Skip to main content

A jövő kórházához fejleszt megoldásokat az ABB Robotika

Megjelent: 2019. augusztus 02.

abb to install advanced collaborative robotics for medical laboratories lidA világ lakosságának elöregedésével párhuzamosan az országok a GDP-jük egyre nagyobb hányadát fordítják az egészségügyre. Az automatizálás egészségügyi ellátásban történő alkalmazása javítja a betegellátás színvonalát, és növeli az egészségügyi ellátás hatékonyságát, ezáltal könnyebbé teheti a kapcsolódó társadalmi, politikai és pénzügyi kihívások kezelését. Az ABB saját kutatásai azt jelzik, hogy 2025-re az egészségügyben közel 60 000 nem sebészeti kiszolgáló robotra lesz szükség, azaz ezeknek a robotoknak a piaca négyszeresére bővül a 2018. évi szinthez képest.

 

Napjaink gyógyászatában, a nagyszámú beteg kezelésében az egyik szűk keresztmetszetet a magasan képzett egészségügyi szakemberek korlátozott száma jelenti, mivel e szakemberek munkaidejük jelentős részét ismétlődő és rutinszerű feladatokkal – így például tárgylemezek előkészítésével és centrifugák feltöltésével – töltik. E feladatok robotokkal történő automatizálásával az egészségügyi szakemberek a magas szintű tudást igénylő, produktív munkára összpontosíthatnak, és a vizsgálati eljárások jelentős felgyorsításával lehetővé teszik, hogy egyre több ember részesülhessen orvosi ellátásában.
A jelenleg kézzel végzett orvosi laboratóriumi folyamatok széles körének elemzése alapján az ABB úgy véli, hogy az automatizálás alkalmazásával évente 50%-kal több tesztet lehetne elvégezni, míg az ismétlődő folyamatokra betanított robotokkal csökkenteni lehet azon feladatok munkaerő-szükségletét, amelyek az ismétlődő megterhelés miatt sérülést okozhatnak.
Az ABB élelmiszeripari laboratóriumokban már világszerte alkalmazott kollaboratív robotjai az orvosi létesítményekben is alkalmazhatók, mivel ezek a robotok biztonsági elkerítések nélkül képesek hatékonyan együtt dolgozni az emberekkel. A robotok számos ismétlődő jellegű, precizitást követelő és időigényes feladatot, így például az adagolást, a keverést, a pipettázást, a sterilizált készülékkészletek összeállítását, valamint a centrifugák be- és kirakodását is képesek elvégezni.

 

abb to install advanced collaborative robotics for medical laboratories

 

A vállalat ez év őszén orvosi laboratóriumok és kórházak számára kifejlesztett modern, együttműködő robotika központot telepít a Texas Medical Center, Houstonban létesítendő új egészségügyi központjában. A tervek szerint 2019 októberében megnyíló létesítmény lesz az ABB első innovációs célokat szolgáló egészségügyi kutatóközpontja, mivel az orvosi technológiai kutatások terén globális központnak számító Houston és a TCM innovációs ökoszisztémája ideális helyszín az ABB új egészségügyi kutatóközpontja számára. A TMC-kampuszban az ABB kutatócsapata orvosokkal, kutatókkal és mérnökökkel együtt dolgozik majd a nem sebészeti célú orvosi robotikai rendszerek fejlesztésén. Az ABB Robotika 20 főből álló csapata egy 500 m2 alapterületű kutatási létesítményben fogja végezni munkáját. A létesítményben automatizálási labor, robotprogramozási részleg, valamint olyan egységek is helyet kapnak, ahol az innovációs partnerekkel közösen fejlesztenek új megoldásokat, amelyek kiterjednek a logisztikára és a következő generációs automatizált laboratóriumi technológiákra is.

 

Forrás: az ABB sajtóanyaga