Skip to main content

A jövő gyárának megalapozása

Megjelent: 2020. október 21.

weidmuller 2abraÍgy keltjük életre a Bosch Rexroth intelligens padlórendszerét

A jövő gyárában az egyetlen rögzített elem a külső fal lesz. A gépeket és berendezéseket szabadon lehet majd mozgatni, hiszen ezek az ipari eszközök internetes hálózatán (IIoT-n) keresztül fognak kommunikálni egymással. Ennek megvalósításához azonban decentralizált tápellátás és infrastruktúra szükséges. A Bosch Rexroth által ebből a célból kifejlesztett okospadló a Weidmüller megoldásaira támaszkodik.

 

A jövő gyárában a helyhez kötött gyártósorokat moduláris megoldások fogják felváltani. Az üzemben mozgatható, egymástól jórészt függetlenül működő és egymással adatokat cserélő gépek és berendezések segítik a gyártási folyamat állandó fejlesztését.
A központi vezérlési mechanizmusok helyébe intelligens hálózatok lépnek.
A Bosch Rexroth kifejlesztett egy új padlórendszert, amelynek célja, hogy minden a lehető legmegbízhatóbban, a leginkább felhasználóbarát módon és költséghatékonyan működjön. A megoldás egy négyzetméteres, saját vezérlőrendszerrel felszerelt panelekből áll. Ezekben az egységekben a Weidmüller műszaki megoldásai is helyet kaptak, amelyek hozzájárulnak a panelek decentralizált és moduláris tápellátásához és automatizálásához, valamint lehetővé teszik a padlón elhelyezett berendezéseknek az érintkezésmentes energiafelvételt.
A rendszer lényege a kétrétegű padlókialakítás, amelyben elég hely van a vezérlőegység kábeleinek, valamint a hűtőközeget, sűrített levegőt és kenőanyagot szállító tápvezetékeknek is.

 

weidmuller 1abra

Az intelligens padlórendszer energiaellátásáért a moduláris FieldPower® dobozokból és a Weidmüller megfelelő kábelezési megoldásaiból kialakított decentralizált plug-and-play egység felel

 

Decentralizált ellátás és vezérlőegységek

Így fog működni a termelés a jövő gyáraiban. A gyárcsarnokban vagy a felhőben működő elsődleges rendszer felméri a beérkezett rendelések állományát. Ezután ennek megfelelően mozgásba lendül, és beállítja a berendezések és a gépek helyzetét. A logisztikai útvonalak igény szerinti módosítása is lehetséges. A mozgó munkazónákat a padlón megjelenő fénycsíkok jelölik, hogy a gépkezelők és a járművek biztonságosan közlekedhessenek a gyárban.
A Bosch Rexroth megoldása a FieldPower® rendszeren alapul, amely moduláris és decentralizált plug-and-play kialakításának köszönhetően a szükséges 400 V-os hálózati tápellátást és a 24 V-os vezérlőfeszültséget egyaránt elérhetővé teszi. Emellett intelligens funkciókat kínál, közvetlenül a padlóban. A vezérlési és hálózati technológiák mellett a decentralizált funkcionális egységekben terhelésmérő cellák és közelségérzékelők is helyet kaptak.
A FieldPower® házrendszer akár IP65-ös védettségi szinttel is elérhető, ezzel teljesíti a padló alatti használathoz kapcsolódó követelményeket.


Beépített intelligens hálózat

A folyamatláncban fellépő hibák megakadályozása érdekében gondoskodni kell az intelligens padlórendszer hibamentes és folytonos működéséről. A Weidmüller FieldPower® rendszerei maximális ellenálló képességet biztosítanak a rendszerhibák ellen az intelligens hálózat gerincét alkotó 24 V-os terhelés és vezérlőfeszültség redundáns kialakításának köszönhetően. A vezérlési és hálózati technológia moduljai is decentralizált elrendezésben működnek.

 

weidmuller 2abra

A rendszer külön-külön vezérli és táplálja a paneleket, ami lehetővé teszi a padlórendszer moduláris átalakítását. Ezt a megoldást az IP65-ös védettségi szintű FieldPower® funkcionális egység teszi lehetővé

 

Weidmüller – energia, jelek és adatok villamos összeköttetése, átvitele és átalakítása ipari környezetben. – Let’s connect.

 

Weidmüller Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: +36 1 382-77 00
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.weidmueller.hu