Skip to main content

3D nyomtatás és szkennelés – egyedi megoldások, nemcsak az autóipar számára

Megjelent: 2016. november 10.

FreeDee Automotive leadAz autóipari beszállítók számára egyre hatékonyabb módszereket tesznek lehetővé a 3D nyomtatási és szkennelési alkalmazások. Az iránta érdeklődő látogatók szakmai előadásokon vehettek részt az AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítás A pavilonjának galériáján.

 

 

A FreeDee 3D Akadémia előadója, Szabó Péter sokrétű szakmai tapasztalatára alapozott prezentációjából egyértelműen kiderült: a 3D nyomtatás már sokkal többet jelent a prototípusgyártásnál, sőt azon túl alkalmas költséghatékony, kissorozatú, személyre szabott gyártási folyamatokra. A felhasználási terület igényeitől függően az alapanyagok széles skálája áll rendelkezésre: a nagy szakítószilárdság vagy hőtűrő képesség egyáltalán nem jelent problémát, továbbá speciális kompozit (akár fémmel kombinált) anyagösszetételű szerkezetek is létrehozhatók. A kifinomult igényű alkalmazásoknál a Renishaw nagypontosságú tapintószárai segítségével maximális mérési pontosság érhető el. A gyártás távoli vezérlésével növelhető a termelési hatékonyság – kevesebb operátori beavatkozás árán –, 3D-nyomtatófarmok létesítésével pedig emelt szintű kapacitás valósítható meg.

 

FreeDee Automotive eloadas

A nagyfelbontású 3D-szkennerek az egyre finomabb beolvasási módszereikkel segítik a gyors és hatékony digitalizálást, sőt akár a gyártósoron történő ellenőrzésben gyártásközi mérési jegyzőkönyvek praktikus eszközeként is beválnak.
A 3D nyomtatás amellett, hogy önmagában is megállja a helyét, a megszokott folyamatok is hatékonyabbá tehetők: a vákuumöntészeti technológia alkalmazása esetén a 3D-nyomtatott mesterdarabból kiindulva, a Renishaw szilikonszerszámai bevetésével a hagyományos fröccsöntött technológiákhoz képest költséghatékonyabb és gyorsabb, precíziós kisszériás sorozatgyártás érhető el.

A 3D-megoldások olyan sok lehetőséget hordoznak magukban, hogy mindenképp érdemes a FreeDee szakembereihez fordulni, akik felhalmozott tapasztalatukkal és kompetenciájukkal segítséget nyújtanak a 3D-nyomtatók/szkennerek (MakerBot, Ultimaker, formlabs / Artec, DAVID, Sense, MakerBot Digitizer), az alkalmazott technológiák (nyomtatásnál: műanyagszál-olvasztás, fotopolimer, sztereolitográfia, lézerszinterezés, lézerolvasztás, vákuumformázás; szkennelésnél: infra-szkennelés, lézerszkennelés, strukturáltfény-szkennelés, fehérfény-szkennelés, fotogrammetria, térszkennelés) megfelelő kombinációjával megtalálni az optimális gyártási módszert.

 

A teljes előadás anyaga elérhető: http://3dakademia.freedee.hu/3d-oktatasok/3d-szkenneles-es-3d-nyomtatas-az-autoiparban-szakmai-eloadas/

 

Komjáthi Krisztina