magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

graphIT12013. november 14-én rendezte a graphIT Kft. az év legrangosabb CAD/CAM/PLM szakmai rendezvényét, ahol a szakmában dolgozó tervezőmérnökök és cégvezetők találkozhattak egymással és a cég munkatársaival. Kicserélhették tapasztalataikat, és betekintést nyerhettek a jövő technológiájába és technológiai fejlődésének tendenciájába. A valóban tartalmas bemutatóról a cég sajtóközleményének felhasználásával számolunk be.

.

 

A CAD/CAM/PLM-szakma legnagyobb rendezvénye

 

Miért 2031?
Mert a jövő PLM-technológiáját hozza előre
A Perspektíva idén is azt a célt tűzte ki, hogy megismertesse a felhasználókat és a piac képviselőit azzal, hogy merre fejlődik a PLM-technológia. A Perspektíva 2031 rendezvényen olyan alkalmazásokat és megoldásokat mutattak be, amelyek a graphIT Kft.-nél már elérhetőek, és valóban a jövő technológiáját jelentik az ipari cégek számára. A jövőbe mutató technológiák jelképét, a Curiosity Mars-szondát választották a rendezvény szimbólumává. A Mars felszínén végzett kutatómunkájáról elhíresült önjáró műszeregyüttest a Siemens PLM-technológiájával tervezték és gyártották. A tervezés során a mérnökök olyan megoldásokat kívántak alkalmazni, amelyek képessé teszik a marsjárót soha nem látott távlatok feltérképezésére egy idegen bolygón. Ehhez a graphIT Kft. által is forgalmazott NX-et és aTeamcentert hívták segítségül. Az űrkutatás csúcstechnológiai eredménye bizonyítja, hogy a jövő technológiai megoldásai már ma is elérhetők.                                                                   

A Mars Curiosity története és az eddigi technológiai kihívások
Egy SUV jármű tervezésekor számos technológiai paramétert kell figyelembe venni. Ez különösen akkor igaz, ha a járművet nem földi használatra, hanem egy, a Földdel szomszédos nagybolygó feltérképezésére tervezték. A Mars, a legközelebbi külső szomszédunk egyrészt számos, a Földhöz hasonló tulajdonsággal rendelkezik, másrészt azonban olyan egyedi, a Földre nem jellemző jellemzőkkel is, amelyek komoly mérnöki és technológiai kihívások elé állították a projekt résztvevőit. Hogy a rendezvény vendégei is pontosan érzékelhessék a kihívás nagyságát és nehézségeit, a graphIT Kft. dr. Keresztúri Ákost, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja Csillagászati Intézetének kutatóját, Mars-szakértőt kérte fel a célba vett bolygó felületén uralkodó különleges körülmények bemutatására. Egy ilyen méretű projektnél nem csupán a korszakalkotó mérnöki megoldások alkalmazására, hanem a projekt megvalósításához rendelkezésre álló idő- és költségkeretre is fokozott figyelmet kell fordítani. Egyetlen téves mérnöki döntés akár a teljes projekt megvalósulását is veszélybe sodorhatja. A fejlesztők azonban – megfontolt kockázatvállalással – számtalan újítást vezettek be a Curiosity tervezésénél.A szonda tervezésére a graphIT Kft. által is forgalmazott NX-et használták, a mérnöki adatokat a Teamcenter-rendszerben tartották rendezett és áttekinthető formában. A mérnöki munka esetleges mozzanatainak kikü­szöbölése, az idő- és költségterv feszes végrehajtása is kellett ahhoz, hogy a korszakalkotó műszaki megoldásokat magában foglaló Curiosity a legnagyobb és legprecízebb szondává válhasson, hogy megfeleljen annak a rendkívül igényes feladatnak, amelyet egy szomszédos bolygó felderítése jelent. A páratlan műszaki megoldások soha nem látott adatokhoz juttatták a kutatókat.

graphIT1

Curiosity Mars-szonda – a tervezéséhez NX, a mérnöki adatok kezeléséhez Teamcenter rendszert használtak

 

graphIT2

 NX 9 - Realize Shape – formatervezés soha nem látott szabadsággal

 

graphIT3

A Leap Motion-technológia segítségével érintés nélkül, kézmozdulatokkal vezérelhető az NX 9

 

graphIT5

 Solid Edge – nagy előrelépést tett a felületmodellezésben;, a graphIT PowerPackkel akár 70%-kal gyorsabb tervezést tesz lehetővé

 

NX9 magyarországi ősbemutatója
A Perspektíva 2031 rendezvényen került sor az NX 9 hazai bemutatására is. Az NX-rendszer a hazai autóipari és szerszámtervező cégek elterjedten használt rendszere, emellett az NX nagyon népszerű a számítógéppel irányított gyártást (CAM) hasznosító hazai vállalatok körében is. A Magyarországon most először bemutatott NX 9 ismét több száz – a használatát tovább könnyítő – újdonságot tartalmaz. Ezek által a termékek tervezésfolyamatát akár ötször hatékonyabbá lehet tenni. Nagy áttörés az NX 9 a szinkronmodellezési technológia területén. Ez az NX-szoftver­csomagot a 9-es verziójától kezdve még több bonyolult eset kezelésére teszi képessé; még tovább egyszerűsödnek például az élek mozgatásának bonyolult műveletei. A rendezvényen bemutatták az NX 9-nek azt az egyedülálló megoldását is, amelynek segítségével a 2D rajz összefüggéseit „megértve” és felhasználva lehetővé teszi azok módosítását még nagy elemszámú görbe esetén is.
    Az NX 9 újdonsága a Realize Shape modul, a piac egyetlen olyan CAD/CAM/CAE-szoftvermegoldása is, amely zökkenőmentesen integrálja a legfejlettebb felületmodellezési technológiát és a szabadkézi tervezés rugalmasságát a teljes tervezési folyamat során.
A Realize Shape modullal különösen egyszerű a magas minőségű szabadfelületek létrehozása. A rajzokhoz kapcsolódó feliratok és méretek rengeteg beállítását is egyszerűsítették az NX 9-ben úgy, hogy minden tulajdonság magán a méret elemein jeleníthető meg.
    A Perspektíva rendezvényen nagy tetszést aratott az NX és a Leap Motion kontroller integrációjának az élő bemutatója, amelynek során a graphIT Kft. ügyféltámogató mérnöke az NX-rendszert kézmozdulatokkal, gesztusokkal irányítva oldott meg komplex felületmodellezési feladatot a jövő technológiáinak látványos példájaként.

graphIT4

Tecnomatix - különböző gyártóktól származó robotok együttműködése

 

graphIT6

 Tecnomatix IntoSite – gyárinformációk vizuális kezelése

 

graphIT7

 Teamcenter – a PLM- adatok akár egy tabletről is áttekinthetővé válnak

 

Solid Edge PowerPack az ST6-hoz: hivatalos bejelentés
A Solid Edge a hazai piac egyik legnépszerűbb, a graphIT Kft. már több, mint egy évtizede forgalmazott CAD-rendszere. A Solid Edge ST6-ban nagy előrelépés történt a felületek egyszerű létrehozásában és azok létrehozási paramétereinek hatékony és részletes megadásában. Az ST6 bemutatójában olyan felületmodellezési demonstrációt láthattak az érdeklődők, amelyben csupán képek, ill. szabad görbék alapján alakítottak át, illetve hoztak létre felületeket. Az ST6 még több funkcióval támogatja a nagy összeállítások hatékony kezelését, valamint a modellek helyben létrehozása is rendkívül egyszerű lett. A Perspektíva közönsége megbizonyosodhatott továbbá a tervezés közben végrehajtott szimuláción alapuló optimalizáció hatékonyságáról.
    Több, mint egy évtizedes Solid Edge-tapasztalata, és több száz felhasználójának igényei alapján a graphIT Kft. az idén kifejlesztett egy PowerPack nevű kiegészítőt a Solid Edge szoftverhez, amelynek funkciói növelik a mérnökök produktivitását a napi munkában. A Solid Edge PowerPack kizárólag a graphIT Kft.-től szerezhető be.

graphIT8

Teamcenter - Active Workspace

 

graphIT9

 

A 3DConnexion SpaceMouse Wireless a világ első, vezeték nélküli, 3D pozicionáló egere

 

Tecnomatix 11
A Tecnomatix digitális gyártási megoldások az elmúlt években
a hazai gyártó cégeknél is egyre népszerűbbé váltak. A Tecnomatix-termékcsaládon belül elérhető az anyagáram-szimuláció és optimalizálás, a robotizálás és a gyártási ergonómiai tervezés egyaránt.
A Tecnomatix 11 verzió számos újdonságot hozott a robotizálás és automatizálás tervezésében, ezen belül a polírozási és ragasztási robotműveletekben, és több különböző gyártótól származó robot együttműködésének szervezésében is.
    A Perspektíván mutatták be az IntoSite-megoldást is egy gyárinformáció-kezelő rendszer, a Google Earth felhasználásával, amely 3D-s rendszerben integrálja a gyárhoz kapcsolódó összes információt. Emellett nagy hangsúlyt kapott az elektronikus műveleti utasítások kezelése is, mivel ez garantálja, hogy a gyárban mindig az aktuális tervről készült, legfrissebb és érvényes műveleti utasítás jelenjen meg a termelésben.
Teamcenter: érték a vezetőnek és a cégnek, mobil PLM-technológia, Active Workspace A Teamcenter – a Siemens mérnöki adatkezelő rendszere – hazánkban is egyre több cégnél segíti a vezetői döntéshozást, és a mérnöki adatok gyors áttekinthetőségét. A Teamcentert ismertető – vezetőknek szánt – előadásban nagy sikert aratott a mérnöki adatkezelésnek az a meg­közelítése, hogy a vezetők – akár út közben egy tabletről vagy egyéb mobil eszközről – átláthatják a projektek haladását, főbb mérőszámait.
    A Teamcenter Active Workspace megkönnyíti az adatok áttekintését, és a mérnöki adatok közötti magas intelligenciájú keresési lehetőségeivel jelentős időt takarít meg a döntéshozó számára.

Quality Management: regionális forgalmazás bejelentése
A Perspektíva 2031 rendezvény keretében jelentette be a graphIT Kft. új megoldásának, a Tecnomatix Quality Management termékcsaládnak a bevezetését is.
    A Siemens a Quality Management területen – elismerve a graphIT Kft. folyamatos magas színvonalú munkáját – nem csupán Magyarországra, hanem Közép-Kelet Európára és Nyugat-Európa egyes országaira is megadta a szoftverforgalmazási jogot. A Quality Management terület három részre osztható:

  • Variational analysis: kezeli a tűrésmezőket a tervezés során, és 3D mérnöki jelölésekkel (PMI) mutatja azt a gyártás számára.

  • CMM (koordináta) mérés: ez a funkciócsoport végzi a gyártott darab méreteinek vizsgálatát, és rögzíti az eltéréseket a tervezett méretekhez képest. Ennek a területnek része a koordináta-mérőgépes mérés és programozás.

  • Dimensional Planning and Validation: ebben a részben vizsgálható a nem megfelelő méretek hatása a termék minőségére, és a javítás visszacsatolható a tervezéshez.

A Quality Management-termékek minden olyan cég számára fontosak lehetnek, ahol követelmény a pontos mérettartás, és ezen keresztül a beszállítási elvárások megfelelő teljesítése.

SpaceMouse Wireless: a világ első, vezeték nélkül 3D-s egere
Magyarországon elsőként kezdte meg a graphIT Kft. a 3D Connexion által gyártott 3D pozicionáló eszközök forgalmazását. Világújdonságnak számít a termékcsalád új tagja, a SpaceMouse Wireless vezetékmentes, 3D egér, amelyet ugyancsak a PLM Perspektíva 2031 rendezvény keretében mutatott be a graphIT Kft. Ez a világ első olyan 3D-egere, amely vezeték nélküli szabadságot biztosít használata során. A SpaceMouse Wireless ősbemutatója alkalmából a Design Contest-pályázat helyezettjeit is egy-egy ilyen eszközzel ajándékozta meg
a vendéglátó.

graphIT Kft.
1027 Budapest, Medve u. 17.
Telefon: +36 1 436 9600
E-mail: sales@graphit.hu
www.graphit.hu
www.facebook.com/graphitltd
www.youtube.com/graphitltd