magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

RoboroundfinalBiztosan nem eredeti gondolat (csak a forrását nem találom), hogy a legkomolyabb dolog a játék – a teremtő játék. A „felnőtt” kreativitás gyökere is bizonyára a játékos, csak az önmaga szabályainak engedelmeskedő, saját céljait követő gondolkodásból erednek. Ehhez a leghasznosabbak azok a játékok, amelyek nem korlátozzák, hanem felszabadítják, ösztönzik az eredeti gondolatok megszületését. Ilyen a cikkünkben bemutatkozó robotépítő készlet is.

 

.

 

 

 

HobbiRobottal közös nyereményjátékunkat lezártuk!

 

Kisorsolt nyertesünk:

Horváth Gyula Attila

 

Szívből gratulálunk!

 

 

 

Variábilis építőkészlet a robottechnológia iránt érdeklődőknek

A játékos gondolkodást számos sztereotípia kapcsolja a gyermekkorhoz. De gondoljunk csak arra: néhány generációval korábban közhelyszámba ment az apuka, aki azért ajándékozott villanyvasutat a gyerekének, mert igazából ő maga szerette volna átélni a játék örömét (ami, tegyük hozzá, nem is baj, ha a szülő–gyermek kapcsolat elmélyüléséhez vezet). Úgy tűnik, a most megjelent SZTYUDI olyan robotépítő készlet, amely ismét csak jó okot adhat szülő és gyereke együttjátszására. Már csak azért is, mert a XXI. században minden bizonnyal egyre terjedő technológia alapjainak interaktív megismerésére ad lehetőséget – és ebben az értelemben a robotika iránt érdeklődő felnőtt számára is hasznos tanulási segédeszköznek bizonyulhat.

     A SZTYUDI (http://hobbirobot.hu/sztyudi) egy „Do It yourself” (Csináld magad) robotépítő készlet, amely elsősorban azoknak lehet hasznos, akik szeretnének megismerkedni a mikrovezérlő technika és a robotika kapcsolatával.

 

sztyudi 02

 

A moduláris rendszernek köszönhetően használója az alapvető funkcióktól egészen az összetett érzékelők kezeléséig fokozatosan juthat el.

     A robot a méltán népszerű Arduino-platform mellett a Texas Instruments LaunchPad fantázianevű vezérlőkártyájának megismerését is lehetővé teszi, egy meglehetősen látványos, interaktív környezetben. Ezzel mind az AVR, mind pedig az MSP430 vezérlőcsalád használata elsajátítható.

     Ami a programozásban a „Hello World”, az a robotikában a vonalkövetés vagy a mechanikus ütközésérzékelés. Ezen funkciók használatát egy hárompontos vonalérzékelő és egy kétkaros, mechanikus ütközésérzékelő teszi lehetővé, melyekkel a mikrovezérlők hardveres megszakítás funkcióinak alkalmazására láthat gyakorlati példákat a felhasználó.

     A robot lényege a mozgás – a robottechnikáé tehát a mozgásvezérlés. A robotkit platformjának mozgatására 2 db áttételes DC-motor szolgál, amelyeket integrált motorvezérlővel lehet irányítani. A környezetben való „tájékozódásban” pedig kétféle, a fényvisszaverődés elvén működő infravörös távolságmérő érzékelő vesz részt, de ezeken kívül ultrahangos szenzor alkalmazására is lehetőség nyílik. Ezeket akár forgatható platformra is fel lehet szerelni. Ezzel azonban nem merítettük ki a környezet- és helyzetérzékelés összes lehetőségét:        a fénykövető, dőlésérzékelő vagy a digitális iránytű szenzoroknak köszönhetően számtalan kreatív alkalmazásra is fölprogramozhatjuk a készletből összeállított robotot.

     A kommunikációra a hagyományos (vezetékes) soros porton kívül egy, a roboton elhelyezett LCD-kijelző, és egy Bluetooth-modul is használható, amelyek segítségével az eszköz – akár egy okostelefon segítségével is – könnyedén távvezérelhető.

A robot komolyabb fejlesztést igénylő feladatokra is felhasználható, ilyen például a két tengelyen szervomotor segítségével mozgatható kamera, amelynek képét akár vezeték nélkül is továbbíthatjuk a Bluetooth-modul segítségével.

     Programozáskor az Arduino saját szoftverfejlesztő eszközein kívül bármilyen más AVR vagy MSP430-fordító program is felhasználható, de lehetőség van grafikus fejlesztői környezet használatára is, mellyel akár általános iskolás korúaknak is lehetőségük nyílik – szórakoztató, követhető felhasználói környezetben – beletekinteni ebbe a világba.

     A folyamat azonban nem a programozással, hanem az építéssel, a „forrasztással” kezdődik. Ez legalább annyira kreatív gondolkodást igényel, mint a programozás, de fejleszti a manipulatív képességeket is. Annak érdekében, hogy a hiányos megmunkálóeszköz-készlettel alig megoldható mechanikai kivitelezés a felhasználó kedvét ne vegye el mindjárt az elején, a panel kialakításánál fontos szempont volt a könnyű összeszerelhetőség is.  A bővítőmodulok ezáltal könnyedén illeszthetőek a mikrovezérlőhöz.

     A robot részletes építési leírásának köszönhetően a felhasználó könnyedén haladhat előre, és a kapcsolódó workshopok (gyakorlati tanfolyamok) azt is garantálják, hogy nem marad egyedül a problémáival. A minden funkcióra kiterjedő példaprogramok segítségével az egyes egységek egymástól függetlenül, egyszerűen kipróbálhatók, és ez fontos segítség ahhoz, hogy a saját projektek kivitelezése egyszerűbb folyamat legyen.

     A felhasználó a weboldalunkon megtalálható http://hobbirobot.hu/forum fórumon bárki segítséget kaphat az építéssel vagy a használattal kapcsolatban, illetve a számára legmegfelelőbb felszereltségű egységcsomag kiválasztásában. Fontos tudni, hogy a vásárlás az igényeknek és lehetőségeknek megfelelően, különböző felszereltségű csomagok formájában történhet a http://shop.hobbirobot.hu/ webáruházban, de a felhasználó egy egyszerűbb alapcsomag választásával nem zárja ki magát a későbbi fejlesztési lehetőségekből sem, mivel a részegységek külön-külön is megvásárolhatók. A cég arra törekszik, hogy a weben keresztül elérhetővé tegyen számos olyan robotikai alkatrészt (mechanikus, elektronikai vagy szoftverterméket), amelyek ez idáig hazánkban nem voltak elérhetőek.

     A HobbiRobot Kft. az első olyan vállalkozás Magyarországon, amely saját fejlesztésű oktatórobot-egységcsomaggal jelent meg a magyar elektronikai piacon. Az építőkészlet forgalmazása azonban fő céljainknak csak egy keskeny szelete. Számunkra – és a felhasználó számára is – sokkal fontosabb a megfelelő technikai és szakmai támogatás. Reményeink szerint az eszköz és a támogatás is hasznos lesz mindazoknak, akik csak most kezdenek el foglalkozni ezzel a témával, de bízunk abban is, hogy a robotikában jártasabbaknak is hasznos, együttműködő partnerévé válhatunk. A most bemutatott SZTYUDI-robotépítő készlet számukra is sok újdonságot tartogat, hiszen moduláris rendszerének köszönhetően fokozatosan egyre komolyabb hardvert lehet építeni belőle – és bízunk abban is, hogy a saját alkalmazási ötleteinken kívül hamarosan a felhasználók olyan eredeti megoldásait is bemutathatjuk, amire magunk nem is gondoltunk.

    Sztyudi és részegységei a budapesti FabLab-ben készültek. Köszönjük a segítségüket!

 

HobbiRobot Kft.

Tel.: +36 30 812 2541

E-mail: info@hobbirobot.hu

www.hobbirobot.hu