magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

Kay Miller ‑ WAGO

WAGO lid melleti kep

Az alsó-szászországi Rinteln szennyvíztisztító telepének bővítésénél és felújításánál WAGO-I/O-SYSTEM építőelemeket használnak.

.

 

 

 

 

Egész Németországban úttörőnek számít a rintelni szennyvíztisztító telepen végezett úgynevezett ammóniamentesítési eljárás, amelynek segítségével molekuláris nitrogénné bontják az ammóniát. Mivel a folyamathoz rendkívüli pontosságot biztosító automatizálási megoldásra van szükség, ezért igényes folyamatirányító eszközöket: a WAGO I/O-SYSTEM 750 építőelemeit alkalmazták.
A WAGO nyitott rendszere megkönnyítette a különböző típusú érzékelők és jelfajták vezérlőhálózatba integrálását. További előny, hogy a WAGO I/O-SYSTEM-építőelemeket decentralizált architektúrákra és osztott vezérlőintelligenciára tervezték – ez egy olyan tulajdonság, amely megbízhatóan javítja egy szennyvíztisztító berendezéseinek biztonságát.
    A szennyvíztisztító telepek a gyakorlatban kompresszorokkal és centrifugákkal végzik a rothasztott iszap térfogatának csökkentését. Az ennek során kifolyó koncentrátumban és iszapvízben oldott állapotban magas koncentrációjú ammónia található. Ahelyett, hogy ezt belső szennyvízként visszavezetnék a szennyvíztisztító telep biológiai tisztítófokozatába, mind ökológiai, mind üzemgazdasági szempontból egyértelműen hatékonyabb megoldást, a különálló reaktorokban való kezelést választották.

Szigorú követelmények
„Az úgynevezett szakaszos üzemű reaktor egy kicsiny, nagymértékben specializált szennyvíztisztítóhoz hasonlítható, amelyet esetünkben egy nagyobb vesz körül” – magyarázza Peter Koller, Rinteln város szennyvíztisztító telepének üzemvezetője. Manapság egyre szigorodnak a szennyvíztisztító telepek kibocsátási értékeire vonatkozó törvényben előírt határértékek, ezért Rinteln esetében különös jelentőséget kapott a nitrogéntartalmú vegyületek lebontása, ugyanis néhány idetelepült iparág szennyvizében magas a szervesanyag-tartalom.
    A baktériumok az ammóniát egy reaktortartályban, pontos szabályozást igénylő folyamatlánc során gáz halmazállapotú, molekuláris nitrogénné alakítják. 2009-ben hozták meg a döntést egy, az ágazatban még újnak számító eljárás alkalmazásáról – először egy mobil kísérleti berendezéssel, majd a szakaszos üzemű reaktorral. Az előkészítési folyamat viszonylag korai szakaszában megtörtént a döntés arrók, hogy a WAGO cég automatizálási megoldásait, és – az öszszetettmérésvezérlő számítógépek összeköttetéseinek megvalósításakor – a Modbus RTU-protokollt kívánják használni. Ezekről a kommunális üzem korábban már jó tapasztalatokat szerzett egy felújítás során. A WAGO automatizálási megoldásaival és az INTERBUS-kommunikáció alkalmazásával a többé már nem használt S5 rendszerről a vezérlőrendszert korszerűbb technológiai szintre lehetett fejleszteni.

 A rintelni szennyvíztisztító telep a Weser árterületének  kellős közepén található. A régió védelme szempontjából  a megbíz­ható automatizálási technológiának különös  jelentősége van

A rintelni szennyvíztisztító telep a Weser árterületének kellős közepén található. A régió védelme szempontjából a megbíz­ható automatizálási technológiának különös jelentősége van 

 

Logikai modulok
Körülbelül hat éve történt, hogy a szennyvíztisztító telep megkezdte az első felújítási munkákat, és ehhez egy – e területen újnak számító – vezérlőrendszert keresett. „A csavarszivattyús telep korszerűsítése olyan egyszerű volt annak idején a WAGO I/O-SYSTEM automatizálási elemeivel, hogy majdnem teljes egészében saját erőből végezhettük el a munkát” – mondta erről Peter Koller – „Meggyőző eredménnyel szolgált a logikai modulrendszer, mivel egyszerűen lehetett a bővítést és az átalakítást elvégezni, és az zavartalanul működik.”
    A WAGO I/O-SYSTEM elemek telepítését a helyszínen Simon Lübbig, az azonos nevű automatizálási és berendezésgyártó vállalat munkatársa végezte anélkül, hogy az átalakítás akár egyetlen üzemzavart okozott volna. A szabályozástechnikai szakértő példaként említette egy eső-, ár- és szennyvízszivattyúmű átalakítását, amelynek az évek során elavult vezérléséhez már nem lehetett a megfe­lelő pótalkatrészeket beszerezni. Ez a berendezés a maximális rendelkezésre állás érdekében három, sorba kötött szivattyúból áll, és a Weser folyó áradása, továbbá a nagy esők idején összegyűlő csapadékvíz ellen védi a rendszert. „Fokozatonként történt az automatizálás átalakítása a WAGO-rendszerre” – magyarázta Simon Lübbing a decentralizált felépítésű automatizálási megoldásra utalva. A korábbi központosított felépítéssel összehasonlítva „egy vezérlés meghibásodása nem okozza az egész berendezés kiesését”.

A rintelni tisztítótelep egész automatizálási technológiájának  az alapját a vezérlők mellett a WAGO ipari számítógépei alkotják

A rintelni tisztítótelep egész automatizálási technológiájának az alapját a vezérlők mellett a WAGO ipari számítógépei alkotják

 

A rintelni közművek a fűtőerőmű energiatermeléséhez is WAGO-technológiát alkalmaznak

A rintelni közművek a fűtőerőmű energiatermeléséhez is WAGO-technológiát alkalmaznak

 

Webalapú megjelenítő
A rintelni telep szivattyúinak vezérlése az irányítóterem hálózatán keresztül – egyszerűen egy webböngésző segítségével – érhető el. A három szivattyúnak megfelelően a fő képi megjelenítés képe három részre van osztva, ezért egy pillantással áttekinthetők bármelyik szivattyú biztonságos működésével kapcsolatos jellemzők. Ezek közé tartozik például a szállítási teljesítmény, a feszültség, a felvett áram, a hatásos teljesítmény és az üzemmód. A személyzet egy egérkattintással az alacsonyabb szoftverszintet is elérheti, és ott üzemmódot tud váltani, riasztásokat, figyelmeztetéseket és paramétereket elemezni, riasztásokat nyugtázni, továbbá ellenőrizheti a szivattyúkat a fellépő rezgések szempontjából. „Az árvízvédelem biztonságával kapcsolatban különösen jelentős a szennyvíztisztító telep üzemállapotára vonatkozó fontos jellemző, az, hogyan működnek szivattyúink” – tájékoztat Peter Koller. – „Mivel egy árterület kellős közepén vagyunk, ezért a teljes létesítményt egy gát veszi körül.”
    Az állapotfelügyelet része a rezgéselemzés, amely a berendezések ellenőrzésének legfontosabb részét képezi. A csapágyak állapotának rezgéselemzésére alapozott ellenőrzést is a WAGO I/O-SYSTEM modulokkal oldották meg, közvetlenül a berendezésbe épített érzékelők adatainak feldolgozásával – függetlenül attól, hogy digitális formátumú vagy 4…20 mA-es analóg jelekről van-e szó. Az ilyen és sok más helyen szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a WAGO-modulok minden esetben interfészt képeznek a különböző rendszerek és a folyamattechnika mérési elgondolásai között.
    A múltban a szennyvízkezelési folyamatok irányítása és figyelemmel kísérése egy központi szerveren keresztül valósult meg, ám a Lübbing Elektrotechnik GmbH ma már a WAGO I/O-SYSTEM megjelenítési lehetőségeit alkalmazza. A webböngésző-alapú megjelenítésnek még egy további előnye van: ha megváltoznak a folyamatok, akkor csupán az azzal közvetlenül kapcsolatos képi megjelenítést kell módosítani. A szennyvíztisztító telepnek a múltban minden alkalommal sok pénzt kellett költenie a központi szerver megfelelő funkciónak drága programozására.

 

(A képek forrása: ©PantherMedia/Dzianis Miraniuk, WAGO)

 

WAGO Hungária Kft.
2040 Budaörs, Ipari Park, Gyár u. 2.
Tel.: +36 23 502 170, fax: +36 23 502 166
E-mail: info.hu@wago.com
www.wago.com