magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

PCB tervezes MENTORbanNapjainkban egyre csökken azon termékek száma, amelyek nem tartalmaznak elektroni­kai komponenst. A termék eladhatóságához azonban a professzionálisan működő elektronikán kívül jó formatervre is szükség van. Nem ritka, hogy a termékfejlesztés során csak az első prototípuspéldányok összeszerelésekor derül ki, hogy a forma- és terméktervek nem támogatják az elektronikai tervezők elképzeléseit és fordítva.

.

 

A Mentor Graphics EDMD-protokollján alapuló MECODES-alkalmazás

A magas piaci igények ellenére a hagyományos tervezési folyamatokban az elektronikai mérnökök és a terméktervezők közötti együttműködés szoftveres támogatása eddig elhanyagolt volt. A Mentor Graphics által kifejlesztett EDMD-protokollt használó MECODES-szoftvermegoldás azonban hatékony megoldást kínál az iparág szereplőinek.

A Mentor Graphics azzal a szándékkal fejlesztette ki az EDMD-protokollt, hogy „átjárhatóságot” létesítsen az elektronikai és mechanikai tervezőszoftverek (E-CAD és M-CAD szoftvermegoldások) között. A protokoll a világ vezető szoftverfejlesztőit tömörítő ProSTEP iVIP (www.prostep.org) konzorcium támogatását is élvezi.
A MECODES (www.mecodes.eu) szoftveralkalmazás az EDMD-protokoll segítségével hidat képez az elektronikai mérnökök és terméktervezők között. A tervezési folyamatban a formatervek jóváhagyása után a terméktervezőn a sor, aki előkészíti a 3D-s modellt az elektronikai tervezőnek. 3D-ben definiálja például a NyÁK-lemez méreteit, a tervezett felerősítési pontokat, a csatlakozási méreteket vagy méretbeli korlátozásokat. A MECODES-megoldás segítségével az elektronikai tervező importálja a terméktervező által előkészített információkat a saját tervezői környezetébe (pld. Mentor Graphics). Ezzel lehetővé válik, hogy az elektronikai mérnök és a terméktervező párhuzamos munkavégzéssel működhessen együtt a termékfejlesztésben. A tervezés különböző fázisaiban bármely fél kérheti a terveinek revízióját. A terméktervező szoftverbe (pl. CATIA) történő importálás során felépül az elektronikai terv 3D-modellje. A kommunikáció a felek között folyamatos és kétirányú, a módosítások pedig inkrementális módon kerülnek rögzítésre. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a tervezés bármely szakaszában vissza lehet térni egy korábbi elképzeléshez. Ráadásul az elektronikai komponensek pozícióját a terméktervező szoftverben is módosítani lehet. Ezt követően ugyanis az elektronikai tervezőrendszerbe történő „visszaimportálás” során a terveket a módosított pozícióadattal tölti be és aktualizálja újra.

IMPORT CATIA

Az elektronikai tervek importja a terméktervező szoftverbe lehetőséget teremt a virtuális vizsgálatokra: végezhetünk például szerelési szimulációt vagy ütközésvizsgálatot. A folyamatos, gyors és hatékony kommunikáció segítségével csökkenthető a prototípusok száma, és a tervezési idő csökkenésével a mérnököknek több változat, elképzelés kidolgozására nyílik lehetőségük. Az elektronikai tervek megjelenítése a terméktervező szoftverben alkatrészszinten történik. Ebből következik, hogy a teljes termék alkatrészlistája (Bill of Materials – BOM) az elektronikai komponensekre is kiterjeszthető. Ezáltal tehát a mechanikai komponensek kezelésénél megismert, bejáratott folyamatok és eszközök használatával történhet az elektronikai komponensek beszerzésére vonatkozó feladatok elvégzése is, amely – a megfelelő kapcsolatok kiépítésével – a vállalatirányítási rendszerbe is integrálható.
A Mentor Graphics (www.mentor.com) mint a világ vezető elektronikai szoftvermegoldásainak fejlesztője, olyan termékportfóliót kínál, amely lefedi az elektronikai tervezés teljes folyamatát a NyÁK-tervezéstől a szimulációs lehetőségekig. A PADS-termékcsalád (www.pads.com) a kisebb tervezői csoportok hatékony eszköze, igények szerint testreszabható termékcsomagokat foglal magában. A modulok használatával az általános, közepes komplexitású tervezési feladatok elvégzésére nyílik lehetőség (további információ: https://www.youtube.com/user/PADSPCBDesign).
A Mentor Graphics high-end megoldása, az Xpedition Enterprise nagyobb tervezői csoportok együttműködésének és a kimondottan összetett elektronikai tervezői feladatok elvégzésének hatékony eszköze (további információ: https://www.youtube.com/user/MentorXpedition).
Az említett termékek hivatalos magyarországi viszonteladója az EDMD Solutions Kft. A cég küldetése az elektronikai ipar magas szintű kiszolgálása a Mentor Graphics termékportfóliójával, valamint a célcsoport hatékonyságának növelése a MECODES-termékekkel, egyedülálló módon teremtve kétirányú kommunikációt az elektronikai mérnökök és a terméktervezők között.
Minden piaci résztvevő számára ismert tény, hogy napjaink egyik legnagyobb kihívása – termékeink magas minőségi követelményeknek való megfelelésén kívül – annak előállítása a lehető legrövidebb idő alatt és a legkisebb költségszinten. A tervezési folyamat résztvevőinek hatékony kommunikációja nélkül azonban minden vállalkozás jelentős hátrányból indul. A Mentor Graphics elektronikai tervező szoftvereszközei és a MECODES-együttműködést segítő szoftvermegoldásai ebben segítik a piaci szereplőket, használatukkal jelentős versenyelőnyt garantálva.

 

Mentor Graphics szoftverdisztribúció Magyarországon

mentor mecodes logok OKA Mentor Graphics (www.mentor.com) termékeinek hivatalos magyarországi képviseletét és disztribucióját az EDMD Solutions Kft. látja el. Rajta keresztül a hazai piac számára is közvetlenül elérhetővé váltak a világ vezető elektronikai tervezőszoftvereit fejlesztő Mentor Graphics E-CAD-szoftvermegoldásai. A cég port­foliójával – a NyÁK-tervezéstől a szi­mulációs megoldásokig – az elektronikai tervezés teljes folyamatát lefedi. A termékportfólió fontos eleme a MECODES (www.mecodes.eu) szoftvermegoldás, amely hidat képez az elektronikai mérnökök és a terméktervezők között. A MECODES segítségével lehetővé válik az E-CAD- és M-CAD-szoftvereket használó fejlesztők közvetlen és azonnali együttműködése, és párhuzamos munkavégzése.

 

 

Szerző: Nadj István – EDMD Solutions Kft.

 

E-mail: inadj@edmd-solutions.com

Még több EDMD Solutions 

 

Címkék: Mentor Graphics