Skip to main content

Az Arduino mikrokontroller-család

Megjelent: 2012. július 10.

arduino_logoAz Arduino áramkör egy, a GPL licenc alá eső termék, egy nyílt „physical computing” platform, amely egyszerű mikrovezérlő panelből, és a hozzá szükséges szoftver megírására szolgáló fejlesztői környezetből áll, amelyet elsősorban művészek, termékfejlesztők és amatőrök használnak elektronikai prototipizáló eszközként. Saját programozási nyelvvel rendelkezik, mely a Processing-ből kifejlesztett Wiring egyik implementációja.

 

A Magyar Elektronika és a FabLab Budapest közös nyereményjátékában a nyereményként felajánlott Arduino Mega ADK fejlesztőkészlet kisorsolásra került! Részletek

lezarva

 

Az Arduino interaktív tárgyak készítésére használható: számos kapcsoló vagy szenzor jelét a bemenetein érzékelve és ezeket az információkat feldolgozva lámpák, motorok és egyéb kimenetek széles választékát képes vezérelni. Az Arduino-projektek állhatnak önmagukban, de kommunikálhatnak különböző más számítógépes programokkal is (pl. Flash, Pure Data, Processing, Max/MSP). Az áramkör házilag is nagyon könnyen összeállítható vagy készen megvásárolható; a nyílt forráskódú fejlesztőkörnyezet pedig szabadon letölthető.

A vezérlők használata igen egyszerű! Írd meg a programot a számítógépen, majd töltsd fel a mikrovezérlőre! Ezután kapcsold rá a megfelelő eszközöket: érzékelőket, beavatkozókat (aktuátorokat) és egyéb elektronikus alkatrészeket, és már használhatod is a saját magad által kifejlesztett digitális eszközt. Az eszköz fejlesztői természetesen gondoltak az oktatási felhasználásra és a kísérletező kedvű kezdőkre is. Az interfész többféle védelemmel is el van látva, ezáltal bírja a rövidzárlatot, a fordított bekötéseket és egyéb kezelési hibákat is. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy viszonylag kevés elektronikai-műszaki tapasztalattal rendelkező tanulók is sikerrel használhassák az eszközt.

A mikrokontrollerek számos változatban érhetők el az egészen apró Nano-tól az Android Open Accessory Development Kit követelményeinek megfelelő Mega ADK-ig és a flexibilis, ruhára varrható Lillypadig. A leggyakrabban használt és keresett típus az UNO, mely az ATmega328 mikrovezérlőre épül, 14 digitális   be-/kimenettel. Ezek közül 6 impulzusszélesség-modulált kimenetként, további 6 pedig analóg bemenetként használható. Az Arduino-termékcsalád egy moduláris platform, amelyhez számtalan gyári és külső forrásból származó kiegészítő érhető el.

 

Arduino Mega ADK

arduino_mega_adk_01 

Az Arduino-család „zászlóshajója” a MEGA ADK, amelynek az ATmega2560 az alapja. Azok számára tökéletes választás, akik Android operációs rendszert használó okostelefonhoz kívánnak kiegészítőket fejleszteni. A kártya az Arduino Mega 2560 továbbfejlesztése, mely egy USB-hoszt csipen keresztül képes közvetlen kommunikációra az okostelefonnal. A vezérlő fontosabb paramétereit az alábbi táblázat foglalja össze:

 

A mikrovezérlő típusa

ATmega2560

Tápfeszültség

5 V

Ajánlott bemeneti feszültség

7…12 V

Min-max bemeneti feszültség

6…20 V

Digitális ki-/bemenetek száma

54 (15 db PWM kimenet)

Analóg bemenetek száma

16

Flash-memória

256 kB

SRAM

8 kB

EEPROM

4 kB

Órajel

16 MHz

 

Az Arduino termékek forgalmazója hazánk első nyitott műhelye, a FabLab Budapest. A FabLab az MIT (Massachusetts Institute of Technology) által indított hálózat tagja, mely a technológia és a tudás társadalmasítását tűzte ki célul. Olyan közösségi kezdeményezés, ahol egyaránt megtalálható a gyors prototípusgyártáshoz szükséges valamennyi eszköz, és ami egyúttal közösségi térként is szolgál, ahol egymásra találnak az ötletgazdák. A FabLab

Budapest műszaki infrastruktúrája és az egyes projektek megvalósítása során felhalmozódott tudás bárki számára nyíltan hozzáférhető. A modell alapelvével összhangban a nyílt innovációs folyamatok erősítésére olyan kísérleti és prototipizálási infrastruktúra jött létre, amely csökkenti a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek magas eszköz- és anyagköltségek által emelt belépési korlátait.


fablab_logo

Fabrikációs Laboratórium Kft.

1067 Budapest, Eötvös utca 27-29.

Tel: +36 30 326 8166

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.fablabbudapest.com