Skip to main content

VIPA Elektronik-Systeme GmbH – a megbízható automatizálási partner

Megjelent: 2012. szeptember 17.

vipa_15_eves_2012_7-8_logoImmáron 15 éve, hogy a VIPA Elektronik-Systeme GmbH „sikeres automatizálás” mottóval megkezdte eredményes tevékenységét az irányítástechnikai piacon. A cég irányítástechnikai palettája széles skálán mozog. Szinte minden ipari ágazatban „nyerő” az osztrák és a délkelet-európai piacokon egyaránt. A cég eddigi pályafutását számos referencia bizonyítja, működését pedig folyamatos növekedés kíséri.

 

 

15 éves jelenléte a piacon sikertörténet

Martin Zöchling ügyvezető és lelkes csapata jóval nagyobb piacot lát el, mint ami az ügyfelek számára közismert. Nem is csoda, hiszen a rendelések száma Ausztriából, Magyarországról, Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából és Macedóniából folyamatosan nő. Már sok cég alapozza irányítástechnikai koncepcióját a németországi székhelyű, Siemens-kompatibilis eszközgyártás területén vezető cégnek, a VIPA Elektronik-Systeme GmbH-nak a technológiájára. Hogy ennek mi a magyarázata, és miért sikeres a VIPA választéka az ügyfelek körében, azt az alábbi, Martin Zöchlinggel készített riportból ismerhetjük meg.

 

vipa_15_eves_2012_7-8_1

Martin Zöchling ügyvezető már 15 éve vezeti cégét a töretlenül felfelé ívelő pályán

 

Az idén ünneplik fennállásuk 15. évfordulóját. Hogyan indult a vállalkozás, és melyek voltak fejlődésük említésre legméltóbb állomásai?

Martin Zöchling: Sok sikeres eredménynek örvendhettünk, de főleg a cég folyamatos növekedését kell elsősorban kiemelnem. Különösen jól eső érzés az a bizalom, amit ügyfeleink irányunkban kinyilvánítanak. Itt és most megragadom az alkalmat arra, hogy köszönetet mondjak érte. Alapításunkkor – 1997. augusztus 18-án – még „Elektronik Systeme Lauer GmbH” néven mutatkoztunk be Ausztriában. A cégtulajdonos alapító tagok egyike Knut Lauer volt, aki egyben egy vezető HMIgyártó cég tulajdonosa is. Röviddel ezután kötöttem képviseleti megállapo dást a Herzogenaurachban székelő, német VIPA céggel (teljes nevén: VIPA Gesellschaft für Visualisierung und Prozessautomatisierung). Ezzel a lépéssel sikerült egy teljes körű automatizálási és vizualizációs választékot összehangolni és a pia con helyzetbe hozni. Már 1998-ban megkaptuk a Hilscher-képviseletet is, és ezzel a lépéssel kiteljesedett a paletta. Kezdetét vehette a növekedés.

 

Hogyan folytatódott a cég sikertörténete?

M.Z.: Knut Lauer 2001 májusában eladta németországi cégét (az Elektronik-Systeme Lauer GmbH-t), és ezzel egy időben átruházta cégünkben lévő tulajdoni részét Wolfgang Seelre, a VIPA tulajdonosára. Ezután súlyos bonyodalmakkal kellett szembenéznünk a Lauer céggel. Annak érdekében, hogy továbbra is zavartalan szolgáltatást tudjunk nyújtani, szélesebb alapra helyeztük a HMI-választékot. Ebből a meggondolásból vállaltuk az Advantech-, az ESA- és a Divus-képviseletet is. A VIPA név akkoriban még nem volt közismert, ezért először csak 2004 végén kereszteltük át magunkat VIPA Elektronik-Systeme GmbH-ra. 2004-ben a VIPA-gyártmányú központi egységek és az ASIC-alapú – még ma is utolérhetetlenül gyors – SPEED 7 technológia kifejlesztése már annyira előrehaladott volt, hogy érdemesnek találtuk arra, hogy fokozott energiát fektessünk a piac felépítésébe. Tehát voltaképpen áthelyeztük a hangsúlyt a HMI-területről a vezérléstechnikára. Ezzel egy időben arra is odafigyeltünk, hogy az ügyfelek nálunk minden egyéb, a vezérléstechnikával kapcsolatos rendszertartozékot is megtaláljanak. Ez az ún. „one stop shop”-elv közkedvelt az iparban, és már megmutatkozik a német, angol és magyar nyelven is megjelenő katalógusunk kialakításában is. A fent említett gyártókhoz időközben csatlakozott az eWON távkarbantartási rendszer is.

 

Az osztrák határokon túl is sikerült közismertté tenniük a VIPA márkanevet. Milyen vonzata van ennek a nemzetközi tevékenységnek?

M.Z.: Az általunk képviselt technológia szempontjából nagy jelentőséggel bír a dél- és kelet-európai piac folyamatos kibővítése. Az Ausztriával határos EUtagok piacának meghódítása jelentette sikerünk oroszlánrészét. Horvátországban, Szerbiában és Macedóniában olyan kereskedelmi partnerekkel működünk együtt, akik leveszik vállunkról a vámügyi gondokat, saját mérnöki szolgáltatással és kihelyezett raktárral rendelkeznek. A VIPA ezeken a területeken már nevet szerzett magának, legyen az egy szlovén gyártmányú célgép vagy német autógyári technológia magyar felhasználásban. Sőt, a felhasználók tábora folyamatosan gyarapodik. Ez is jelzi, hogy cégünk a megbízhatóság és rugalmasság szempontjából jó hírnévnek örvendhet.

 

A VIPA már több mint 15 éve világszerte jelen van az irányítástechnikában. Mi emeli ki a VIPA-termékeket a többi közül?

M.Z.: A világszerte kirobbanó siker alapja a SPEED 7-csip volt, és az még ma is. Ez a csip logikailag tartalmazza az S7- 300-jelű típusok összes parancsát és az S7-400-as változat parancsainak egy részét. Ily módon a STEP7®-es* parancsok közvetlenül végrehajthatók. A gépi és STEP7® kódos átváltása kimarad a folyamatból, emiatt hihetetlenül lerövidül a ciklusidő, és egyúttal megnő a rendszer teljesítménye. A SPEED 7 ASIC-alapú csip már lassan a harmadik generációt is megéri, és mindegyik 300-as sorozatú központi egységünkben megtalálható. Ebből adódik az az előny, hogy a legolcsóbb CPU-típusunk – a VIPA 312-5BE – lényegében ugyanazokkal az előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, mint egy Siemens® vagy VIPA 317; és tartalmaz egy olyan LANcsatlakozást, amelyen keresztül megoldható a STEP7®-es programozás vagy a vizualizáció is (PC-alapú Zenon vagy WinCC). A projektálás a TIA-portálon is történhet. Az ügyfél STEP7®-es szakmai ismeretei itt egy az egyben alkalmazhatók a mi technológiánkra, ami megkönnyíti az új termékre való átállást. A VIPA emellett folyamatosan igyekszik kiépíteni a választékot pl. a PROFINET-technológia területén is, ahol ismét sikerült a piacon egy újabb kiváló ár/érték-arányos minőséget megjelentetni. Megemlítendő továbbá, hogy a jól bevált termékek beszerezhetőségét hosszabb távon is megoldottuk, hiszen a VIPA-csip fejlesztése saját kézben van, emiatt független a klasszikus (pl. Intel, Motorola, TI vagy Infineon) mikroprocesszor-gyártóktól. A szállítási megbízhatóság, a minőség és az ISO 9001-tanúsítvány alátámasztja a VIPA globális partneri szerepét.

 

Milyen nemzetközi eredményeket ért el a VIPA a vezérléstechnikai eszközök gyártói sorában?

M.Z.: Mi ezt a dolgot nyugalommal kezeljük, hiszen a növekedési mutatók magukért beszélnek. A VIPA belátható időn belül fel fog zárkózni a világ öt legfontosabb vezérléstechnikai gyártóinak a sorába. A Step7®-tel a programozható, vezérléseket gyártó cégek között már elértük a második helyet.

 

vipa_15_eves_2012_7-8_2

A VIPA Elektronik-Systeme GmbH csapatának tevékenysége a dél-kelet-európai régió országaira is kiterjed

 

Milyen szerepet játszik a VIPA Elektronik- Systeme GmbH az anyacég nemzetközi üzleti életében? Mi az ügyfelek elvárása?

M.Z.: A VIPA Elektronik-Systeme GmbH az Ausztriát körülvevő dél-kelet-európai régióban egyfajta elosztóként honosodott meg. Mi gondoskodunk arról, hogy a szállítás gyorsan történjen, valamint megvalósuljon a gyors és személyes háttértámogatás. Képesek vagyunk minden vezérléstechnikával kapcsolatos részterületet lefedni, legyen az vezérlés, a hálózat, a vizualizálás vagy ezek tartozékai. Sok új fejlesztésnél tudtunk új megközelítéseket és megoldási lehetőségeket bevezetni. Ezt csak egy rugalmas kereskedelmi partner és a lelkes munkatársak tudják az ügyfél számára ismertté tenni. Valószínűleg a következő 15 év során is ez a hozzáállás lesz az, ami piaci előnyhöz juttat bennünket.

Köszönjük a beszélgetést!

 

Helmut Mitteregger nyomán megjelent a technikreport 7-8/12-es számában. Fordította Allwinger Judit.

 


martinzchling

Kapcsolat:
Martin Zöchling
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.




 







allwinger_judit

Magyar nyelvű kapcsolat:
Allwinger Judit
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.





 

Forgalmazó:
VIPA Elektronik-Systeme GmbH
Hietzinger Kai 85 / 1.OG
1130 Wien
Tel.: +43 1 895 93 63-0
Fax: +43 1 895 93 63-50
www.vipa.at


--------------------------

* A STEP7 a Siemens AG szellemi tulajdona – A szerk. megj.