Skip to main content

A Beckhoff a Hannover Messe szakkiállításon

Megjelent: 2019. május 14.

beckhoff lidA PC-alapú automatizálás teljes skálája testközelből

A 2019-es Hannover Messe szakkiállításon a PC- és EtherCAT-alapú vezérléstechnika intelligens automatizálásban betöltött szerepét szemléltette a Beckhoff. Az „Integrált ipar – Ipari intelligencia” mottójú rendezvény célja az volt, hogy rávilágítson a mesterséges intelligencia gyártási folyamatokban betöltött szerepére. A Beckhoff által kiállított példaértékű alkalmazások révén a látogatók közvetlenül is átélhették a gépi tanulás nyújtotta lehetőségeket.

 

Kompakt és rugalmas ipari PC-k

A mindössze 129 × 133 × 104 mm méretű, nagy teljesítőképességű és moduláris, C6032 típusú ipari PC-vel tovább bővült az ultrakompakt ipari PC-k választéka. A C6032 az azonos számítási képességű, C6030 típusú egykártyás PC-hez képest egy további, modulrendszerű interfészek és egyéb funkcionális bővítőkártyák csatlakoztatására szolgáló alaplapot tartalmaz. A kompakt PCIe modulok révén a C6032 kitűnően hozzászabható a legkülönfélébb alkalmazások egyedi igényeihez.
A hatodik és hetedik generációs Intel® Core™ i processzorokkal – akár a magonként 3,6 GHz-es négymagos Core™ i7 processzorral – szerelt C6032 kitűnően használható bonyolult tengelyvezérlést, nagy számítási igényű kezelőfelületeket, rendkívül gyors ciklusidőket és a nagy adatmennyiségek (big data) kezelését igénylő feladatokhoz. Mind az ultrakompakt alaplap, mind a cinkprésöntvényből készült készülékház új fejlesztés. Ezeket a termékeket is a Beckhofftól megszokott nagyfokú műszaki igényesség jellemzi, az ipari kompatibilitás, a „Made in Germany” gyártási minőség, a megbízhatóság, valamint a csúcsminőségű megjelenés és kezelhetőség jegyében. A termék további erősségei közé tartozik az ultrakompakt ipari PC-kre jellemző rendkívül helytakarékos kialakítás, a tetszés szerinti – akár függőleges, akár vízszintes orientációjú – hátoldali rögzíthetőség, valamint a szabadon megválasztható irányú csatlakozófelület.
Rendkívül hosszú élettartamú, fordulatszám-szabályozott ventilátorával a C6032 akár 55 °C környezeti hőmérsékletig is üzemeltethető. A számítógépen Windows 7 vagy Windows 10 operációs rendszer futtatható, továbbá használható egy M.2 szabványú, második SSD tároló is, RAID konfigurációban. A C6032 tárolókapacitása alapkivitelben 40 Gbájt, amit egy M.2 szabványú SSD 3D flash-memória biztosít.

 

 beckhoff 1

A C6032 az univerzálisan alkalmazható ultrakompakt ipari PC-k családjának új, csúcskategóriás tagja, amelyhez PCIe bővítőmodulok csatlakoztathatók (bal oldalt 4 db USB 3.0, jobb oldalt 4 db Ethernet bővítménnyel szerelt változat látható

 

Univerzálisra tervezett eszközgeneráció

Az ultrakompakt ipari PC-k Microsoft Azure™ tanúsítványú eszközeivel tökéletesen kielégíthetők a gépépítés jelenlegi követelményei. Ilyenek többek között a magasabb fokú modularitással, a szekrényen belüli kisebb helyigénnyel, a nagyobb számítási teljesítménnyel és az alacsonyabb árral kapcsolatos elvárások. Az új eszközgeneráció teljesíti mindezeket a követelményeket, és számos területen ideális megoldást jelenthet, például elosztott architektúráknál, valamint a jelenlegi IoT, illetve Ipar 4.0 paradigmához kapcsolódó alkalmazásoknál. A számítási teljesítmény igény szerint rugalmasan megválasztható:

  • C6015 és C6017 közepes igényekhez: Intel® Atom™ (akár négymagos) processzorokkal;

  • a csúcskategóriát képviselő C6030 és C6032, amelyek magonként akár 3,9 GHz-es Core™ i processzort (kétmagos processzorok esetén) is tartalmazhatnak.

 

TwinCAT 3: gépi tanulás az automatizálás összes területén

A Beckhoff a TwinCAT 3 automatizálási szoftverbe tökéletesen integrált gépi tanulási (ML, Machine Learning) megoldást kínál, amely a nyílt és jól ismert PC‑alapú vezérlés előnyeit aknázza ki ezen a területen. Ezenfelül valós időben támogatja a gépi tanulást, így kezelni tudja a legkifinomultabb feladatokat, például a mozgásvezérlést is. A géptervezők és -gyártók ezekre az optimális alapot nyújtó tulajdonságokra építve magasabb szintre fejleszthetik rendszereiket – például megoldásleíró karbantartással, önoptimalizáló folyamatokkal és a folyamatok rendellenességeinek automatikus észlelésével.
A műszaki rendszerek tervezésének gépi tanuláson alapuló, illetve klasszikus megközelítése alapvetően eltérő: az utóbbinál konkrét feladatra terveznek megoldást, majd ezt algoritmizálják, míg az előbbinél maga a rendszer folyamatadat-példák alapján tanulja meg a kívánt algoritmusokat. A gépi tanuláson alapuló modellek tehát taníthatóak, ezért jobb vagy előnyösebb tulajdonságú megoldásokat eredményeznek. Ez sok területen kínál új utakat és optimalizálási lehetőségeket az automatizálásban, többek között a prediktív karbantartás és folyamatvezérlés, a rendellenességek észlelése, a robotok közötti együttműködés, az automatikus minőségellenőrzés és a gépoptimalizálás terén.
A modelleket gépi tanulási – pl. MATLAB® vagy TensorFlow – keretrendszerben tanítják, majd a betanított modellek leírását az erre szolgáló szabványos ONNX (Open Neural Network Exchange – nyílt neurális hálózati adatcsere) formátumban importálják a TwinCAT futtató rendszerébe, amelyben a következő új funkciók állnak rendelkezésre:

  • TwinCAT 3 Machine Learning Inference Engine a klasszikus gépi tanulási algoritmusokhoz, mint amilyen például az SVM (Support Vector Machine) és a PCA (Principal Component Analysis);

  • TwinCAT 3 Neural Network Inference Engine a mélytanuló- és a neurális hálózatokhoz, ilyenek például a többrétegű perceptronok (MLP) és a konvolúciós neurális hálózatok (CNN).

 

beckhoff 2

A TwinCAT 3 szoftverrel az automatizálási szakemberek a már ismerős műszaki környezetben használhatják ki a gépi tanulás és a mélytanulás nyújtotta új lehetőségeket

 

Az eredményül kapott modellek közvetlenül és valós időben futtathatók

A következtetés, azaz a betanított gépi tanulási modell futtatása közvetlenül és valós időben történhet a TwinCAT TcCOM objektum használatával. Kisebb modellek esetében 100 µs alatti rendszerválaszidők érhetők el a TwinCAT 50 µs-os ciklusidejének megfelelően. A modellek a TcCOM objektum PLC vagy C/C++ illesztőjén keresztül, vagy ciklikus feladatból hívhatók.
A TwinCAT 3 nyújtotta többmagos támogatás tökéletesen integrált a vezérlési technológiába, ezért gépi tanulási alkalmazásokhoz is felhasználható. Ez többek között azzal az előnnyel jár, hogy különböző feladatkontextusok egymás korlátozása nélkül férhetnek hozzá a TwinCAT 3 egy adott következtető motorjához (IE, Inference Engine). Teljeskörűen elérhető a TwinCAT 3 rendszer összes terepibusz-csatolója és adata is. A gépi tanuláson alapuló rendszerek tehát óriási adatmennyiségeket használhatnak fel például az érzékelők adatainak komplex összekapcsolásához (Data Merging). Mindezeken túlmenően a beavatkozó szervek valós idejű interfészei felhasználhatók például optimalizált vezérlések megvalósításához.

 

A Beckhoff Automation árbevétele 13%-kal, 916 millió euróra nőtt


Kiváló teljesítmény a 2018-as pénzügyi évben: innovációk, megnövelt gyártókapacitás és tovább bővülő nemzetközi értékesítési hálózat

A Beckhoff Automation 2018-ban 916 millió euró globális árbevételt ért el, ami 13%-os növekedést jelent az előző évihez képest. A sikerhez egyenlő mértékben járult hozzá az innovatív technológiai fejlesztés, a megnövelt gyártókapacitás és a vállalat nemzetközi értékesítési hálózatának bővítése.

  • Nemzetközi értékesítés 2018-ban: 916 millió euró (+13%),

  • világszerte 4300 alkalmazott (+10%),

  • továbbra is fókuszban az erőteljes technológiai fejlesztés.

 

beckhoff keretes1

A Beckhoff Automation forgalmának alakulása

 

„Összesített 2018-as globális értékesítésünk 916 millió euró volt, így újabb rendkívül sikeres pénzügyi évet zártunk” – jelentette ki Hans Beckhoff, a Beckhoff Automation GmbH & Co. KG tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. – „A jelentős üzleti növekedésnek megfelelően a vállalat mind gyártási alapterülete, mind az emberi erőforrásai tekintetében bővült, jelenleg 4300 alkalmazottal működik.”

 

Bővülő gyártás

„Az új gyártóegységek építésével, valamint továbbiak vásárlásával összesen 40 000 m2-rel növeltük meg gyártóüzemeink alapterületét 2018-ban.
Ezek beüzemelése fokozatosan történik” – fejtette ki Hans Beckhoff. – „Új, 11 000 m2-es elektronikai gyártóegységünkkel megdupláztuk eddigi gyártókapacitásunkat.”

 

beckhoff keretes2

Hans Beckhoff, a Beckhoff Automation GmbH & Co. KG tulajdonosa és ügyvezető igazgatója

 

Globális terjeszkedési stratégia

A Beckhoff jól meghatározott terjeszkedési stratégiát követ, és nemzetközi értékesítési hálózatának bővítésébe folyamatosan beruház. Hans Beckhoff kifejtette: „Célunk az évenkénti 1,5%-os növekedés.” Több országban bővítette értékesítési hálózatát a Beckhoff, egyrészt új fiókirodák nyitásával, másrészt a meglévők személyi állományának növelésével. „Tajvani leányvállalatunk most indult be, létrehoztuk a Beckhoff mexikói leányvállalatát, valamint a mostani koreai disztribútor beolvasztásával az idei év első félévében létrehozzuk a dél-koreai Beckhoff vállalatot is” – részletezte Hans Beckhoff.
Ezenfelül a Beckhoff Automation 2019. április 1-én átvette a németországi Siegenben székelő ADL Embedded Solutions GmbH nevű vállalatot is. Az ADL az alaplapokkal és testreszabott perifériákkal megvalósított, komplex beágyazott alkalmazások elismert gyártója. Ügyfeleivel szoros együttműködésben testreszabott, kulcsrakész beágyazott megoldásokat hoz létre, és hosszú évek óta a Beckhoff ipari alaplapjaira építi projektjeit. A Beckhoff ezen vállalat felvásárlásával tovább mélyítheti a korábbi sikeres együttműködést.
A Beckhoff jelenleg világszerte 38 országban van jelen leányvállalatokkal, valamint képviseletekkel. Disztribútorai, valamint saját értékesítési hálózata révén a Beckhoff a világ 75 országában van jelen.

 

Az innováció sikertényező

Nem elhanyagolható az, hogy a Beckhoff folyamatos üzleti sikerének kulcsát az jelenti, hogy szigorúan a technológiára összpontosít, amit jól tükröz széles termékkínálata is. A vállalat az idei Hannoveri Szakkiállításon és Vásáron ismét új, még nagyobb teljesítőképességű ipari PC-ket, buszterminálokat, terepibusz-modulokat, továbbá hajtástechnikai megoldásokat és új szoftverfunkciókat mutatott be. Idén a Beckhoff nem kevesebb, mint három korszakalkotó terméket vezet be: az XPlanar hajtásrendszert, az ultragyors EtherCAT G adatátviteli technológiát, valamint az első olyan, gépi tanulásra képes szoftvermodulokat, amelyek mesterséges intelligencián alapulnak. Hans Beckhoff a következőket nyilatkozta erről: „A 2018 végén bejelentett XPlanar egyértelműen technológiai csúcsteljesítmény. Olyan lebegő mozgatóegységekből áll, amelyek tetszés szerint szabadon mozgathatók a síklapokból álló felületek felett. A rendszer dinamikusan és rugalmasan képes pozicionálni a mozgatókat, emellett mechanikai érintkezéstől mentes, így kopás- és súrlódásmentes is. Ezzel forradalmasíthatja többek között a csomagolási és összeszerelési technológiákat – egy igazi repülőszőnyeg.”
Hans Beckhoff a következő gondolatokkal folytatta: „Egy másik újításról is beszámolhatunk, ezúttal az adatátvitel területén. Kiváló jellemzőinek és stabilitásának köszönhetően az eredetileg a Beckhoff által kifejlesztett EtherCAT rendszer már évek óta világszerte a kommunikáció területén gyakorlatilag ipari szabvány. Eljött a következő lépés ideje – bemutatjuk a jól ismert, 1 Gbit/s sebességű Ethernet sebességével működő EtherCAT G, valamint a még gyorsabb, 10 Gbit/s sebességű EtherCAT G10 rendszert. Az EtherCAT G és G10 a teljesítőképesség tekintetében új dimenziókat nyit meg, így segítségével ügyfeleink a világ legjobb és legnagyobb teljesítőképességű gépeit építhetik meg.”
A gyártóiparban az egyik óriási lehetőségekkel kecsegtető technológia a mesterséges intelligencia, különösen a gépi tanulás – ezt hangsúlyozza a 2019-es Hannoveri Szakkiállítás vezértémája is: „Integrált ipar – ipari intelligencia”. „A Beckhoff olyan lehetséges alkalmazási megoldásokat mutatott be, amelyek világosan kiemelik és példázzák a gépi tanulás nyújtotta konkrét előnyöket” – fejtette ki Hans Beckhoff. Ezenfelül a vállalat kiállította a valós idejű működésre képes, és a vezérléstechnikába tökéletesen integrált TwinCAT Machine Learning gépi tanulási megoldását is, amely kiváló alapot nyújt a gépépítők számára berendezéseik képességeinek fejlesztéséhez, többek között prediktív karbantartás, folyamatok önálló optimalizálása, továbbá folyamatok rendellenességeinek automatikus detektálása révén.

 

A jövő tehetségeinek képzése

A Beckhoff számos szakterületen képez fiatalokat, tehetséges szakember-utánpótlásának biztosítása érdekében. A vállalat 2010 óta gyakorlattal integrált, végzettséget biztosító programokat is működtet, és jelenleg a Bielefeldi Alkalmazott Tudományok Egyetemével közösen, annak Güterslohban lévő kampuszán a következő területeken teszi lehetővé képesítés megszerzését: mechatronika/automatizálás, ipari technológia, digitális technológiák, termékéletciklus-tervezés és digitális logisztika. Ezek a gyakorlatorientált műszaki képzési programok a Beckhoff számára hasznos modellnek bizonyultak: a vállalat jelenleg 89 hallgatót alkalmaz, és eddig 129 fiatal szerzett sikeresen végzettséget, ők már a vállalat különféle osztályainak dolgozói. A felsőfokú alapképzés utáni továbbtanulás biztosítására a Beckhoff munkakörön kívüli mesterképzési programokat is támogat az alkalmazott automatizálás és az ipari tervezés területén, szintén a Bielefeldi Alkalmazott Tudományok Egyetem Gütersloh-i kampuszának keretein belül.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu

 

Még több Beckhoff