magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

Fehér Tamás - graphIT Kft.

graphit lead 2Az október közepén Berlinben megrendezésre került PLM Europe konferencián jelentette be a Siemens az integrált tervezőrendszerének legújabb, soron következő verzióját, az NX9-et. Az NX9 ismét több száz újdonságot tartalmaz, használata még könnyebbé vált. Egyszerűbb felhasználást tesz lehetővé a tervezéshez az olyan, már jól bevált technológiák használatával, mint például a szinkronmodellezési technológia. A fejlesztés főbb irányait továbbra is a megmunkálás (CAM), a végeselem analízis területei (CAE), valamint a tervezés (CAD) és felületmodellezés adják, de egyedi megoldások is megjelentek az új verzióban. Az NX technikai fejlesztései soha nem látott rugalmasságot és hatékonyságot nyújtanak a nagy összeállítások és a 2D-s adatok kezelésében.

.

 

Akár 5X gyorsabb termékfejlesztés az ipar minden területére

Iránymutató innovációk

Az NX9 újdonságai továbbra is kiemelkedő technológiai előnyt biztosítanak szabadformájú felületek tervezésében, a PLM integrációban és a termékfejlesztési döntések gyors meghozatalában. 

Az NX9 olyan újdonságokat és technikai áttöréseket tartalmaz, amivel a terméktervezés folyamatát akár ötször hatékonyabbá lehet tenni. A teljesen új eszközök – mint a 2D-szinkronmodellezés – lehetővé teszik a 2D-s adatok gyors módosítását. A negyedik generációs tervezési technológia (4GD) bevezetésével a gigantikus méretű modellek szerkesztése is sokkal hatékonyabb. A Realize Shape nevű NX-alkalmazás pedig a maga nemében egyedülálló felületmodellezési és alaktervezési tudással bír. Az NX9 szintén nagy előrelépést tett a szorosabb PLM-integráció felé a beépített Active Workspace segítségével, valamint a rengeteg fejlesztéssel az integrált CAD/CAM/CAE tervezésben. 

Jim Rusk, a Siemens PLM vezetője elmondta, hogy „Az NX9 szignifikáns erőlepést jelent mind a felhasználóink, mind a Siemens, mind pedig termékfejlesztés életében. A szignifikáns, új, áttörő technológiákkal – mint a 2D-s szinkronmodellezési technológia, a 4GD és az NX Realize Shape esetében is – a felhasználóink számára páratlan és hatékonyan szabad tervezést tesz lehetővé, és ezzel párhuzamosan a termékfejlesztést és a termelékenységet is növeli. Hasznosítva a nagy sikernek örvendő Active Workspace megoldásunkat, folyamatosan tökéletesítjük a felhasználói felületet, amely a felhasználónak HD felhasználói élményt nyújt annak érdekében, hogy az minél jobban betöltse azt a döntéstámogató szerepét, amelynek nyomán jobb termék születik.” 

Míg a 3D modellezés a leggyakrabban használt termékmodellezési módszer a világon, addig a mai napig különböző digitális formában a kétdimenziós rajzokat és a kétdimenziós termékadatokat is használják szinte minden iparágban és a tervezési folyamat bizonyos részében is. Mivel a CAD-rendszerek általában nem átjárhatók, emiatt sajnálatos módon ezekkel a technológiákkal dolgozni fárasztó és időigényes. A 2D-szinkrontechnológia kiküszöböli ezeket a problémákat azzal, hogy intelligenciával ruházza fel ezeket a 2D-s adatokat anélkül, hogy a görbék közti kapcsolatokat újra fel kellene építeni. Ezzel lehetővé válik, hogy a felhasználók intuitív módon és akár ötször gyorsabban szerkesszék a multi-CAD dokumentumokat. Ez különösen hasznos lehet azon iparágak számára, amelyek nagy mennyiségű 2D-s adattal dolgoznak, mint például a repülőgépipar, az autóipar és a gépgyártás, vagy olyan cégek, amelyek nagy mennyiségű, régi 2D-s adatokat használnak. 

Chad Jackson vezető PLM-elemző elmondta, hogy „A Siemens 2D modellezési szinkron technológiája egy új generációs 2D-eszköz, amely kiküszöböli a rajzkészítés és a vázlatkészítés sok buktatóját. A program intelligens módon „megérti” és felhasználja a 2D rajz geometriai összefüggéseit és a felhasználó számára egyértelmű megkötöttségeket, lehetővé téve ezzel az intelligens módosításokat is. Minden esetben ezeket a szabályokat lokálisan alkalmazza ahelyett, hogy globálisan módosítaná azt, lehetővé téve ezzel a változtatás gyors végrehajtását.” 

Az NX9-en belül az új NX Realize Shape nyújtja az egyedülálló szabadfelület-modellezést. Ez a piac egyetlen olyan integrált CAD/CAM/CAE szoftvermegoldása, amely zökkenőmentesen integrálja a teljes tervezési folyamatban a legfejlettebb felületmodellezési technológiát, a felhasználóbarát környezetet és a rugalmasságot a szabadkézi tervezéshez. Ennek eredményeképpen számos fogyasztói termékekkel foglalkozó vállalat – mint pl. a repülőgépipar vagy az orvosi és tengerészeti ipar – csökkentheti a termékfejlesztésre szánt időt azzal, hogy nem kell különálló eszközt használnia a formatervezésre. 

Rengeteg további fejlesztés történt az NX9-ben, amely érinti mind a CAD, a CAM és a CAE területeit is. Az új tervezési paradigma (4GD) lehetővé teszi a nagy – akár több millió alkatrészt tartalmazó – összeállítások hatékony kezelését és konkurens tervezését. Az Active Workspace 2 beágyazásával – amely a Teamcenterhez kialakított hozzáféréssel az adatok villámgyors és egyszerű megtalálására alkalmas – az NX9-ben sokkal gyorsabban találjuk meg a kapcsolódó adatokat (munkafolyamatok, táblázatok stb.) még több különböző külső adatforrás esetén is. 

Az NX9 új lehetőséget nyújt a megmunkálás esetén is, amellyel tökéletesebbé, gyorsabbá és rugalmasabbá válik a CAM- és CMM-programozás. A továbbfejlesztett grafikus felület a megmunkálási műveletek létrehozásában akár 40%-kal gyorsabb munkavégzést is lehetővé tesz. Az új, több hasonló alkatrész egyidejű megmunkálását lehetővé tevő parancsok felhasználásával – egy alapmodell megmunkálása után – a többi modellre a pályagenerálás akár négyszer gyorsabb is lehet. Az új MRL Connect for NX közvetlenül csatlakozik egy közös Temacenter-alapú szerszám-adatbázishoz. Az NX CMM fejlesztései között a lemezalkatrészek mérőgépes programozásával lehetővé tették az utóipari beszállítóknak a gyors mérőgép-programozást. 

 

A teljesség igénye nélkül a következő főbb újdonságok jelentek meg az NX9-ben:

 

NX CAD-tervezés

 

2D-szinkronmodellezés 

Synchronous Technology 2D ugyanazt a szabadságot adja a 2D-s tervezésben, mint a szinkronmodellezési technika a 3D-s modelleknél. Ha eltolunk egy görbét, vagy változtatunk rajta, az összes hozzákapcsolt geometria azonnal vele változik. Ha törlünk egy görbét, a Sketch-vázlat funkciója automatikusan zárja a görbecsoportot. 

G-1jav

A 2D-szinkronmodellezés lehetővé teszi a 2D-s adatok gyors módosítását

 

3D szinkronmodellezés 

A megújult 3D-s szinkronmodellező technika lehetőséget nyújt arra, hogy ne csak a felületek változtatásával, de az élek módosításával is alakíthassunk a munkadarabunkon. Kibővült az NX9 szinkronmodellező eszközkészlete is. NX9-ben könnyebb kijelölni, törölni lekerekített felületeket. A sugártartomány megadásával – a sugárhatáron belül – egy paranccsal jelölhetjük ki az összes modellen megtalálható lekerekített felületet.

 

Felületmodellezés – Realize Shape 

Az NX-felületmodellezés egy izgalmas, új technikával bővült. A Realize Shape segítségével egy primitív testből kiindulva a körülötte lévő „háló” módosításával változtathatjuk a kiinduló testet, hozhatunk létre egyenletes átmeneteket. A végeredmény pedig egy könnyen szerkeszthető B-felület, amelyet gyorsabban hozhatunk létre, mint bármelyik régi módszerrel. Különösebb szaktudás nélkül adhatunk formát az ötleteknek. 

G-2jav

Egyedülálló szabadfelület-modellezés az NX Realize Shape-ben

 

Megjelenítés – Ray Trace Studio 

Kihasználva a többmagos processzorok, illetve a videokártyák adta lehetőséget, a Ray Trace Studio kiváló minőségben, valóságszerű megvilágítással és a darabok közötti tükrözéssel könnyíti meg a korai koncepcionális döntéshozást.

G-3

Fotórealisztikus megjelenítés felsőfokon

 

Alakelem-alapú tervezések 

Számtalan új megoldással bővült a bordák modellezése, a kiosztás funkciója is egyszerűsödött, a söprés parancs pedig új lehetőségeket nyújt. A vastagítás paranccsal könnyedén tudunk különböző vastagságot rendelni a régiókhoz. Zsebek lekerekítése tovább egyszerűsödött az NX9-ben.

 

Összeállítások kezelése 

A „fogd és húzd” megoldással már a navigátor ablakban is megváltoztathatjuk az alkatrészek sorrendjét. Az új Align/Lock-kényszer segít abban, hogy hengeres alkatrészek szabadságfokait egy kattintással lekössük. Az NX9 darabkiosztási lehetőségei is új megoldásokkal bővültek. 

graphit szereles

Hatékony szereléstervezés az NX9-ben

 

Annotációk (PMI) 

A műszaki rajzok elkészítése, és a PMI felhasználásának területén lépett előre a legnagyobbat az NX9. Kevesebb kattintással, könnyebben, gyorsabban szerkeszthetjük rajzainkat, a párbeszéd-ablakok pedig mindig a szükséges információval és eszközökkel látják el a felhasználót.

 

NX CAM 

Az NX9 CAM is rengeteg újdonságot tartalmaz, amely a felhasználók által korábban támasztott igényeket próbálja kielégíteni. 

G-5jav2

Szerszámadatbázisok elérése az NX9-ben

 

Az új, interaktív megmunkálási régiómenedzserrel megtekinthetjük, változtathatjuk, újrarendezhetjük a régiókat, mielőtt még az új stratégia tervezése előtt a szerszámpályát létrehoznánk. A megújult maradék megmunkálási funkció hibrid megoldásokkal szolgál a meg nem munkált felületek eltávolítására. Új megoldásokkal bővült a gyorsmeneti mozgás is. A ráállás és leállás optimalizált görbéi csökkentik a gépben ébredő feszültségeket. Automatikus furatfelismerése és csoportosítása a furatok megmunkálásánál gyorsítja és egyszerűsíti a folyamatokat. 

A szerszámdöntések területén is új távlatokat nyitott az NX9. Könnyebben elkerülhetők az ütközések, illetve felhasználása lehetőséget ad a rövid szerszámok nagyobb kihasználására is. A hengeres alkatrészek műveleteit az NX9 speciális, 4 tengelyes mozgással támogatja a gyorsabb, biztonságosabb megmunkálás érdekében. 

G-6

Megmunkálási műveletek létrehozása akár 40%-kal gyorsabban

 

NX CMM 

Az NX9 CMM új lehetőségeket nyújt a lemezalkatrészek méréséhez. A fejlett tapintók és az automatikus pályafelismerés a mérési és programozási idő csökkentésének érdekében további optimalizálásra ad lehetőséget. A „.mea” vagy „.dml” fájlok segítségével a mérési eredményeket grafikusan ábrázolhatjuk, összehasonlíthatjuk azokat a 3D-s modellünkkel. 

G-7

Mérőgépek programozása lemezalkatrészekhez is

 

NX CAE 

Az NX9 végeselem-analízis segítségével, az új memória kihasználásával és a párhuzamos munkafolyamatokkal most gyorsabban szimulálhatunk, optimalizálhatunk, mint eddig bármikor. A Mesh-modellben a csomópontok mozgatásával egyszerűen végezhetünk a modellen apró módosításokat. Az NX9 Nastran rotor dinamikus vizsgálatával tervezhető lesz a forgó alkatrészek dinamikus viselkedése, és elemezhető a laminált kompozitok dinamikus tulajdonsága is.

7 web opt

Forgó alkatrész áramlásszimulációja

 

 

További információ:

graphIT Kft.
1027 Budapest, Medve u. 17.
Tel.: +36 1 436 9600
Fax: +36 1 436 9606
E-mail: ugyfelszolgalat@graphit.hu
www.graphit.hu