel HDMI meghajtót. A PICO-APL4-A10-F003 modell 32 GB eMMC-vel és 2 GB RAM-mal van felszerelve. Az alaplapra két M.2 foglalat (E 2230 vagy B 2280) került, amelyek adattárolásra vagy a számítógép bővítésére használhatók, pl. Bluetooth vagy Wi-Fi kommunikációs modullal. Videojel HDMI-n vagy eDP-n (Embedded DisplayPort) keresztül küldhető. A PICO-APL1 modellhez hasonlóan ez a termék egy integrált hálózati kártyát is tartalmaz, amely a processzorhoz kapcsolódik a PCIe buszon keresztül – azonban ebben az esetben a felhasználó két független Ethernet porttal rendelkezik. Egy x86-64 architektúra processzorral kombinálva (amelyet többek között a Windows és a Linux is támogat), az AAEON termékeket ez egy osztállyal a versenytársak megoldásai fölé helyezi.
Mindkét számítógép tápellátása 12 V DC. Emellett dedikált csatlakozókat tartalmaznak az I2C buszhoz (vagy SMBus), egy COM aljzatkimenetet (RS-232/422/485) és egy BIO bővítőportot. Ez utóbbi több busz kombinációja: PCIe, USB, GPIO és audiokimenet.

 

Tartozékok

A TME katalógusa olyan tartozékokat is tartalmaz, amelyek javítják a fent leírt termékek hűtési hatékonyságát. A PICO-APL1-A10-F001 modellnél ezek tartalmazzák a passzív hűtőmodulokat és egy alumínium hűtőbordát a CPU-hoz rögzítve (a hőpasztát tartalmazza), beépítési nyílásokkal, amelyek 60 mm-es hűtőventilátor befogadására képesek. A PICO-APL4-A10-F003 modell felszerelhető két hasonló modul egyikével, amely nevezetesen a PICO-APL4-HSK01 vagy a PICO-APL4-HSP01. A gyártó kínálatában beépített hűtőventilátorral ellátott hűtőborda is található (az alaplap hajtja). Ez az alacsony profilú megoldás ideális a hő elvezetésére a CPU intenzív működése során (2. ábra).

 

TME 2

2. ábra Hűtőborda beépített hűtőventilátorral (hivatalos AAEON tartozék)

 

 

PICO-APL4-SEMI komputer

A PICO-APL4-SEMI számítógépeket ipari környezetben történő használatra tervezték, hogy az automatizálási rendszerek és gépek vezérlőjeként működjenek – akár más, zord környezeti körülmények között működő eszközökkel is. A termékek fémházborítást kaptak, amely hűtőbordaként működik, és egyidejűleg megvédi a rendszert az elektromágneses interferenciától. Az eszközöket menetes, rezgésálló tápcsatlakozóval szerelték fel. Ami a képességeket és az elérhető interfészeket illeti, a fő különbség a BIO bővítőport hiánya, mivel a PICO-APL4-SEMI kialakítás nem kínál lehetőséget a panelhalmozással történő bővítésre (3. ábra).

 

TME 3

3. ábra A SEMI komputer fémházban

 


Mechanikai ellenállásuknak, nagy CPU-juknak és alacsony energiafogyasztásuknak (kevesebb mint 20 W) köszönhetően ezek a számítógépek tökéletesek a „terepen” való alkalmazásokhoz. Ide tartozhatnak a város megfigyelőrendszerének érzékelői és vezérlői, GPS nyomkövetők és multimédia-központok a járművekben (pl. tömegközlekedés), a multimédiás utcai reklámok vezérlői, valamint az automaták, jegyautomaták, interaktív információs kioszkok központi egységei, stb.

 

EMB Mini-ITX komputerek

Az AAEON EMB-APL1-A10-3350-F1-LV és EMB-APL3-A10-4200-F1-LV megoldásai nem különböznek egymástól jelentősen képességek tekintetében. Ezen eszközök méretei (Mini-ITX méret, azaz 170 × 170 mm) lehetővé tették a gyártó számára, hogy számos funkcióval szerelje fel őket. Sok szempontból ezek a PICO-APL1 és PICO-APL4 „nagytestvérei" – univerzális megoldások, amelyek nem korlátozzák a tervezőket és a szoftverfejlesztőket. A számítógépek teljes mértékben Linux (Ubuntu disztribúció) és Windows 10 kompatibilisek.

 

TME 4

4. ábra Az EMB-APL3 alaplap elrendezése

 


A 4. ábra az EMB-APL3 alaplap elrendezését mutatja. A tetején szabványos PC-csatlakozók vannak (balról): audió vonalkimenet, 4 USB 3.2port, VGA, DisplayPort és HDMI aljzatok és egy tápcsatlakozó, amely biztonságos csatlakozást kínál a tápegységhez. A kártya tartalmaz egy 12 V-os ATX csatlakozót, valamint két SODIMM-foglalatot, egy PWM ventilátorkimenetet (opcionális aktív hűtés). A kisebb modellekhez hasonlóan LVDS jelkimenet (LCD-panelvezérlés) és eDP is rendelkezésre áll. A 2230 és 2242 M.2 bővítőhelyek bővítőkártyák és memóriaeszközök telepítésére használhatók (emellett SATA bővítőhely van mellettük). A bal oldalon (alulról) található egy tűcsatlakozó az előlap alkatrészeihez (be/ki kapcsoló, reset, aktivitásjelző), kimenetek 6 soros COM porthoz és 4 USB (2.0) csatlakozóhoz, a PCIe foglalat és csatlakozó a Multimedia HD Audio interfészhez.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/43137/AAEON-egykartyas-szamitogepek/