Skip to main content

Maxim Integrated: nyolcas felsőoldali kapcsoló induktív terhelésekhez

Megjelent: 2016. december 01.

Maxim kapcsolóAz automatikai tervezés rendszeres feladata induktív terhelések biztonságos és gyors meghajtása. Ezeknél kikapcsoláskor el kell vezetni a terhelésben felhalmozott mágneses energiát is. Erre a célra dolgozta ki a Maxim Integrated a MAX14913 típusjelű, nyolcas felsőoldali kapcsoló áramkörét.
Ez a kimeneteken elhelyezett eredeti, innovatív megoldású demagnetizáló vágóáramkör egyszerű és megbízható megoldást kínál az olyan esetekre, amikor kisfeszültségű digitális jellel kell vezérelni 24 V-os tápfeszültségű terheléseket – akár reléket, mágneskapcsolókat, motorokat vagy más induktív terheléseket is. A legtöbb ipari alkalmazásban a mérnökök az induktív terhelések vezérlésére felsőoldali kapcsolókat használnak.

Ennek nehézsége abban áll, hogyan vezessük el a terhelésben felhalmozott mágneses energiát, amikor a kapcsoló megszakítja a terhelés áramkörét. Ha az induktivitás (és a tárolt energia) nagy, ez a meghajtó áramkört akár véglegesen is károsíthatja. A MAX14913 biztonsági demagnetizáló áramköre beépített vágóáramkörei segítségével képes kisütni és demagnetizálni bármilyen induktív terhelést. Ezenkívül, a még robusztusabb megoldás érdekében, a két leggyakoribb külső meghibásodásra, a szakadásra és rövidzárra diagnosztikai vizsgálatot is végez. Kapcsolási sebessége kategóriájában a legnagyobb. Elődtípusához, a MAX14913-hoz képest 15-ször kisebb helyen elfér, mivel nem kell beépíteni mellé a 16 külső vágódiódát. Nyolc, egyenként 640 mA-es kapcsolója a felsőoldali beépítésen kívül ellenütemű („push-pull”) meghajtóként is konfigurálható.

www.maximintegrated.com

#ff0000