Skip to main content

Kapcsolóüzemű tápegységek a Weidmüller kínálatában

Megjelent: 2011. december 12.

weidmuller_pro-m_2011_12_abra_1Az automatizálás és folyamatirányítás egyik fontos szereplője a kapcsolóüzemű tápegység és annak kiegészítő elemei. A megbízható tápegység tovább növeli a rendszer üzembiztonságát, a tápellátás kiesését megszüntetheti. A Weidmüller cég az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a megbízhatóságra és a folyamatos fejlesztésekre az atomerőművek, a hagyományos, fosszilis üzemanyagokkal működő erőművek, a gépipar és a hajógyártás területén. Innovatív megoldásokkal bővítette termékválasztékát. Az alábbi cikk bemutatja a Weidmüller-gyártmányú PRO-M- és PRO-H-típusú kapcsolóüzemű tápegységcsaládjait.

 

 


Nagy megbízhatóságú, egyenfeszültségű tápfeszültség-ellátás folyamatirányítási célokra

 

PRO-M-típusú kapcsolóüzemű tápegységek az automatizálástechnikában történő, kis helyigényű alkalmazásokhoz

weidmuller_pro-m_2011_12_abra_2Nagyon keskeny és emellett különösen masszív kivitel. Ez jellemzi a PRO-M-család összesen tíz különböző kapcsolóüzemű tápegységét. Ezek a készülékek megbízható 24 VDC tápfeszültség-ellátást tesznek lehetővé anélkül, hogy eközben sok helyet foglalnának el. Az ok: az egy- és háromfázisú kapcsolóüzemű tápegységeket egymás mellé, a tartósínre szorosan, oldaltávolság tartása nélkül lehet felszerelni. Emellett a legkritikusabb alkalmazásokban is bizonyítanak magas hatásfokuk, túlterhelhetőségük és nagy teljesítménytartalékuk révén.

 

A legmagasabb követelmények teljesítésére termett

A –25 °C…+70 °C közötti széles hőmérséklet-tartomány szinte minden környezetben lehetővé teszi felhasználásukat. A normál hőmérséklet (45 °C) esetén meglevő 20% teljesítménytartalék-többlet teszi lehetővé, hogy a készülékek teljesítsék a legmagasabb követelményeket is. A kapcsolóüzemű tápegységek emellett kiválóan alkalmasak a világ minden táján történő felhasználásra is. Széles tartományban működő bemenetükkel biztonságos ellátást nyújtanak mind váltakozó áramú, mind egyenáramú hálózatokban. Széles körű engedélyeztetése, mint pl. az UL 60950, az UL 508 és a CSA 2.22 No. 107 teszi teljessé az univerzális használhatóságukkal kapcsolatos előnyöket.

 

Minden probléma megoldódik

A nagy teljesítőképességű, PRO-M-típusú kapcsolóüzemű tápegységgel nem adódik gond a hálózat rövid kimaradása esetén sem. Ha a feszültségkiesés a hálózati környezetben jön létre, azt megoldja a több mint 20 ms-os, hálózatkiesés-áthidalási idő. A háromfázisú változatok még egy fázis kiesése esetén is működőképesek maradnak, mivel ezek ilyenkor automatikusan kétfázisú üzemben működnek tovább. A készülékek felszerelése DIN-tartósínre történik – és ha gyorsaságra van szükség, a leszerelés is egyszerűen, eszköz nélkül elvégezhető. Végül, de nem utolsósorban az új kapcsolóüzemű tápegységek az energiahatékonyságban is példát mutatnak. A teljes sorozat hatásfoka 90% körül van.
Amennyiben egy önmagában álló kapcsolóüzemű tápegység teljesítménye nem lenne elegendő, akkor a teljesítmény fokozására egyszerűen – diódamodul nélkül – legfeljebb öt készülék párhuzamosan kapcsolható. Figyelemreméltó helytakarékosság, univerzális felhasználhatóság és nagy teljesítőképesség – a PRO-M számos előnye miatt optimális tápegység a gépipari alkalmazásokhoz.

 

Mindig a megfelelő megoldás

A különböző változatok átfogó választékának köszönhetően a PRO-M család minden alkalmazáshoz a megfelelő kapcsolóüzemű tápegységet kínálja. Az alábbi változatok állnak rendelkezésre:

  • egyfázisú változatok 3 A, 5 A, 7,5 A, 10 A, 20 A vagy 40 A áramerősséggel,

  • háromfázisú változatok 5 A, 10 A, 20 A vagy 40 A áramerősséggel.

 

Bővítőmodulok

  • A diódaelem- (redundancia) -modul a beépített hibajelző relével 20 és 40 A-es kivitelben a meghibásodásmentes működést biztosítja,

  • A hibajelző kontaktus egyszerűen a tápegységre felhelyezhető, PUSH-IN-csatlakozás alkalmazásával folyamatos 24 V-os felügyelet valósítható meg,

  • A kapacitív-modul biztonságos tápellátást szolgáltat induktív terhelések bekapcsolásakor is, ill. hagyományos kismegszakítók alkalmazásával a 24 VDC-körök szelektív védelmét is megoldja.

 

PRO-H-típusú kapcsolóüzemű tápegységek a feldolgozóipar és a magas követelményeket támasztó automatizálástechnika számára

weidmuller_pro-m_2011_12_abra_3Az új, nagy teljesítőképességű ATEX- és Class I Div. 2-tanúsítvánnyal rendelkező PRO-H-típusú tápegységcsalád a gyújtószikramentességet és a kiemelkedő minőséget igénylő területen történő használatra készült. Nagy teljesítménytartalékának, a -25 °C-tól +70°C-ig terjedő, széles hőmérséklet-tartományának és több mint 0,9…1,8 millió üzemórás, magas MTBF- (Meantime Between Failures) -értékének köszönhetően a tápegységek megfelelnek a feldolgozóipar, az energetika, valamint a magas követelményeket támasztó gépgyártás számára.

12 V-tól 24 V-on át egészen 48 V-ig különböző vezérlőfeszültségekhez készült megoldások állnak rendelkezésre. A teljesítmény növeléséhez megvalósítható a termékek párhuzamos üzeme. Ehhez egy opcionális, redundáns modul segítségével létrehozható a 100%-os terhelésmegosztást lehetővé tevő (active load sharing) kétcsatornás felépítés, ami az üzembiztonság növelését eredményezi. A távvezérelhető be-/kikapcsolás-funkció lehetővé teszi a készülékek távolból megvalósítható működtethetőségét. A kimenet állapotát potenciálfüggetlen reléérintkezővel vagy tranzisztoros kimeneten keresztül lehet nyomon követni. Az egyszerű ellenőrzés érdekében a készülékeken dugaszolható csatlakozókapcsok vannak. A megoldások lehetővé teszik a különböző, egy-, két- vagy háromfázisú hálózatokban történő felhasználásukat.

 

Kiemelt tulajdonságok:

  • Távvezérelhető be- és kikapcsolás,

  • Dugaszolható csatlakozókapcsok,

  • ATEX-engedély,

  • Állapotjelzés,

  • Párhuzamos kapcsolhatóság,

  • Masszív felépítés.

 

Weidmüller Kereskedelmi Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: +36 1 382-7700
Fax: +36 1 382-7701
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.weidmueller.hu

 

Let’s connect

Weidmüller – Társ az ipari csatlakozástechnikában