Skip to main content

3 módszer a hőkamerák általi energiamegtakarításra

Megjelent: 2023. július 18.

Distrelec lidAz energiaválság továbbra is hatást gyakorol a körülöttünk lévő világra, emiatt még fontosabbá válik annak biztosítása, hogy ne pazaroljunk energiát, és ne költsünk a kelleténél több pénzt villanyszámlákra. 

 

 

Az Egyesült Királyság Országos Statisztikai Hivatala szerint a 2023 februárját megelőző 12 hónap alatt a villamosenergia-árak az Egyesült Királyságban 66,7%-kal nőttek, míg a gázárakban elképesztő, 129,4%-os emelkedés tapasztalható, ami rávilágít az energiaárak csillagászati ugrására.

 

Hőképalkotó


A hőképalkotó kamera segít észlelni a hőt, így személyesen is kiválóan használható eszköz annak kiderítésére, hogy otthonában hol szivárog az energia, vagy éppenséggel a munkahelyén, ha Ön felelős a munkahelyi számlák fizetéséért. 
Bizonyos márkák, mint a HIKMICRO innovatív technológiákat biztosítanak a fenntarthatóbb társadalom elérése érdekében.

 

1 hőképalkotó kamera képe

Hőképalkotó kamera képe (Forrás: HIKMICRO)

  

Hogyan működik a termográfia?

A hőkamera úgy működik, hogy érzékeli az infravörös energiát (amely az emberi szem számára láthatatlan), és azt vizuális képpé alakítja át, majd megjeleníti a képernyőn. Ezen a képen keresztül felmérhető egy adott objektum hőmérséklete, valamint a kivetített színes kép segítségével a közelében található más objektumokkal is összehasonlítható.
Hőenergiát bocsát ki minden, amivel nap mint nap találkozunk. Minél több hőt termel egy objektum, annál több hőenergiát ad le. A hőkamerával nagyon pontosan lehet érzékelni a hőt, egyes darabok akár 0,01 °C-os hőkülönbséget is képesek kimutatni, ezáltal különféle felhasználási esetekben lehetnek hatékonyak. A hő­ka­merák érzékelik a szigeteléssel, HVAC (fűtő, szellőző, légkondicionáló és hűtő) rendszerekkel, fotovoltaikával, vízszivárgással, levegőszivárgással és még sok mással kapcsolatos energiaveszteséggel járó problémákat.

 

2 hő és energiaveszteség észlelése

Hő- és energiaveszteség észlelése (Forrás: HIKMICRO)

  

Hogyan takarítható meg energia egy hőkamera segítségével?

1. Hő- és energiaveszteség észlelése
A hőkamerák képesek azonosítani azokat a területeket, ahol hő- és/vagy energiaveszteség keletkezik a rendszerekben, szerkezetekben vagy gépekben. Azáltal, hogy ezeket a nagyobb hősugárzással rendelkező területeket rögzíti, megmutathatja a felhasználó számára a nem megfelelően szigetelt falakat vagy ablakokat, a nem megfelelően működő HVAC-rendszereket vagy az elromlott berendezéseket, amelyek mindegyike az energiapazarlás növekedését okozhatja. Azáltal, hogy nincs szükség többletenergiára, hűtésre vagy energiafelhasználásra, ezeknek a problémáknak a megoldása óriási energiamegtakarítást eredményezhet.

2. Hatékony megfigyelés és előrejelző karbantartás
A hőkamerák lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy valós időben kezeljék és optimalizálják az energiafelhasználást. Például, ha egy gép túlmelegszik, azt jelezheti, hogy a berendezés nem működik megfelelően, vagy kezd tönkremenni, és a kezelő ezután ennek megfelelően járhat el, hogy a hibás berendezés által okozott energiapazarlást korlátozza.
Ez előrejelző és megelőző karbantartásra is használható. A hőmérsékleti anomáliák, például a forró pontok vagy a hőmérséklet rendellenes emelkedésének észlelésével lehetőség nyílik a lehetséges meghibásodások felderítésére, és még a probléma fellépése előtt intézkedni lehet, így megelőzhető a berendezés leállása miatti energiaveszteség. A hőkamerák előrejelző és megelőző karbantartásra használhatók mechanikus, elektromos és HVAC-rendszerekben.

3. Energiahatékony jövőbeli kialakítások
Bár a hőkamerákat a jelenben használhatjuk energiamegtakarításra, ezeket a fantasztikus eszközöket bevethetjük annak meghatározására is, hogy a jövőben milyen módon lehet fejleszteni az épületeket vagy a gépeket. Az építészek és mérnökök a hőkamerából származó információkat úgy is hasznosíthatják, hogy ötletekhez juthatnak az épületek szigetelésének, szellőzésének és egyéb, az energiapazarláshoz hozzájáruló tervezési szempontjainak a javítására vonatkozóan. A hőkamerák által gyűjtött információk elemzésével elérhető, hogy a munkahelyeken általánosan minimális energiaveszteséget tapasztaljunk.

 

Hogyan segíthet a HIKMICRO?

A hőkamerák különösen hasznosak olyan információk rögzítésére, amelyek más módon a szemünk számára nem észlelhetők.
A HIKMICRO hőkamera termékcsaládja roncsolásmentes és érintésmentes hőmérsékletmérést és -elemzést kínál, amely különféle alkalmazásokban hasznos.
A HIKMICRO termékek alacsonyabb hőmérsékletmérési érzékenységgel rendelkeznek, mint más hőkamerák, mindössze 35 mK-re (milliKelvinre) van szükségük, míg a versenytársaknak körülbelül 60-70 mK-re. Ezenfelül a HIKMICRO kamerák jobb képminőséget is nyújtanak. Más kamerák 9 Hz körüli képfrissítési frekvencián küzdenek, ellenben a HIKMICRO 25 Hz-es frekvenciával büszkélkedhet – majdnem háromszor annyival.

 

3 HikmicroM30 hőkamera

A HIKMICRO M30 típusú kamera

  

A Pocket sorozat

A Pocket sorozat a beltéri használatra tökéletes termék példája.
A kamera jellemzői:

 • kompakt formátumú, könnyen kezelhető;
 • nagy felbontású HIKMICRO VOx 256 × 192 (49 152 pixel) érzékelő és NETD;
 • nagy felbontású, konfigurálható 2 MP, 5 MP és 8 MP optikai lencse fúziós móddal;
 • 3,5 hüvelykes LCD érintőképernyő. Három üzemmód áll rendelkezésre (kézi, automatikus, 1 érintéses), amelyek javítják a képkontrasztot, és segítik a felhasználót a problémák gyorsabb és hatékonyabb azonosításában;
 • nagyítási móddal rendelkezik és rögzíthető videó a hőmérséklet megfigyeléséhez, továbbá
 • egyedülálló, 10 évre szóló garancia érvényes az érzékelőre és 3 évre szóló az elektronikára.

 

4 AHikmicroPocket2

A HIKMICRO Pocket 2 típusú hőképalkotó

 

További ajánlott termékek

HIKMICRO M sorozat
A hőképalkotó jellemzői:

 • rendkívül érzékeny VOx érzékelő (akár NETD);
 • fúziós móddal rendelkezik, amely segít azonosítani a nem egyértelmű helyszíneket;
 • kézi élességállító gyűrűvel van ellátva, amely lehetővé teszi, hogy tisztán lehessen látni a tárgyakat akár 0,1 m-es közelségben;
 • felcserélhető az akkumulátorrendszer;
 • lehetőség van szöveges és hangformátumú megjegyzések hozzáadására a képekhez;
 • robusztus és strapabíró – IP54-es besorolású víz és por ellen;
 • Két méteres magasságig leejtés ellen védett;
 • lézermutatóval rendelkezik;
 • csatlakoztatható egy másik Wi-Fi-s készülékhez a képek egyszerű megosztásához és jelentések készítéséhez, továbbá
 • egyedülálló, 10 évre szóló garancia érvényes az érzékelőre és 3 évre szóló az elektronikára.

 

4 Hikmicro M20 hőkamera

HIKMICRO M20

 

HIKMICRO B sorozat
A hőképalkotó jellemzői:

 • rendkívül érzékeny VOx érzékelő (NETD);
 • több képmóddal rendelkezik: termikus, optikai, PIP és fúziós;
 • gyors hőmérsékletmérést kínál;
 • innovatív makró üzemmódja lehetővé teszi az 500 mikronos apró részletek megtekintését az elektronikai kártyaalkatrészek hőmérsékletének ellenőrzése érdekében;
 • magashőmérséklet-riasztást is tartalmaz hanggal és villogó riasztással; 
 • gyors képfrekvenciája 25 Hz egyenletes videót és mérési eredményeket biztosít területek pásztázása vagy mozgó célpontok megtekintése közben, továbbá
 • egyedülálló, 10 évre szóló garancia érvényes az érzékelőre és 3 évre szóló az elektronikára.

 

6 Hikmicro B201

HIKMICRO B201

  

Összefoglalás

A hőképalkotó-készlet nélkülözhetetlen vállalatok és magánszemélyek számára, amennyiben az energiafelhasználás és -költségek megtakarítási lehetőségeit keresik. Amellett, hogy rávilágítanak a beavatkozást igénylő területekre, a hőkamerák olyan információkat is biztosítanak, amelyek felhasználhatók az épületek, gépek és berendezések új kialakításainak javítására és feltüntetésére. Ezen információk segítségével egy sokkal fenntarthatóbb jövő felé indulhatunk el, és most, a HIKMICRO teljes termékkínálatának köszönhetően még megfizethetőbb módon, mint valaha.

Szerző: Jack Portley – Digitális tartalomszerző, Distrelec

 

Distrelec Gesellschaft m.b.H.
Jagdgasse 25
1100 Wien, Austria
Tel.: +36 1 550 7933
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.distrelec.hu

 

#e41b13