Skip to main content

IdustriAutomation díjazottak

Megjelent: 2012. június 15.

ia_dijak_2012_6_abra_0A kiállítások immár hagyományosan díjakkal tüntetik ki az aktuális évi „termés” legjavát. Az idei évben lapunk rendszeres partnerei közül két cég is eredményesen indult ebben a versenyben. Ezekkel a díjnyertes termékekkel bizonyára találkoznak a közeljövő felhasználói is, hiszen az elismerés nem öncélú. Rendszerint az innovatív és a felhasználó munkáját hatékonyabbá, eredményesebbé tevő tulajdonságokat elismerve választja ki az arra érdemeseket a szakzsűri.

 

A kiállítási díjakat rendszerint a gyártó vagy forgalmazó pályázatának értékelése alapján ítélik oda. A pályázati rendszert hallottuk már igazságtalannak ítélni azon az alapon, hogy a nem pályázott termékek között is lehetnek hasonlóan értékes megoldások. Ez bizonyára igaz is, de a vásárrendezőségtől nem várható el, hogy a vásáron kiállított sok ezer termék mindegyikét „mérlegre tegye”, és a hatalmas „merítésből” valóban reális döntést hozhasson. A pályázat „megszűri” ezt az áttekinthetetlen termékkavalkádot, hiszen a kiállítóknak csak olyan termékekkel érdemes pályázniuk, amelyet saját piaci szegmensükben eredetinek, korszerűnek, „extra” hatékonynak, kiemelkedően versenyképesnek gondolnak. Az előszűrést tehát maga a pályázó végzi, és piacának minden zsűrinél jobb ismerőjeként – a saját jól felfogott érdekében – csak olyan terméket nevez be a díjakra, amelynek sikerében, annak tulajdonságait ismerve, joggal bízhat.

Az idei IndustriAutomation kiállítás pályázatán két olyan cég is eredményesen szerepelt, amelyek szakterületük révén az olvasók érdeklődésére is számíthatnak. A díjazottaknak gratulálva ezeket emeljük ki egy-egy rövid ismertetéssel.

 

 

Weidmüller Kereskedelmi Kft.: Új sorkapcsok a folyamatirányítási rendszer részére

Kompakt és rendkívül rugalmas megoldások a jelek rendezésére és szétosztására

ia_dijak_2012_6_abra_1Az irányítástechnikai rendszerek egyre nagyobb számú terepi mérőkészülék alkalmazását igénylik, ez a csatlakoztatás kialakítása és karbantartása, valamint a csatlakozórendszer rohamosan növekvő helyigénye miatt komoly kihívást jelent tervezőnek, üzemeltetőnek és beruházónak egyaránt. A Weidmüller PRV-sorkapocscsaládja Push-In-csatlakoztatási rendszerével (1.ábra) a jelen szakmai szint legkompaktabb sorkapocs-rendszerei közé tartozik. A sodrott (wire-wrap) vagy szorítópapucsos (termi-point) csatlakozásoktól eltérően a Push-In-rendszer garantált védelem a véletlen rövidzárak ellen. Az egyszerű vezetékbekötéssel gyosul a szerelés, ami költségmegtakarítással jár. A lábszerkezetbe épített ütközők pontos és hibamentes felszerelést tesznek lehetővé. A sorkapcson belüli összekötősávok eredeti, V-alakú kialakítása az anyagok eltérő hőtágulása esetén is megbízható csatlakoztatást, kis átmeneti ellenállást és hosszú élettartamot ígér. Az emeletes, piramis formájú kialakítással akár 16 jelet is lehet fogadni egyetlen sorkapocsszélességben, és az 50%-kal kisebb helyigényű vezetékezés a piacon ma elérhető legnagyobb jelsűrűséget garantálja. A méretcsökkenést jól illusztrálja, hogy egy 4640 jelet fogadó szekrénybe 580 hagyományos sorkapcsot kell beépíteni, ami 2 m széles elosztószekrényben fér el. A PRV-sorkapcsokkal ugyanez a feladat 290 egység felhasználásával megoldható, amelynek befogadására egy 1 m-es szekrény is megfelel. A négy- és nyolcszintes rendező sorkapcsok PPV-jelű potenciálelosztó változata egyszerű és biztonságos megoldás a nagyszámú vezeték közös potenciálú pontra kapcsolására.

A termékcsaládért a Weidmüller Kft.-nek a bírálóbizottság az IndustriAutomation 2012 Nagydíját ítélte oda.

 


Phoenix Contact Kft.: QUINT UPS IQ intelligens, moduláris szünetmentes tápegységcsalád

Az intelligens akkumulátor-menedzsment megnöveli a rendelkezésre állást

ia_dijak_2012_6_abra_2A hálózat letörései vagy a tápfeszültség kimaradása megszakítja az üzemi munkamenetet, vagy rosszabb esetben annak teljes leállásához vezet. A probléma megoldásának a felhasználók a szünetmentes tápegységek (UPS) alkalmazását tekintik. Ezek három funkcionális egységből állnak: az áramellátó tápegységből, az elektronikus átkapcsoló egységből és az energiatárolóból. A tápegység addig szolgáltat  energiát a fogyasztónak, amíg a primer oldalon rendelkezésre áll a hálózati feszültség. Háló­zatkimaradáskor az elektronikus átkapcsoló egység szünetmentes módon átkapcsol az energiatárolóra, így a rákapcsolt terhelések áramellátása folyamatos marad.

 

Az akkumulátor kiszámíthatatlan komponens

A felhasználó a szükséges terhelőáram és a kívánt áthidalási idő függvényében választja ki a megfelelő akkumulátort. Mivel az üzemeltető számára még a rövid kiesések is sok pénzbe kerülnek, tegyük fel, hogy kétévente cseréli az akkumulátort azt gondolva, hogy ezzel megbízhatóan gondoskodott a berendezésről. Ezt számos ellentétes tapasztalat cáfolja. Az összes jelenlegi megoldásban az ismeretlen tényező az akkumulátor, mivel soha nem lehetünk biztosak abban, hogy teljesen fel van-e töltve. Ha nem: meddig kell hálózatkimaradáskor a csatlakoztatott terheléseket ellátni? Elhasználódott-e már, vagy a magas környezeti hőmérséklet miatt erősen elöregedett-e az akkumulátor? Képes-e elegendő energiát leadni? Az öregedési folyamatok miatt az akkumulátor névleges kapacitása akár a negyedére is csökkenhet.

 

Az IQ-technológia tájékoztat a töltési állapotról és a várható élettartamról

A Quint UPS-IQ intelligens tápegység (2. ábra) az akkumulátor összes lényeges állapotjellemzőjét meghatározva gondoskodik a stabil tápellátásról és az akkumulátor optimális kihasználásáról. Az intelligens akkumulátor-menedzsment az akkumulátor pillanatnyi töltöttségi állapotából számítja ki a hátralevő üzemidőt. Egy beállítható küszöbérték elérésekor a berendezés potenciálmentes reléérintkezőn keresztül vagy szoftveresen küld figyelmeztető jelzést. A felhasználó így kellő időben értesül az üzembiztonsági kockázatról és gondoskodhat a nem tervezett leállás megelőzéséről. Az akkumulátor ismert hátralevő élettartamából tervezhető a szervizelés, az optimális időben cserélt akkumulátorral elkerülhetők a túl korai csere vagy meghibásodás jelentős többletköltségei.

 

Az állandó kommunikáció felgyorsítja a töltési folyamatot

A folyamatos, intelligens menedzsment előfeltétele az állandó kommunikáció a Quint UPS-IQ és az akkumulátor között, amely a két tápvezetéken kívüli adatvezetéken valósul meg. Ezen át az akkumulátor jelenti a sorozatszámát és a kapacitását, majd az UPS automatikusan kiválasztja a környezeti feltételektől is függő, az akkumulátor élettartamát tekintve optimális töltési karakterisztikát. A töltési állapot meghatározásához az akkumulátor megadja a pillanatnyi feszültség- és áramértékeket, valamint a hőmérsékletet. A Quint UPS-IQ az akkumulátoron kívül az elé kapcsolt tápegységgel is kommunikál, amelynek eredményeként az akkumulátor a hagyományosnál kétszer gyorsabban áll rendelkezésre. A Quint UPS-IQ szünetmentes tápegységek névleges terhelhetősége 5, 10, 20 és 40 A, 5 A-s terhelőáramnál 8 óra, 40 A-s terhelésnél 30 perc pufferidővel.

 

Paraméterezés = nagyobb rugalmasság

Az üzemeltető az UPS működését az ingyen letölthető UPS-CONF-szoftver segítségével felügyelheti, és tájékozódhat az akkumulátorok pillanatnyi állapotáról. Az alapértelmezésben Plug&Play-rendszer szükség esetén egyéni konfigurációval hozzáigazítható a felhasználó igényeihez. Beállíthatók például a riasztási küszöbértékek, az előírt pufferidők, az akkumulátor maximális töltőárama vagy a töltés befejezésének feszültsége. A rendszer naplófájlban archiválja az eseményeket.

A Phoenix Contact Quint UPS-IQ szünetmentes tápellátó rendszerét az IndustriAutomation 2012 Nagydíjával tünették ki.

 

 

Weidmüller Kereskedelmi Kft.: PrintJet PRO jelölőgép és jelöléstechnikai rendszer

Egyedülálló színes nyomtatástechnológia fém és műanyag jelölőkre

ia_dijak_2012_6_abra_3Az ipari rendszerekben sokszor létfontosságú a szerelvények, kábelek, részegységek egyértelmű azonosíthatósága, miközben a jelölőeszközöknek rendszerint számos káros környezeti behatást, nedvességet, fakító napsugárzást, kémiai oldószereket és szennyezéseket kell elviselniük az egyértelmű azonosíthatóság megtartásával. A Weidmüller PrintJet PRO jelöléstechnikai nyomtatóberendezés (3. ábra), a hozzá tartozó jelölőszeközökkel és szoftverekkel együtt az ismert legjobb megoldások egyike. A nagysebességű nyomtatón egyszerre akár 4000 jelölőeszköz feliratozását is elindíthatja a felhasználó, 1200 dpi felbontással, fekete-fehér, valamint a piacon egyedülálló módon akár 16 millió színű kivitelben is. A technológia alkalmazása nem igényel szakképesítést. A jelölőcsalád jelenleg 200-féle eszközt tartalmaz, némelyikük akár 5-féle alapszínben is rendelhető. Az igazán hosszú élettartamú megoldásokhoz ajánlott az alumínium- vagy nemesacél-hordozójú Metallicard-rendszer, amely -40…+100 °C környezeti hőmérséklet-tartományban, esőnek, hónak, UV-sugárzásnak kitett környezetben, kültéren is alkalmazható. A jelö­lőgépet az M-Print PRO elnevezésű, operációsrendszer-független, ingyenes vezérlőszoftver kezeli, „szabad átjárással”az Office-típusú alkalmazásokhoz, de a WSCAD, Eplan, OmegaCAD tervezőszoftverekből is importálhatók a nyomtatható jelölőfájlok. A jelölők és a vízbázisú festék anyaga a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeknek is megfelel. A Weidmüller szervizhálózata rendszeres karbantartással, meghibásodás esetén pedig cseregép rendelkezésre bocsátásával áll a felhasználók rendelkezésére.

A szakmai zsűri a PrintJet PRO-rendszer kiváló tulajdonságait az IndustriAutomation 2012 Különdíjával ismerte el.