Skip to main content

A Hannoveri Kiállítás újdonságai

Megjelent: 2020. augusztus 26.

ifmA Hannoveri Kiállítás az egyik legnagyobb ipari kiállítás, amelyen az ifm electronic már évtizedek óta folyamatosan jelen van. Az idei évben is jelen volt, de a kialakult helyzetre való tekintettel kicsit más formában. Az ifm standját és az ott kiállított legújabb fejlesztéseket és termékeket az érdeklődők most virtuális formában tudták megtekinteni. Következzen egy kis ízelítő a virtuális kiállítás újdonságai közül.

 

IO-Link multiport modul

Az IO-Link multiport modul segítségével lehetőség van a hagyományos digitális és analóg érzékelők és működtetők jeleinek IO-Linken történő továbbítására és feldolgozására. Erre nyolc szabadon programozható port áll rendelkezésre, amelyek egymástól függetlenül konfigurálhatók digitális be- és kimenetként, valamint analóg bemenetként (4...20 mA vagy 0...10 V). A szabadon konfigurálható portokkal rendelkező modulokkal költség takarítható meg, mivel a modul portjaira csatlakoztatott érzékelők analóg és digitális jeleinek továbbítására egyetlen IO-Link portra van szükség. A PerformanceLine változatoknál nagy teljesítményű, maximum 2 A terhelhetőségű kapcsolókimenetek is rendelkezésre állnak. A tökéletes védelem érdekében a tápfeszültség és az IO-Link kommunikáció galvanikusan leválasztott.

 

Abra 2

AIK001 IoT gateway

 

IO-key gateway

Az IoT gateway akár két érzékelő folyamatértékeinek GSM hálózaton keresztül felhőbe történő továbbítására és tárolására lett kifejlesztve. A gateway a gyors és egyszerű üzembe helyezés érdekében készre konfiguráltan, integrált sim-kártyával kerül leszállításra. A felhasználó az adatok elemzését, megjelenítését és a riasztási értékek beállítását egy web-alapú dashboard-on végezheti el. A határértékek túllépése vagy azok alá csökkenés esetén a berendezés üzemeltetője sms-ben vagy emailben kap értesítést. Az IoT gateway kiválóan alkalmas minden olyan alkalmazáshoz, ahol nincs szükség valós idejű mérési érték átvitelére, ennek köszönhetően olyan berendezések felügyelete és kiértékelése is megvalósítható, amelyek nincsenek csatlakoztatva a vállalat vezérlő- vagy adatgyűjtőrendszeréhez.

 

Abra 1

Legyen Ön is az ifm kamion virtuális vendége a honlapunkon

 

Vezetőképesség-érzékelő

A vezetőképesség-érzékelők nélkülözhetetlenek minden olyan alkalmazásnál, ahol valamilyen tisztítási folyamatot hajtanak végre. Az érzékelőkkel pontosan megállapítható a tisztítófolyadék koncentrációja, az öblítővízben történő maradványok jelenléte és a termékek minősége. Használatával optimalizálhatók a tisztítási folyamatok, és növelhető a berendezések rendelkezésre állási ideje. Az optimalizált tisztítási folyamat kevesebb tisztító folyadékot, energiát és vizet igényel, ezáltal jelentős költség takarítható meg.

 

Abra 3

LDL200 vezetőképesség-érzékelő

 

Önellenőrző hőmérséklet-érzékelő

A TCC hőmérséklet-érzékelő a beépített kalibrálási folyamatnak köszönhetően +-2 K pontosságot ér el a teljes mérési tartományban, ezért kimondottan ideális választás hőmérsékletre érzékeny folyamatok felügyeletére. A folyamat és a termék minőségének védelmét garantálja az érzékelő működésének folyamatos önellenőrzése. Az előre beállított tűréshatár túllépésekor vagy nem várt zavar esetén a készülék a jól látható LED kijelzőn és a diagnosztikai kimeneten keresztül megfelelő jelzést küld.
A tűréshatár 0,5 és 3 K között állítható be.

 

Abra 4

Önellenőrző TCC hőmérséklet-érzékelő

 

Állapotfelügyelet IO-Linken keresztül

Gépek, berendezések állapotának folyamatos felügyelete legegyszerűbben azok rezgésének vizsgálatával valósítható meg. Rezgésérzékelőkkel a kopások és hibák már korai szakaszban felismerhetők, ebből adódóan elkerülhetők a nagyobb károk és gépleállások, valamint tervezhetővé válnak a karbantartások.
IO-Linken keresztül többféle az érzékelő által tárolt és feldolgozott paraméter érhető el, amelyek elemzésével egyértelműen megállapítható az adott hiba oka. Ilyen kiolvasható paraméter a v-RMS (alkatrészfáradás), a-RMS (mechanikai súrlódás), a-PEAK (mechanikus ütés), Crest-tényező (általános gépállapot), valamint a hőmérséklet (súrlódás vagy elektromos hiba). Részletes elemzés céljából a gyorsulás nyers adatai is rendelkezésre állnak. Ezek az érzékelőben igény esetén rögzítésre kerülnek, és BLOB-ként továbbításra kerülnek IO-Linken keresztül.

 

Abra 5

IO-Link-es kompakt rezgésérzékelő

 

PMD profiler

A Hannoveri Kiállítás további újdonsága egy korábbi cikkben részletesen bemutatott PMD Profiler, ami egy lézervonal mentén határozza meg 200 um felbontással a távolságokat, ezáltal a vonalmenti profil leképezhető. A kapott profil referenciaként eltárolható az eszközben, majd összehasonlító vizsgálat végezhető további munkadarabokon. Ennek köszönhetően folyamatosan olyan gyártásközi ellenőrzés végezhető a szenzorral, amely más módon esetleg több hagyományos lézerszenzort igényelne, illetve kamerás vizsgálatra lenne szükség.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

még több ifm