Skip to main content

15 éve indult a National Instruments-gyár Debrecenben

Megjelent: 2016. november 07.

NI pressconference 12Egy 5,5 milliárd forint értékű beruházást és 210 új munkahely létrehozását jelentették be a National Instruments (NI) fennállásának 40, illetve a debreceni leányvállalat 15 éves jubileuma alkalmából az október 18-i debreceni ünnepségen. Több száz munkavállaló és vendég jelenlétében Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, Alex Davern, a National Instruments Corporation ügyvezető alelnöke, Papp László Debrecen polgármestere, Kósa Lajos parlamenti képviselő és Dr. Ábrahám László az NI Hungary Kft. ügyvezetője egyetértettek abban, hogy az NI a jövőben is biztos partnere marad Debrecen városának és a Magyar Kormánynak.

 

15 évvel ezelőtt az NI komoly lehetőséget látott Debrecenben, elsősorban az itt található tehetséges munkaerőnek, valamint a Debreceni Egyetem jelenlétének köszönhetően – hangsúlyozta meg-nyitójában Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője. A céget 2001-es megalapítása óta irányító szakember elmondta, hogy az NI első tengerentúli gyártóüzeme igazi otthonra lelt Debrecenben. Fejlődésük – többek között a város és az ország által kínált kedvező üzleti együttműködés eredményeként – folyamatos, és ma már 1200-nál is több munkavállalót foglalkoztatnak Magyarországon. Az ügyvezető bejelentette, hogy az NI Hungary Kft. – átfogó oktatási koncepciója részeként – Debrecen összes, azaz harminchét, önkormányzati, egyházi vagy alapítványi általános iskoláját egyenként három robotépítő készlettel ajándékozza meg. Ezzel tovább erősödik a 2009 óta működő NI Mentor Program, amelynek célja, hogy az óvodától egészen a felsőoktatásig és azon túl is, akár az űrkutatásig támogassa a diákok természettudományok iránti érdeklődését. „Célkitűzésünk az” – tette hozzá – „hogy minél több fiatal induljon el a műszaki pályák irányába.” A 15 millió forint értékű adományt november 12-én adják át az Agóra Tudományos Élményközpontban, a „RobotozNI jó” elnevezésű program keretében.

 

NI pressconference 01

Dr. Ábrahám László


„Az év elején már döntést hoztunk egy Debrecent érintő jelentős beruházásról” – emlékeztetett Alex Davern, a National Instruments Corporation ügyvezető alelnöke. – „Egy cégfelvásárlás nyomán közel 30 milliárd forint értékű csúcstechnológiát hozunk Debrecenbe, amelynek következtében a kis hatótávolságú kommunikációhoz (NFC) és a vezeték nélküli töltéshez kapcsolódó tesztrendszerek gyártó és tudásközpontjává válik debreceni leányvállalatunk.” Az ügyvezető alelnök – aki 2017. január 1-től az anyavállalat elnök-vezérigazgatói posztját fogja betölteni – bejelentette, hogy a Magyarországgal kapcsolatos hosszú távú terveik nyomatékosításaként közel 5,5 milliárd forintot fordítanak debreceni telephelyükön a K+F, informatikai fejlesztési és gyártási kapacitásuk fejlesztésére, egy új, negyedik épület megépítésére, valamint az NI globális szolgáltató központjának kapacitásbővítésére. A projekt keretében 210 új, magas hozzáadott értékű munkahely jön létre. Az új munka-vállalók közel 95%-a felsőfokú végzettséggel, illetve angol és más idegen nyelvek ismeretével rendelkezik majd. Alex Davern megköszönte a Magyar Kormánynak és a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek a projekttel kapcsolatban nyújtott hatékony és jelentős mértékű támogatást.

 

NI pressconference 04

Alex Davern


„Debrecen mindent elkövet azért, hogy a kutatás-fejlesztés egyik világszínvonalú központja legyen” – hangsúlyozta köszöntőjében Papp László, Debrecen polgármestere. – „Debrecenben az NI letelepedésével a gazdaságfejlesztés területén egy új korszak vette kezdetét, hiszen a cég sikertörténete igazolta, hogy Debrecen képes kiszolgálni a legmagasabb technológiai igényű vállalatokat is innovációt támogató adópolitikájával, a város ipari-üzleti kultúrájával, infrastruktúrájával és a befektetéseket támogató szervezeti háttérével. Az NI debreceni leányvállalata az elmúlt másfél évtized során igazi tudásközponttá nőtte ki magát Kelet-Magyarországon. A vállalat is elkötelezett támogatója az innovációnak és a fenntartható növekedésnek mind globális tekintetben, mind hazánkban. Az országnak több ilyen vállalatra lenne szüksége.” A polgármester köszönetet mondott támogatásukért Alex Davern-nek és Dr. Ábrahám Lászlónak az NI 15 éves munkájáért, melynek eredményeként a debreceni leányvállalat a régió egyik legnagyobb technológiai zászlóshajójává vált.

 

NI pressconference 09

 

NI pressconference 12


Kósa Lajos parlamenti képviselő elmondta, hogy Magyarország kitörési esélye a magas hozzáadott értéket igénylő ipar és szolgáltatás, és ehhez az amerikai cég 15 év alatt elért teljesítménye is hozzájárult. A cég hatalmas innovációs potenciálját tanúsítja, hogy az NI bevételének közel húsz százalékát fordítja fejlesztésre, többet, mint a gyógyszeripar. Debrecen igazi értéke az a tudás, amivel az itt dolgozó magyar emberek rendelkeznek. Az NI jó érzékkel felismerte ezt, Debrecenben vert gyökeret.

 

NI pressconference 16


„A magyar kormány azt szeretné elérni, hogy minél több kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó vállalat működjön az országban. Az NI esetében ez a stratégiai törekvés megvalósult” – mutatott rá köszöntőjében Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes. Bejelentette, hogy az amerikai vállalat Debrecenbe tervezett befektetéséhez – egyedi kormánydöntés alapján – fejlesztési támogatást nyújt a kormányzat. Dr. Szabó László szerint a debreceni beruházás azt bizonyítja, hogy Magyarország megbízható partner: vonzó befektetési környezetet tud kínálni azoknak a vállalatoknak, amelyek magas hozzáadott értéket igénylő tevékenységet hoznak Magyarországra, és munkahelyeket teremtenek a hazai munkavállalóknak. Hozzátette, hogy 2016 első 9 hónapjában az Egyesült Államokból 13 projektet zárt pozitív döntéssel a Nemzeti Befektetési Ügynökség, amelyek közel 120 milliárd forint befektetett tőkét jelentenek, és több, mint 3000 fő részére biztosítanak megélhetést. A National Instruments Corporation új beruházása egyike a sikertörténeteknek, emelte ki a miniszterhelyettes.

 

NI pressconference 17


Az ünnepség végén a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara külön oklevélben köszönte meg Alex Davern-nek és az NI Hungary Kft.-nek az elmúlt 15 év együttműködését Debrecen városával és a kamarával.

 

(forrás: a National Instruments sajtóközleménye)