magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

wago1A WAGO új ECO-kivitelű Ethernet-kontrollerével az épületautomatizálás igényeihez illeszkedő kommunikációs infrastruktúra építhető – műszaki és gazdasági értelemben egyaránt.

.

 

 

 

 

 

 

Új készülékek a WAGO Automation választékában

A létesítményeket behálózó ipari kommunikációs rendszerek sokféleségét látva még feltűnőbb, hogy az irodai informatikai hálózatok területén mennyire egységes – szinte kizárólagos – megoldásként jelenik meg az Ethernet. Ennek oka nyilván nem az, hogy az ipari rendszerek tervezői nem látják be az egységesség előnyeit. Az Ethernet az eltérő technikai követelmények miatt sem alkalmas változatlan formában az ipari alkalmazások követelményeinek kielégítésére. A problémák (elsősorban az, hogy az ipari környezet determinisztikus viselkedést vár el a kommunikációs rendszertől) az ipari Ethernet keretében megoldottak, ezért az ma már ipari alkal­mazásokban is erőteljesen hozzájárul az egységesítéshez. A WAGO Automation is számos Ethernet-alapú termékkel erősíti ezt a trendet. Ennek egyik eredménye a 750-852 jelű Ethernet-kontroller, amely különösen az olyan kisebb vezérlési feladatok elvégzésére ajánlott, ahol kis program- és adattároló-kapacitás is elegendő. Ezeknél az alkalmazásoknál kétségtelenül sokoldalúan használható, például zavarjelek gyűjtésére az ipari folyamatoknál, vagy egyedi helyiségszabályozásoknál az épületautomatizálásban. Ez a költség­hatékony, gazdaságos, „ECO-kivitelű”, szabadon programozható, saját tárolóval rendelkező kontroller egyedül áll a piacon azzal a tulaj­donságával, hogy a telepítésnél nem kell külön betápkapcsokat használni. Az áramellátást a készülékházba integrált sorkapcsokkal oldják meg. Ezzel a felhasználó nemcsak helyet takaríthat meg a rögzítősínen, hanem a telepítés költségei is csökkenthetők.
    A 750-852 ECO-kontroller a megszokott, az IEC 61131 szabvány szerinti CoDeSys-fejlesztőkörnyezettel programozható. A konfiguráció és a diagnosztika az integrált webszerver által interneten, illetve intraneten keresztül is elérhető. Az új kontrollerbe épített, két Ethernet-csatlakozással rendelkező integrált switch segítségével a terepbuszhálózaton vonalas topológiát is fel lehet építeni. Az IP-cím utolsó bájtja címkapcsolóval állítható be, amely révén az eszközt egyszerű módon lehet egyedi IP-címmel ellátni. Az ECO-kontroller teljesíti az elektromágneses zavarással szembeni legmagasabb követelményeket is, ezért megbízható, jól védett kommunikációt tesz lehetővé a DHCP-, DNS-, SNTP-, FTP-, http- és Modbus TCP/UDP-protokollokkal.

wago2

 

Az új BACnet-kontroller: egy épület, egy nyelv
Egy épület műszaki felszerelésébe rendszerint számos, eltérő protokollal működő eszközt építenek be. Különösen a nagyobb projekteknél kell különböző kommunikációs rendszerben működő egységekkel dolgozni. A WAGO új, 750-831-jelű BACnet-kontrollere lehetővé teszi, hogy a technológiai szigetekként működő, alkalmazásfüggő protokollokat, mint például a LON[1] vagy a DALI[2], problémamentesen egy rendszerbe integráljuk. Ezáltal csökkenthetjük az épületautomatika-rendszer komplexitását és vele a szerelés és karbantartás költségeit is.
    Az IEC 61131-3 szabvány szerinti szabadon programozható BACnet-kontroller egy „BACnet Building Contoller”-nek (B-BC – BACnet-épületvezérlő) felel meg. A korábbi, 750-830-jelű modellel összehasonlítva a programtároló kapacitása megduplázódott, az adattároló-kapacitás pedig négyszer nagyobb. Az új kontroller támogatja az SD-kártya kezelését, amelyben az adatok „Trend-Log” objektumként is tárolhatók. Ezenkívül az SD-kártya révén több hely áll rendelkezésünkre a web-vizualizációhoz, a háttérképek és az épületalaprajzok grafikus tárolásához. A kontrollert két switch-porttal is felszerelték, amelyekkel vonalas Ethernet-topológia felépítésére is lehetőség nyílik.
    Az új eszköz támogatja a felhasználót az úgynevezett „native” működés használatában is. Ez a funkció azt eredményezi, hogy a BACnet-kontroller minden, a modulokon keresztül csatlakoztatott digitális és analóg adatpontot automatikusan BACnet-objektumként kezel. Ez azzal az előnnyel jár, hogy a kontroller az IP-cím kiosztása után automatikusan integrálja a címet a rendszerbe, és azonnal üzemkész. Ezáltal csökken a konfigurálásra fordított idő, amely egy komplex rendszernél már igen jelentős nagyságú lehet. BACnet-objektumokat ettől függetlenül a Bacnet-konfigurátorral vagy CoDeSys környezetben a WAGO-I/O-Pro szoftver használatával is létrehozhatunk.

 

wago1

 

Az új Gigabit-ECO-switch – gyors telepítés, gyors adatátvitel
A kis és közepes adathálózatokban, ahol fontos az egyszerű kezelhetőség, de igény van a menedzselt funkciókra is, különösen megfelelő megoldás a 8852-1111-jelű Eco-switch. A készülék 5 hálózati felhasználó kiszolgálására alkalmas 10, 100 vagy 1000 Mbit/s névleges adatsáv-szélességű Ethernet-hálózaton. Az ECO-switch a háló­zati switch minden klasszikus funkciójával, egyebek között automa­tikus sebességillesztéssel (Autonegotiation), vagy az adó és a vevő automatikus felismerésével (Auto-MDIX) is rendelkezik.
    A helytakarékos (74×110×24 mm méretű), IP30-védettségű fémház DIN 35 típusú rögzítősínre szerelhető. MAC-címlistával 2000 résztvevőt is képes kiszolgálni. A megengedhető hőmérséklet 0 és 60 °C között van, a kommunikáció az IEEE 802.3x szerint teljes duplex rendszerű. A felhasználó az előlapon elhelyezett diagnosztikai ledek révén gyorsan képet alkothat magának az eszköz működéséről. A tápfeszültség 18 és 30 VDC között tetszőleges értékű lehet, és integrált túlfeszült­ség­védelmi egység fokozza a biz­tonságot.

wago3

 

A WAGO-I/O-SYTEM 750
A WAGO-I/O-SYSTEM 750- rendszer számos különböző fel­használási területen tehet jó szolgálatot. Különösen jól alkalmazható ott, ahol moduláris és terepbusztól független, decentralizált rendszerre van szükség. A moduláris alapelven felépülő rendszer számtalan terepbusz­rendszert támogat. A felhasz­nálói igényeknek megfelelően különböző protokoll szerint mű­ködő csatolókat, kontrol­lereket (PLC) választhatunk a kínálatból. A WAGO-I/O-SYTEM 750 több, mint 400 különböző modulvariációt kínál a skálázható megoldástól a magas integráltsági fokú és rendkívül kedvező ár/teljesítmény mutatóval jellemez­hető rendszerekig.

 

WAGO Hungária Kft.
2040 Budaörs, Ipari Park, Gyár u. 2.
Tel.: +36 23 502 170, fax: +36 23 502 166
E-mail: info.hu@wago.com
www.wago.com[1]LON (Local Operating Network): épületautomatizálási célú terepbuszrendszer – A szerk. megj.[2]DALI (Digital Addressable Lighting Interface): a világítási rendszerek digitális vezérlésének szabványos rendszere (IEC 60929 és IEC 62386) – A szerk. megj.