Skip to main content

A csúcsteljesítmény a cél, a lean-transzformáció a módszer

Megjelent: 2016. augusztus 11.

Lid kep Staufen ME 8 Aug cikk lean szakertoMinden gyártót érdekli a versenyképesség és a hatékonyság, jó néhányan már be is vezették a lean módszert, mint ennek egy fontos eszközét. Sokkal többen vannak azonban, akik hallottak ugyan róla, érdeklődnek is, de még nem ismerik a részleteket. Nekik adhat hasznos információt a STAUFEN.AG bemutatkozása.

 

Hogyan növeli a Lean Gondolkodás a minőséget, rövidíti le a szállítási időt és csökkenti a költségeket?

A lean célja a vevőközpontúság kialakítása és a veszteségek megszüntetése, melyek által a vállalatok kevesebb erőforrással jövedelmezőbbé válnak. Ez kevesebb anyag, kisebb kapacitások, és kevesebb energia használatát jelenti, miközben a vevőhöz jobban igazodó folyamat nagyobb kibocsátást, jobb minőséget és nagyobb profitot generál. De hogyan lehetséges ez? A lean transzformáció holisztikus megközelítése a válasz. A lean transzformáció során a gyár, a hagyományos, nagy mennyiségű termelésről az „egydarabos áramlás” elvére áll át. Következésképpen egy lean gyárban, a gyártóterület elrendezését a gyártáshoz és az összeszereléshez szükséges gyártási műveletek sorrendje, és nem a gépek funkciója határozza meg. Rendszerszinten az említett előnyöket az értékáram optimalizálása révén érhetjük el. A lean megértésének a lényege, hogy átlássuk a teljes rendszer viselkedését. Ez nem egyszerű feladat, hiszen ellentétes azzal a szemlélettel, ahogyan általában az emberek a munka megszervezésével kapcsolatban gondolkoznak.

A vállalatok hagyományos gondolkodása a javítás tekintetében pedig a költségek csökkentésével kezdődik. A lean nem arról szól, hogy az „emberek keményebben dolgoznak” és a „gépek nagyobb mennyiséget állítanak elő”, hanem „minimalizálni mindazon tevékenységeket, amelyek nem adnak értéket a termékhez”. A négy alapvető lean jellemző – a „zavarmentesség”, az „áramlás”, a „ritmus”, és a „húzó elv” – alkalmazása révén a költségek csökkennek, a szállítási pontosság és a minőség javul. 

STAUFEN.AG tanácsadók

Évente 400 projekten, több, mint 200 vállalatnál dolgozunk. A STAUFEN.AG tanácsadók különböző iparágakból érkeznek, széleskörű tapasztalattal és szakértelemmel. Elhivatottak vagyunk ügyfeleink értékeinek növelésében. A lean elveknek megfelelően vezetünk és cselekszünk: megelőzzük a veszteségek keletkezését, növeljük a termelékenységet partnereink szervezetében és mindeközben javítjuk gyártott termékeinek minőségét. Képzéseink gyakorlat-orientáltak és a vevővel közösen együttműködve segítjük a vállalatot és csapatát a csúcsteljesítményre való törekvésben.

Akadémia

Több, mint 2000 szakembert és vezetőt képzünk évente akadémiánkon és a vállalatspecifikus belső tréningeken. Használja tudásunkat, tapasztalatainkat, és a legjobb példát másoktól.

Lean Szakértő és Tréner Fejlesztés

Többnapos, célcsoport-orientált intenzív workshopok – egy tréningprogrammá szervezve – az alapszintű képzéstől, a lean szakértőn át egészen a legfelső szintű lean tréner képzésig.

A tréningprogram tartalma és felépítése
  • I. szint: Alapképzés
    A lean alapelveinek közvetítése: a leendő lean szakértők megismerik a lean menedzsment alapjait és a lean folyamatokat, fejlesztik moderációs és előadó képességeiket.

  • II. szint: Lean összeszerelés-képzés
    Szakterület-specifikus továbbképzés specialisták számára és a lean menedzsment módszertani ismeretek: a tréningen a jövőbeni lean szakértők gyakorlati és szakmai képességeiket fejlesztik, egyúttal lean módszereket és eszközöket is továbbfejlesztenek.

  • III. szint: Haladó képzés
    Az előadás-technikai és szervezési kompetencia fejlesztése: a leendő lean trénerek előadói és szervezési készségeiket fejlesztik tovább. Ennek előterében azon képesség elsajátítása áll, melynek köszönhetően képesek lesznek másokat egy adott téma megértéséhez segíteni, elsősorban a lean folyamatokkal összefüggésben.

A modulok mindegyike kombinálható egymással és egymástól függetlenül is elvégezhető, bár az egyes modulok tartalmilag egymásra épülnek.

Alkalmazottai aktív bevonásával és az Ön egyedi problémáin, témáin és folyamatain történő munkavégzéssel vállalata lean transzformációjának minden fázisában segítségére kívánunk lenni.

Amennyiben egy nagyobb csoport képzésében szeretné támogatásunkat kérni, úgy a teljes képzési program és minden modul elérhető az Ön számára házon belüli tréning formájában is.

Házon belüli program a testre szabott képzésért

Az Ön igényeinek és követelményeinek megfelelően testre szabott tréningeket alakítunk ki, melyeket gyakorlati megközelítéssel hajtunk végre a helyszínen, az Ön vállalatánál. Ezáltal aktívan bevonjuk alkalmazottait és együtt dolgozunk az Ön konkrét problémáin, esetein és folyamatain. Programunk fókuszában minden vezetői szint, a lean szakértők, lean oktatók és a lean menedzserek fejlesztése áll. Vállalatának mindazon munkatársa, aki érintett lean transzformációjának előremozdításában.

Amennyiben még nincs világos képe arról, mely munkavállalóit szeretné fejleszteni és milyen témákban, örömmel segítünk a célcsoport elemzésében és értékelésében, a képzési modulok és a bevezetési koncepció meghatározásában, valamint a sikeresség és a képzés utáni tudásátadás kiértékelésében.

 

STAUFEN.AG

Country Office Hungary

Óbuda Gate 5. em.

1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 26-28.

Tel.: +36 1 888 0615

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.staufen.hu