Skip to main content

VIPA-vezérlőrendszerek a vorarlbergi Collininél

Megjelent: 2012. szeptember 28.

vipa_2012_9_jav_tamas_abra_1

A Collini cég felületkezelésre specializálódott. Technológiájának mottója „Applied Surface Intelligence” (Alkalmazott Felületi Intelligencia). Az alábbiakban beszámolunk arról, hogy a cég műszaki partnere, a Protec, hogyan hasznosít VIPA-vezérlőket magas műszaki követelményeinek megfelelése érdekében.

 

A siker kulcsa a megbízhatóság

 

A tökéletes felület óvja, védi és szépíti is az adott termék küllemét, sőt, bizonyos esetekben a felületkezeléssel válik alkalmassá arra, hogy a funkciójának megfeleljen. Ezért a felületkezelés kulcsszerepet tölt be az iparban és a használati cikkek gyártásában.

Az osztrák Vorarlberg tartományban működő Collini cég – székhelye Hohenems városában található – ezen a területen már 100 éves tapasztalattal rendelkezik. A vállalkozás gyökerei egy 1898-ban alapított köszörűs műhelyre vezethetők vissza, amelyet egy bizonyos Damian Collini alapított, aki az olasz Trentinóból telepedett át az ausztriai Vorarlberg tartományba. 1928-ban építették meg az első ausztriai krómozókádat és 1962-ben üzemelték be az első osztrák, teljesen automatikus galvanizálóberendezést.

A cég további útját a növekedés és a tulajdonosok váltakozása jellemezte. A mai napig családi tulajdonban lévő Collini Holding AG 14 telephelyet mondhat magáénak Ausztriában, Svájcban, Németországban, Olaszországban, Romániában és Oroszországban. A csoport mintegy 1400 alkalmazottat foglalkoztat, és a 2012-es év várható konszolidált bevétele 185 millió euró lesz.

A műanyagok és fémfelületek kezelésének területén a Collini cég Európa piacvezető üzletcsoportja. Az egyes szakirányi központok lefedik a felületkezelési megoldások teljes palettáját. Főképp a tűzihorganyozás, a KTL- és porfestés területén végeznek bérfelületkezelést, valamint logisztikai és háttértámogatási tevékenységet. A standard módszerek mellett az ügyfelek igényeinek megfelelve, egyedi, testreszabott eljárásokat is fejlesztenek. A csoport folyamatosan áldoz a kutatásra is, és olyan módszereket is kifejleszt, amelyek az egyes munkadarabok tulajdonságait a célnak megfelelően alakítják.

Ütőképes együttműködés

Vorarlbergben található Feldkirch városa, és itt székel a Runa Ipari Parkban a Protec Steuerungen + Prozesstechnik GmbH, amely már húsz éve megbízható partnere a Collini cégnek. Az 1986-ban megalapított cég már számos folyamatautomatizálási referenciával büszkélkedhet. A cég a tervezési, programozási és kapcsolószekrényépítési munkálatokat „házon belül” végzi el, és rendelkezik a szereléshez, valamint a kulcsrakész üzembe helyezéshez szükséges erőforrásokkal. A cég az ipar legkülönbözőbb területein igyekszik mindig a legkorszerűbb rendszereket és technológiákat alkalmazni, az energiagazdálkodástól az élelmiszeriparon át egészen a vízgazdálkodási és környezetvédelmi munkákig. A Protec fő tevékenységi arculatához speciális célgépek gyártása, berendezések kibővítése, ill. a retrofit (felújító) terület tartozik. Az ügyfélkör osztrák, olasz, svájci és lichtensteini ügyfelekből tevődik össze.

„Az utóbbi három évben az átlagosnál erősebben növekedtünk és jelenleg 30 alkalmazottat foglalkoztatunk. Az éves bevételünk 3,2 millió euró” – említi meg Peter Gmeiner, a Protec ügyvezetője. „Külön hangsúlyt fektetünk a szoftveres és irányítástechnikai területre és innovatív munkatársakat szerződtettünk”– teszi hozzá. A hohenemsi Collini üzem munkatársai szoros kapcsolatot ápolnak a Protec lelkes műszaki szakembereivel. Az üzem 360 főt foglalkoztat. 19 automata dobbal és függesztett kivitelű berendezéssel rendelkeznek. Itt igényes munkadarabok nagy volumenű felületkezelése történik. Vasalatokat, járműalkatrészeket, használati cikkeket, elektronikai alkatrészeket és mélyépítési profilokat felületkezelnek. A leg különfélébb folyamatok, pl.: eloxálás, galvanikus horganyozás, rézbevonás, nikkelezés és egyéb eljárások komplex berendezésekkel, az éppen legoptimálisabb technológiával valósulnak meg. Mivel a kádakban használatos oldatok részben veszélyes kémiai anyagokat is tartalmaznak, fontos, hogy a három műszakban és a hét minden napján termelő üzem szennyvízkezelése is megbízható technológiára épüljön. A Collininél használatos Bio ARA-típusú szennyvízkezelő-rendszer kimagasló technológiának számít világszerte, és már számos díjat megszerzett.

A rendszerben az erősen szennyezett vizet több tisztító fázison vezetik át, eközben több mint 100 tartályban ülepítésre és egyéb kezelésre kerül sor. A kémiai szennyeződés jellegétől függően több fokozatban alapos és többszörös tisztítási folyamat történik. A folyamatból végül tiszta víz kerül ki, amely egyaránt megfelel a környezetvédelmi hatóságok és a vizi élővilág igényeinek is. E műveletek közben értékes fémeket is visszanyernek. A termelőüzem folyamatos bővítése és a folyamatok állandó váltakozása az ARA-rendszer kialakításán is visszatükröződik, amelynek során a Protec szakértői azon fáradoznak, hogy a tisztítási fázisok a legkorszerűbb szabványoknak és az aktuális szennyvízminőségnek megfeleljenek.

vipa_2012_9_jav_tamas_abra_2

Teljesen automata galvanizálóberendezés a vorarlbergi Collini cégnél

vipa_2012_9_jav_tamas_abra_3

Sok termék halad át a kádak kémiai oldatain, amelyek szennyvízkezeléséről az ARA-rendszer megbízhatóan gondoskodik

A Collini a VIPA-ra épít

Mind a gyártás, mind a szennyvíztisztítás magas szintű technológiát igényel. VIPA-vezérlésekkel kapcsolatos tapasztalatokat először 2009-ben, egy szárítóberendezés bővítése kapcsán gyűjtöttek a Collini részéről. Az akkoriban már meglévő S5-ös technológiát átalakították S7-re, és először használtak VIPA 306 DP slave-kapcsolatot egy VIPA 317 CPU-val együtt, mégpedig úgy, hogy a már meglévő periféria továbbra is hasznosítható maradt.

vipa_2012_9_jav_tamas_abra_4

A szennyvízkezelés folyamata VIPA-érintőképernyőkön követhető

vipa_2012_9_jav_tamas

Az IM 306 DP slave-kapcsolatok profi buszon kötik össze az S5-ös digitális és analóg egységeket az S7-esek világával. Ezáltal fokozatos átállás esetén továbbra is használhatók maradnak a meglévő I/O-modulok is

Ez a megoldás zökkenőmentesnek és megbízhatónak bizonyult, ezért további felújító (retrofi t) projektek következtek, immár a galvanizálási területen. Ezen a területen minden beavatkozás csak szűk időkereteken belül és nagyon pontos tervek alapján történhet, emiatt gyakran a hétvégeken végzik a munkákat. Kurt Klien – a Collini üzem főmérnöke – egy üzemlátogatás során erről a következőképpen nyilatkozott: „A VIPA-rendszerekkel sikerült a már meglévő Siemens-hardvert úgy feljavítani, hogy megfeleljen a mai gyártási követelményeknek. Gyorsaság, rugalmasság jellemzi. A vizualizációs szintre való kapcsolódás megoldódott, és ez az, amire nekünk szükségünk van, ezért mára már szisztematikusan VIPA-gyártmányokat alkalmazunk”. A felhasználók a fentieken túl hangsúlyozzák a példátlan háttértámogatást, amely lehetővé tette a sikeres alkalmazást, különösképp ami a mindig problémás hétvégi átépítési munkálatokat illeti.

Új vagy felújított galvanizáló- és szárítóberendezéseknél már kizárólag VIPA CPU-kat használnak a rövid szállítási határidő és a kiváló háttértámogatás miatt is. Ezt emeli ki Alexander Ettinger MSR műszaki vezető: „A vezérlések teljesítménye magas, és sokféle kommunikációs lehetőséget tesznek lehetővé, valamint az ár/érték arány is meggyőző.” Jelenleg öt galvanizáló- és egy szárítóberendezés működik VIPA-technológiával. Az üzemben kizárólag VIPA-gyártmányú profibus-csatlakozókat alkalmaznak, hiszen ezek az eszközök kiváló diagnosztikai kijelzőkkel is rendelkeznek. Időközben nyolc VIPA CPU 317-4NE12 (317SN), nyolc IM 306 és tíz VIPA-kijelző panelt alkalmaznak a Collini cégnél. A szennyvíztisztító-berendezésekben is VIPA CPU-k gondoskodnak a zökkenőmentes folyamatokról, az irányítást pedig szintén VIPA-kijelzőkkel végzik. A feladat itt is igen kényes, hiszen az öt db 60 m3-es tartály nagy mennyiségű folyamatérzékelőt is tartalmaz. Legalább 100 db analóg I/O-port segítségével figyelnek minden egyes tartályt profibus-hálózaton. Az érintőképernyős kijelzők Etherneten kommunikálnak a rendszerrel. Az ARA-rendszer egyes területei hálózati össze-köttetésben vannak egymással. A vezérléstechnikai előnyök mellett Alexander Ettinger dicsérettel illeti a VIPA CPU-k robusztus felépítését is. „Nagyon teherbíró eszközökről van szó, kiváló házzal. Más eszközöknél gyakran okoznak problémát a szellőzőrések és ehhez hasonlók. Ezeknek az eszközöknek azonban olyan kiváló a kiképzése, hogy sosem kellett párásodás vagy porosodás okozta károsodással vesződnünk.” Mind a termelésben, mind pedig az ARA-rendszer folyamatirányításában a Copadata cég Zenon-nevű vizualizációs szoftverét használják. Ez a szoftver már 2011-óta közvetlen Zenon-felülettel kapcsolódik a SAP-vállalatirányítási rendszerhez. Korábban ezt egy adatbázissal oldották meg. A Protec létrehozott egy automatikus funkciót, amely önmagától küld el naprakész E-mail állapotjelentéseket a vállalatirányítási vezetőknek. „Gyakran van igény összetett és aktuális jelentésekre, amik tartalmazzák a rendszer aktuális állapotát. Ezt egyre többet tapasztaljuk más ügyfeleknél is”– említi meg Peter Gmeiner, a Protec ügyvezetője, és felhívja a figyelmet más funkciókra is, pl. a termékkövetésre vagy az élelmiszeripari FDA-tanúsítványnak való megfeleltetésre. A Protec cég munkatársainak és technológiai partnereinek tapasztalati kincse ezen a területen igen jelentős. Ezt mutatja a Collini példája is. A feldkirchi cég mindenképpen úgy érzi, hogy ezzel a technológiával képes továbbra is ilyen és ehhez hasonló retrofit és automatizálási feladatokat megoldani.


martinzchling

Kapcsolat:
Martin Zöchling
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.




·







allwinger_judit

Magyar nyelvű kapcsolat:
Allwinger Judit
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.





 

Forgalmazó:
VIPA Elektronik-Systeme GmbH
Hietzinger Kai 85 / 1.OG
1130 Wien
Tel.: +43 1 895 93 63-0
Fax: +43 1 895 93 63-50
www.vipa.at