Skip to main content

PASS: hazai fejlesztésű SCADA rendszer

Megjelent: 2017. október 02.

04 abra ProcesAutomatikaA SCADA rendszerek feladata a kommunikációs kapcsolat megteremtése, az adatgyűjtés, a megjelenítés és a komplex ember–gép kapcsolat létrehozása a mérő, vezérlő, szabályozó berendezésekben. Az IoT és Ipar 4.0 szemléletmód terjedésével egyre több ilyen rendszerre van szükség, használatuk már nem korlátozódik iparági szegmensekre. A felhasználási igények kiterjedtek a folyamatautomatizálás, a gyártásmenedzsment, a mérésadatgyűjtés, az energiamenedzsment, a gépfelügyelet és az épületautomatizálás stb. területére is.

 

A PASS SCADA rendszer

A PASS egy sokoldalú, a legmodernebb technológiákra épülő „több mint SCADA” rendszer, mely teljes terjedelmében magyar fejlesztésen alapul. Felépítésében megtartja az irányítástechnika alapelveit, de több ponton szakít a hagyományokkal.
A rendszer magját egy 64 bites Linux és SQL bázisú, nagy teljesítményű motor adja. A szabványos I/O driver-ek mellett (Modbus TCP, Modbus RTU, Siemens S7, BACnet, OPC…), rendelkezik automatikus MOXA remote I/O felismeréssel és automatikus adatpont konfigurálással. Nem marad el az adatkapcsolatok terén sem: ebben az ODBC, SQL, SAP interfész áll a felhasználók rendelkezésére. A PASS rendelkezik az alap SCADA funkciókkal (alarm rendszer, hisztorikus adatgyűjtés-diagram, felhasználó kezelés), de szabadon konfigurálható, akár szabadon programozható vezérlő modulokkal, automatizált riportgenerátorral is kiegészül. A technológiai táblaképek elkészítése képgenerátor segítségével vagy teljes funkcionalitású, vektorgrafikus képszerkesztővel lehetséges (1. ábra). A rendszer konfigurálása, programozása, kezelése 100%-ban böngészőn keresztül lehetséges bármilyen operációs rendszer felett, akár mobileszközről is, korlátlan ingyenes klienslehetőséggel. Minden verzió teljes funkcionalitással rendelkezik, nincs külön szerkesztő és futtató verzió.

 

rendszertechnika

1. ábra A PASS rendszertechnikai felépítése

Kiemelt tulajdonságok

A nyelvi szerkesztő segítségével a többnyelvűség kialakítása a felhasználói alkalmazás mellett a keretrendszerként működő PASS-on keresztül is megvalósítható. Jelenleg magyar és angol nyelv áll rendelkezésre.
A beépített vezérlők lehetővé teszik komplex, strukturált vezérlések, szabályozások kialakítását. Felhasználhatók matematikai, vezérléstechnikai és előre definiált összetett elemek. A speciális feladatok elvégzéséhez – beépített szerkesztővel – SQL nyelven saját vezérlőcsalád is generálható.
A PASS 12-féle SQL szerverhez lehetőséget biztosító SQL driverrel rendelkezik, mely konfigurálás után biztosítja a biztonságos adatcserét és a másodlagos adatmentést.
A vektorgrafikus képszerkesztő segítségével méretkorlátozás nélkül készíthetők felhasználói képek számos előre definiált elem felhasználásával.
A képek futási üzemmódban is tetszőlegesen nagyíthatók, kicsinyíthetők, így a képernyőfelület a megjeleníteni kívánt elemek mennyiségét nem korlátozza.
A képszerkesztő beépített JavaScript editorral rendelkezik, mely lehetővé teszi a kép-, tag- és adatbáziselemek tetszőleges manipulációját (2. ábra).

 

02 abra ProcesAutomatika

2. ábra A JavaScript szerkesztőmodul kezelőfelülete


A riportszerkesztő egy excelhez hasonló felületet és elemkészletet biztosít a riportok formális kialakításához, melyeket ezután a JavaScript elemekkel szabadon lehet menedzselni. Csak a szerver oldali alaprendszer fut Linux alapon, melyhez a hozzáférés mind a programozók, mind a felhasználók számára operációs rendszertől független. Így a rendszerintegrátor és a felhasználó használhatja a saját megszokott operációs rendszerét, függetlenítve a működést a frissítések által okozott bonyodalmaktól. Az alaprendszer működése nem igényel túl sok erőforrást. Egy közepes méretű rendszer futtatásához elegendő egy Raspberry Pi 3 számítógép.

Életciklus modell

A PASS fejlesztése, a kitűzött tervezői célok megvalósulásának bizonyítása és a gyakorlati alkalmazások megfelelőségének értékelése több lépcsőben történt:

  • 2016 év végéig lezajlott az első fejlesztési fázis különböző részelemek működési tesztelésével.

  • 2017 évben cégünk saját alkalmazásain belül kezdte használni, tesztelni a rendszert, mely számos területen bizonyított.

    – Szerverterem hűtéstechnikai mérésadatgyűjtő rendszer

    – Húsipari adatgyűjtő rendszer, másodlagos archiválási funkcióval (3. ábra)

    – Épületautomatizálás (4. ábra)

    – Energiamenedzsment (5. ábra)

    – Tejipari folyamatautomatizálás

    – Olajipari termelésmenedzsment

    – Üzemcsarnok-automatizálás

  • 2018-ban tervezzük elindítani rendszerintegrátori programunkat, melyre jelenleg 6 magyar és egy külföldi cég jelentkezett.

  • Jelenleg a Com-Forth Kft.-vel folynak tárgyalások a forgalmazásról, melyet szintén 2018-ra tervezünk.

  • A PASS SCADA-t „Az internet felhasználása az irányítástechnikában” című kurzusa keretében a Szegedi Egyetem Mérnöki Kara 2018 évtől oktatási tematikájába illeszti.

03 abra ProcesAutomatika

3. ábra Húsipari alkalmazás

 

04 abra ProcesAutomatika
4. ábra Épületautomatizálás

 

05 abra ProcesAutomatika
5. ábra Energiamenedzsment

Jövőkép

A PASS SCADA egy születőben lévő szoftverrendszer, mely most teszi a kezdeti lépéseit. Bár már jelenleg is teljes értékű SCADA rendszernek nevezhetjük, még számtalan fejlesztési lehetőség kínálkozik.

Folyamatban lévő fejlesztések (tesztelési fázisuk 2018. januárban indul):

  • licenckezelés kialakítása,

  • driverek fejlesztése (OPC, Siemens),

  • Android és iOS applikáció.

Középtávú tervezett fejlesztések:

  • megjelenítési felület 3D kiterjesztése szabad navigációval,

  • driverek további bővítése,

  • előre definiált típuselemek bővítése iparági szegmensek szerint.

Process Automatika Kft.
6726 Szeged Gizella u. 47. 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.automatika.hu 

www.pass-scada.com

Még több Process Automatika