Skip to main content

A BHE új szintre lépett a műholdas kommunikációban

Megjelent: 2023. november 21.

BHE lidSikeres rendszer- és űripari készülékfejlesztés

A BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. rádiófrekvenciás és mikrohullámú berendezéseket tervez és gyárt. Magas technológiai tudással előállított innovatív termékeiket a világ közel 30 országába exportálják, elsősorban a veszélyhelyzeti kommunikáció, a védelmi ipar és az űripar számára.

 

 

NKFI 900 konzorcia

A 100%-ban magyar tulajdonú BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. az 1991-es megalakulása óta 2017-re elérte, hogy az űrtávközlési berendezések egyik számottevő nemzetközi szállítójává váljon. Ez a fejlődés viszont azt eredményezte, hogy az ezen az alkalmazási területen működő,a BHE korszerű, jó minőségű Satcom berendezéseire igényt tartó – és szerencsére egyre bővülő – vevői kör mind többféle és egyre speciálisabb egyedi igénnyel kereste meg a vállalatot. A működésük elvében lényegében hasonló, de működési frekvenciában és sok egyéb paraméterében mégis egyedi, újabb és újabb készülékek kifejlesztése és gyártása a sokféleség miatt egyre több fejtörést és nehézséget okozott, nehezítve a Kft. stratégiai elképzeléseinek megvalósulását, hogy ebben a piaci szegmensben minél jobban megerősítse a nemzetközi szerepét és jelenlétét. Nyilvánvalóvá vált, hogy komolyabb innováció és átgondolás nélkül ez az irány csak egyre nehezebben lesz tartható, egyértelművé téve a célt, hogy a fejlesztési és gyártási folyamatokat sokkal innovatívabbá, hatékonyabbá, gyorsabbá és természetesen gazdaságosabbá kell tenni a műszaki képesség és minőség megőrzése, illetve továbbfejlesztése mellett. Ekkor jött képbe nagy lehetőségként az NKFIH által kiírt, a hazai K+F cégek exporttevékenységét támogató és erősítő 2017-1.4.1-EXPORT-2017-00006 pályázat, amely lényegében egybevágott a BHE előbbiekben leírt célkitűzéseivel.
Mindezek következtében nyújtotta be a vállalat a „Műhold-kommunikációs földi állomások adatátviteli rendszerét kiszolgáló moduláris felépítésű beágyazott intelligenciával rendelkező közép- és nagyfrekvenciás készülékcsoport és nagy megbízhatóságú tartalékolt rendszerkonfigurációk kifejlesztése” című pályázatát, amelyet az NKFIH pozitívan bírált el.

 

BHE 1


A pályázat által biztosított források segítségével a BHE sikeres rendszer- és készülékfejlesztéseket hajtott végre a pályázatban elfogadott célkitűzések mentén, amelyek az elvárások szerint meghozták az eredményüket. A modularitás kidolgozása és bevezetése révén, valamint a lehető legnagyobb egységesítés segítségével a berendezések gyártása sokkal egyszerűbbé vált, az új fejlesztések pedig jobban tudnak támaszkodni az eddigi eredményekre. A sokféle és egyedi felhasználói igény mellett lehetséges a belső részegységek sorozatgyártása is azáltal, hogy a kifejlesztett modulok áramkörileg lényegesen egységesebbek, sokkal szélesebb frekvenciasávokban használhatók, többféle paraméter-előírást is képesek teljesíteni, és sokszor csupán a szoftverek módosításaival is elérhetők a különböző készülékspecifikációk. Az egységes modularitás kialakítása lehetővé tette, hogy a gyártások során egyre több automatizált, gépesített mérési eljárás kerüljön bevezetésre, amelyek nagyságrendekkel csökkentik a mérésekhez szükséges időt, ezzel rövidítve a szállítási időket és nem utolsó sorban növelve a nyereségességet. Emellett a pályázat során kialakított, az üzemeltetési megbízhatóságot nagyban növelő redundáns (tartalékolási) képességek és beépített automatizált tesztáramkörök is részei lettek a készülékeknek, természetesen csak ott, ahol ezt a vevő igényli, hiszen ez azért jelentős költségtöbblettel is jár.

 

BHE 3


A pályázat előírásai között szerepelt olyan eredménytermékek létrehozása is, amelyek igazolni tudják a pályázat sikerességét. Az elképzelések helyességét támasztja alá, hogy az eredménytermékek közül több berendezés már többszörösen is értékesítésre került, mint például a Ka frekvenciasávban (17,7...21,2 GHz) működő 2ch BMCD62 frekvenciakonverter, valamint az S-sávban használható (2000…2400 MHz) BMCD48 le-, illetve BMCU32 felkeverő konverterek. A vevők között dél-koreai, indiai, francia, szingapúri és holland műholdas állomásokat üzemeltető cégek is szerepelnek. A pályázati fejlesztési eredményekre támaszkodva azóta számos újabb frekvenciakonvertert sikerült kifejleszteni és értékesíteni az elsősorban külföldi megrendelők számára. Az amúgy is jelentős indiai jelenlétet erősítendő az új fejlesztésű BHE-s frekvencia­konverterek nagyban segítették az indiai Chandrayaan-3 missziót, amely során sikeres holdraszállás történt. Ezeken a kulcsfontosságú berendezéseken keresztül folyt a szükséges kommunikáció a földi irányítóközpont és a leszállóegység között. További nagy marketing és műszaki jelentőséggel bír, hogy az ESA (European Space Agency) számára elkészült egy komoly műszaki kihívásokat jelentő, igen magas frekvenciatartományban működő (37500…42500 MHz) Q-sávú többcsatornás downconverter. Ennek a készüléknek a fejlesztése során is lehetett építeni az Export-17 alapokon kidolgozott koncepciókra.
Az teljesen egyértelmű, hogy a pályázat során elnyert pénzügyi források és a lefektetett irányelvek segítségével komoly lendületet kapott a BHE Satcom és azon belül is a frekvenciakonverteres üzletág, kimutathatóan sok sikeres fejlesztés és export irányú eladás köszönhető neki, amelyek remélhetőleg folytatódnak a jövőben is.

 

BHE logo

BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft.
1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel.: + 36 1 233-2138
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.bhe-mw.eu

 

#25427a